ΠΑΣΥΜΗΤΕ– ΠΣΥΠ ΕΡΤ– ΣΕΚΟΧΕΡΤ: Η αναξιοπιστία και τα ψέματα της Διοίκησης της ΕΡΤ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΣΥΜΗΤΕ– ΠΣΥΠ ΕΡΤ– ΣΕΚΟΧΕΡΤ: Η αναξιοπιστία και τα ψέματα της Διοίκησης της ΕΡΤ

Χριστουγεννιάτικα αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά η αναξιοπιστία και τα ψέματα της  Διοίκησης της ΕΡΤ  (!)  

Πρωτοχρονιάτικος ‘‘μποναμάς’’ … από την 1η Γενάρη  ΑΝΕΡΓΟΙ  … !  

Όπως μαθαίνουμε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ με τη συμμετοχή της νέας Διευθύνουσας Συμβούλου,  αποφάσισαν για τις συμβάσεις έργου στην ΕΡΤ.   

Αποφάσισαν να μην υπάρξει αύξηση στην αμοιβή – όπως υπόσχονταν και όπως επιτάσσουν οι ανάγκες επιβίωσης. Αποφάσισαν για ορισμένους ετήσια ανανέωση, για ορισμένους εξάμηνη ή  τρίμηνη ανανέωση, και για άλλους συμβασιούχους ηχολήπτες, μοντέρ, εικονολήπτες, μουσικούς και ενοικιαζόμενους να τους στείλουν Χριστουγεννιάτικο  ‘‘δώρο’’ τη διακοπή της σύμβασης και Πρωτοχρονιάτικο  ‘‘μποναμά’’ την ΑΝΕΡΓΙΑ.  

Ενώ όλοι επικαλούνται τις αυξημένες ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις οργανικές μονάδες, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι όσοι εργάζονται με συμβάσεις έργου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΡΤ και ΌΧΙ έκτακτες ή εποχικές, έδωσαν τις κατάλληλες εντολές, πήραν τις αντίστοιχες εισηγήσεις από τους πρόθυμους υπηρεσιακούς παράγοντες – χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση στους θιγόμενους  –  και προχώρησαν στο ‘‘θεάρεστο’’ έργο τους  με τις απολύσεις  ΝΤΡΟΠΗ.  

Ενώ γνωρίζουν τις ανάγκες αποφάσισαν σε αυτές τις λίστες ομηρίας των συναδέλφων μας να μην συμπεριληφθεί κανένας  επιπλέον,  ώστε να συμπληρωθούν κάπως τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις αναγκαστικές λύσεις των συμβάσεων τακτικού προσωπικού, που συνεχίστηκε και  φέτος, όπως και πέρσι.  Δεν εξάντλησαν το εκδικητικό τους μένος προς τους συναδέλφους μας, που τους ζητούν να επιστέψουν αδιανόητα ποσά από δεδουλευμένη εργασία, συνεχίζουν και στρέφουν την εργοδοτική αναλγησία στη πιο ευάλωτη κατηγορία εργαζομένων.  

Συμβάσεις προμηθειών  –  ότι  πάρεις 30.000 ευρώ  

Συνεχίζουν απτόητοι τις αναθέσεις και τις κατατμήσεις στις προμήθειες υπηρεσιών και έργων στο ύψος των 30.000 ευρώ σε όλους τους τομείς.  

Απευθείας αναθέσεις ακόμα και για τα εορταστικά αναμνηστικά και το Χριστουγεννιάτικο γεύμα στους εργαζόμενους, με  φαγητό υποβαθμισμένο.  

Από τη μια μεριά διώχνουν υποαμειβόμενους συμβασιούχους που παράγουν και συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική λειτουργία της ΕΡΤ κι από την άλλη συνεχίζεται και διογκώνεται η παρέλαση  των εργολάβων  σε όλο το εύρος της εταιρίας χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία. 

Είναι γνωστό και δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε και να διεκδικούμε την ανάγκη πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας μόνο με νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες ΑΣΕΠ σε όλους τους τομείς. Να σταματήσει επιτέλους ο ατέρμονας κύκλος των εργολάβων και της εκμετάλλευσης των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, χωρίς μέλλον και προοπτική, διαχρονικά θύματα των επιχειρηματικών  συμφερόντων και της ΕΡΤ.  

Τα  ψέματα του κ. Ζούλα για τα 250 €  

Διαβεβαίωσαν ότι το voucher των 250 € θα δοθεί σε όλους, με  προσωπική  δέσμευση του Προέδρου προς τους εργαζόμενους  (μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την 31-08-2022)  «…Θα ήθελα επιπλέον να σας ενημερώσω ότι ύστερα από συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ, η Διοίκηση δεν έχει καμία αντίρρηση να δοθεί και στο μη δημοσιογραφικό προσωπικό της ΕΡΤ το λεγόμενο voucher ύψους 250 ευρώ ανά διετία που προβλέφθηκε στη συμφωνία μεταξύ ΕΣΗΕΑ και κυβέρνησης για την αγορά ή ανανέωση υπολογιστή… »  την τελευταία  στιγμή, αποδεικνύοντας την αναξιοπιστία τους δεν το αποδίδουν στους εργαζόμενους χωρίς καμία αιτιολόγηση.  

Συνεχίζουν τον εμπαιγμό και δεν αποδίδουν τη Χριστουγεννιάτικη  δωροεπιταγή  των 150€ σε όσους αποχώρησαν πριν την 1η Δεκεμβρίου, παραβιάζοντας πάλι  τη ΣΣΕ.  

Ταυτόχρονα, συστηματικά και συνειδητά αρνούνται τη νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση τους για ενημέρωση και διαβούλευση με τα Σωματεία, για κάθε θέμα σχετικό με τη δραστηριότητα, την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και με αποφάσεις που επιφέρουν ουσιαστικές μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας ή στις συμβάσεις εργασίας.  

Αναμένουμε από τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο να απαντήσει υπεύθυνα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. 

Τα Σωματεία μας δεν θα δεχτούν τετελεσμένα. Οι υποχρεώσεις της Διοίκησης ούτε παραγράφονται, ούτε αναστέλλονται.  

Νέα  Επιχειρησιακή  Συλλογική  Σύμβαση  Εργασίας  

Είναι γνωστό ότι  η Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2022 – 2023 λήγει στο τέλος του χρόνου.  

Ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ στα πλαίσια των θεσμικών του υποχρεώσεων, που απορρέουν από το Ν.1876/90, ως αντιπροσωπευτικότερη και πολυπληθέστερη συνδικαλιστική οργάνωση, προχώρησε στα  προβλεπόμενα  και απέστειλε  πρόσκληση στην ΕΡΤ, για έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων προς υπογραφή νέας ΣΣΕ .  

Πρόταση και αίτημα των Σωματείων είναι με τη νέα ΣΣΕ να επιστρέψουν επιτέλους τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα που έχουν καταργηθεί στην ΕΡΤ. Η αύξηση των 70 € που έχει διαφημίσει η Κυβέρνηση, είδαμε ότι δεν είναι ούτε 40 € στην τσέπη του εργαζόμενου. Τι να καλύψουν  από τις καθημερινές ανάγκες μας  μέσα  στη δίνη της  ακρίβειας  ;   

Τα ΔΣ των Σωματείων 

ΠΑΣΥΜΗΤΕ – ΠΣΥΠ ΕΡΤ – ΣΕΚΟΧΕΡΤ