Συνεχίζονται οι αυθαίρετες απολύσεις στα αεροδρόμια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεχίζονται οι αυθαίρετες απολύσεις στα αεροδρόμια

Με συλλογικό τους κείμενο, οι απολυμένοι των εταιρειών Swissport, SkyServ και Goldair καταγγέλλουν άδικες και καταχρηστικές απολύσεις και προαναγγέλλουν πως θα κινηθούν νομικά αν δεν παρέμβει η Πολιτεία ● Η εργοδοτική… συνήθεια που έγινε λατρεία αφορά εργαζομένους σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Πώς γίνεται τώρα να απολύουν εκατοντάδες συναδέλφους μου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις με νομοθετική διάταξη;» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Λιαπόπουλος, απολυμένος της εταιρείας Skyserv

Εκθετική είναι η καμπύλη αύξησης των περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας εν μέσω πανδημίας, με θύματα σκληρά εργαζόμενους που δεν είχαν την τύχη μιας κανονικής σύμβασης εργασίας παρότι κάλυπταν πάγιες ανάγκες και οι οποίοι πλέον μένουν άνεργοι και χωρίς καμία πρόσβαση σε έκτακτα βοηθήματα.

Μερικές εκατοντάδες στα αεροδρόμια όλης της χώρας είναι οι εργαζόμενοι σε εργολαβικές εταιρείες με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι, αφού πληρώθηκαν τον μισθό Μαρτίου, μέσα σε ένα βράδυ ειδοποιήθηκαν (ακόμα και με sms) από τους εργοδότες τους πως «δεν θα τους χρειαστούν άλλο και τους ευχαριστούν για τη συνεργασία».

Πρώτα τους τρομοκράτησαν ώστε να μη διεκδικούν, τώρα τους απολύουν λογω «κορονοϊού». Είναι όλοι εκείνοι οι «αόρατοι» για την κυβέρνηση υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης, αρκέστηκε να πει (ΕΡΤ, 25/3/2020) «πως είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» και πως αυτές οι εταιρείες δεν ήταν στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, οπότε «μπορούν να κινηθούν με μια ελευθερία». Ελευθερία απολύσεων.

Σε συλλογικό κείμενο οι απολυμένοι των εταιρειών Swissport, SkyServ και Goldair καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις τους για βαθιά άδικες και καταχρηστικές απολύσεις, καθώς, όπως αναφέρουν, υπήρχε δυνατότητα διατήρησης των συμβάσεων σε αναστολή, ώστε «εμείς να ζήσουμε αξιοπρεπώς για δύο μήνες με χρήματα που θα παρείχε το κράτος. Υπήρχαν ηπιότερα μέτρα από τη λύση της σύμβασης εργασίας και την μη ανανέωση, που και τα δικά μας συμφέροντα θα εξυπηρετούσε και εσάς (σ.σ. τους εργοδότες) δεν θα επιβάρυνε καθόλου».

14 μέρες προθεσμία

Σύμφωνα με τους ίδιους, που αναμένεται να κινηθούν νομικά αν δεν υπάρξει η αντίδραση της πολιτείας, «η απόλυσή μας αποτελεί επιχειρηματική απόφαση, λαμβάνεται δηλαδή με κριτήρια εντελώς εξωτερικά από τη δική μας εργασία, με κριτήρια αγοράς, και ως τέτοια πρέπει να συμβαίνει μόνο ως ύστατη επιλογή, ως ultima ratio». Οι απολυμένοι των τριών εταιρειών στο αεροδρόμιο Μακεδονίας αναφέρουν πως αν μέσα σε 14 μέρες δεν ανακληθούν οι απολύσεις, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την αποζημίωση απόλυσης και τους μισθούς υπερημερίας, τους οποίους «γλίτωσαν» οι επιχειρήσεις, καθώς φυσικά και την επαναπασχόλησή τους

Η πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη καταγγελία, που κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ξεκίνησε από εργαζόμενους στην εταιρεία Skyserv στο αεροδρόμιο Μακεδονία αλλά γρήγορα έχει διαδοθεί σε απολυμένους σε αεροδρόμια όλης της χώρας. Ο συνολικός χρόνος εργασίας τους κυμαίνεται από δύο και τρία χρόνια (συνεχούς απασχόλησης) έως και 10.

Οπως εξηγούν, αποδέχτηκαν στο παρελθόν τις διαδοχικές μηνιαίες ανανεώσεις γιατί «οι εταιρείες μάς δημιούργησαν πλήρως την πεποίθηση ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην απασχόλησή μας». Υπογραμμίζουν πως οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης λειτουργούν τώρα με προσωπικό εκ περιτροπής, ενώ οι συμβάσεις κάποιων από τους εργαζομένους αορίστου χρόνου ανεστάλησαν.

Χωρίς καμιά βοήθεια

«Δεν έχουμε καμία απάντηση όλες αυτές τις μέρες από την εταιρεία, από τις 24 Μαρτίου. Δεν είμαστε εποχικοί υπάλληλοι, καλύπτουμε πάγιες ανάγκες. Επικρατεί και επικρατούσε καθεστώς τρομοκρατίας στα αεροδρόμια, όσο είσαι εκεί φοβάσαι να μιλήσεις, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δουλειά.

Πώς γίνεται όμως τώρα να απολύουν εκατοντάδες συναδέλφους μου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις με νομοθετική διάταξη;» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Λιαπόπουλος, απολυμένος της εταιρείας Skyserv στη Θεσσαλονίκη, όπου δούλευε τα τελευταία δύο χρόνια. Απολυμένοι και χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν, πέρα από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που βρέθηκε στο πλευρό τους.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως παραβιάζεται ο κανόνας της ίσης μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων ορισμένου και αορίστου χρόνου, κατά το άρθρο 4 του Π.Δ. 81/2003, και ζητούν την επαναπρόσληψη όλου του δυναμικού ορισμένου χρόνου, ζητούν να προβούν οι εργοδότες σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να ενισχυθούν οικονομικά, να γίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου και να καταβληθεί ολόκληρος ο μισθός σε όσους εργάζονται εκ περιτροπής. Ζητούν, τέλος, για τους συναδέλφους τους που εξακολουθουν να εργάζονται στα αεροδρόμια να τους δοθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει εάν οι απολύσεις και η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους είναι εναρμονισμένες με το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες της Ενωσης, ενώ ζητούν να αξιοποιηθούν τα νέα εργαλεία της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού για τη στήριξη των εν λόγω συμβασιούχων που δεν καλύπτονται από τα μέτρα στήριξης.

Πηγή : www.efsyn.gr