Τηλεσύσκεψη των μελών του Συλλόγου μας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τηλεσύσκεψη των μελών του Συλλόγου μας

Σύλλογος Εργαζομένων στην ETEπροερχόμενων από την πρώηνΕΘΝΟDATA

Πραγματοποιήθηκε η 1η τηλε-σύσκεψη με τα μέλη του Συλλόγου μας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10-6-2020 η πρώτη τηλε- σύσκεψη του Συλλόγου μας, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και η νομική μας σύμβουλος, κα Αθηνά Βερροίου, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα βασικά σημεία αλλαγών του νέου κανονισμού αξιολόγησης ο οποίος έχει ήδη υπογραφεί και είναι σε ισχύ καθώς και για τη συνάντηση του Σωματείου μας με τον Βοηθό Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, κ. Αρμελινιό. Επίσης τέθηκαν τα θέματα τηλεργασίας με σκοπό να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο, να δοθούν οι σχετικές απαντήσεις και να αναδειχθούν οι συνέπειες, θετικές ή αρνητικές.

Σε σχέση με το σύστημα αξιολόγησης, έγινε αναλυτική ενημέρωση με βάση το κείμενο του νέου Συστήματος Αξιολόγησης και Ανάπτυξης όπως μας έχει δοθεί από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού  καθώς και για τη συνάντηση με τον κ. Γενικό Διευθυντή. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον σύστημα είναι ότι: 

·         δεν υπάρχει πλέον δεύτερος κριτής

·         εισάγεται σε ένα μικρό έστω ποσοστό η συμβολή του εργαζομένου στην επίτευξη ομαδικών στόχων

·         εντάσσονται και ειδικοί συνεργάτες στην ίδια διαδικασία αξιολόγησης

Δημιουργείται Συμβούλιο Αναθεώρησης ως τελικό όργανο ελέγχου της ορθότητας των κρίσεων στο οποίο θα παρίσταται και εκπρόσωπος του Συλλόγου μας στη περίπτωση που η διαδικασία αναθεώρησης αφορά μέλος του Συλλόγου μας. 

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι ο νέος κανονισμός και οι στόχοι στους οποίους αποσκοπεί θα παραμείνουν κενό γράμμα εάν δεν διαλυθούν φαινόμενα ευνοιοκρατίας και αδιαφάνειας. Επιπλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καινοτομία διότι, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωση, αυτού του τύπου τα συστήματα αξιολόγησης εγκαταλείπονται σταδιακά από μεγάλες εταιρείες ως αντιπαραγωγικά.

Έγινε εκτενής παρουσίαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την τηλεργασία, με τη συμβολή της νομικής μας συμβούλου. Απαντήθηκαν ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις όπως αυτές είχαν παρουσιαστεί και στις ανακοινώσεις μας (14-5-2020 και 7-4-2020).   Επισημάνθηκε το γεγονός ότι η τηλεργασία δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης του εργαζομένου μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία. Τονίστηκε η ανάγκη να τηρείται απαρέγκλιτα το ωράριο και να καταγράφεται ο χρόνος υπερωριακής απασχόλησης. Οι υπερωρίες, ειδικά οι απλήρωτες, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως λύνουν. Εκτός από την καταπάτηση του προσωπικού μας χρόνου και κυρίως την επιβάρυνση της υγείας μας έχουν γενικότερο αντίκτυπο και δυσχεραίνουν την επίλυση του ζητήματος της ανεργίας, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε νούμερο ένα πρόβλημα. Όταν οι ήδη εργαζόμενοι δουλεύουν 12 και 13 ώρες την ημέρα, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους εργαζόμενους και αυτό είναι η αρχή του φαύλου κύκλου που ξεκινάει από   τις δικές μας,  πληρωμένες ή απλήρωτες,  ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας, που έχουν σαν συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας άρα μεγαλύτερη ανεργία, που θα φέρει προβλήματα στην οικονομία, τα οποία δεν θα αφήσουν αλώβητη καμία τράπεζα, που θα φέρουν ακόμα  μεγαλύτερες πιέσεις σε εμάς για απλήρωτη υπερ-εργασία.

Τέλος στην συνάντηση τέθηκαν θέματα για τα οποία το Δ.Σ. θα κάνει ιδιαίτερη παρέμβαση στις αρμόδιες διευθύνσεις όπως το γεγονός ότι σε πολλά καταστήματα έχει σταματήσει η διανομή μασκών μίας χρήσης, οι οποίες είναι εντελώς απαραίτητες στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που καθημερινά συναλλάσσονται με το κοινό. Σε ορισμένες διευθύνσεις δεν έχει γίνει ακόμα κανένας προγραμματισμός των αδειών αναψυχής ενώ φτάνουμε ήδη στα μέσα Ιουνίου. Όπως ήδη θα ξέρετε δεν θα λειτουργήσουν φέτος οι κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, ωστόσο θα μπορούσε να δοθεί το ποσό που αναλογούσε στα έξοδα της κατασκήνωσης στους γονείς που επιθυμούν (ή δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να) να στείλουν τα παιδιά τους σε άλλη κατασκήνωση. Επίσης δεν έχει εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής στην εργασία στο γραφείο, σε όποιες διευθύνσεις και στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό

Συνάδελφοι –ισσες,

Είναι απόλυτη ανάγκη να ενημερώνεται άμεσα το σωματείο για οποιοδήποτε εργασιακό θέμα προκύπτει ώστε να μπορεί να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά. Επίσης όλοι μας πρέπει να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε από τις ανακοινώσεις του Σωματείου μας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και  της σελίδας στο facebook (@)SyllogosErgazomenonStinEthnodata). Η απόσταση που μας χωρίζει λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην συνδικαλιστική μας οργάνωση. Η τηλεσύσκεψη που διοργανώθηκε μας έδωσε μία δίοδο, την οποία σκοπεύουμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την μεταξύ μας επικοινωνία. Η συζήτηση που έγινε ήταν κατά γενική παραδοχή πολύ εποικοδομητική και η συμμετοχή σε αυτή συναδέλφων από πολλές διευθύνσεις και καταστήματα πολύ πιο εύκολη.

Γίνονται πλέον σαφείς και ορατές οι συνέπειες της πανδημίας στην προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων – η οποία είχε ωστόσο αρχίσει νωρίτερα. Κάποιες αλλαγές και έκτακτες ρυθμίσεις όσο αφορά το εργατικό δίκαιο θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα  είναι μόνο προσωρινές. Κάποιες από αυτές, όπως η υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), είναι όχι μόνο αχρείαστες και εσφαλμένες αλλά θα χρειαστεί χρόνος, κόπος και αγώνας για να αντιστραφούν.

Πολλοί κλάδοι (τουρισμός, επισιτισμός, πολιτισμός, κ.α.) πλήττονται ήδη πολύ σκληρά από την οικονομική ύφεση που και αυτή είχε αρχίσει πριν την πανδημία και δυστυχώς η κατεύθυνση αντί να τείνει προς μεγαλύτερη προστασία του κόσμου της εργασίας, έχοντας πάρει μαθήματα από την προηγούμενη πρόσφατη οικονομική κρίση, διευκολύνει την απορρύθμιση.  Σε αυτούς τους κλάδους πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και να παραμείνουμε δυνατοί-ες και υγιείς.

Το Δ.Σ.