ΣΕΕΤ (πρώην Εθνοdata): Συμμετέχουμε στη μοτοπορεία την Τετάρτη 26/5

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΤ (πρώην Εθνοdata): Συμμετέχουμε στη μοτοπορεία την Τετάρτη 26/5

Από τις 14/5/2021 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο δυστυχώς επιβεβαίωσε τους χειρότερους μας φόβους. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

  • Θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δίχως πρόσθετη αμοιβή. Με ατομική συμφωνία του εργαζόμενου με τον εργοδότη, θα επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση έως και 2 ώρες την ημέρα, η οποία θα συμψηφίζεται με λιγότερες ώρες δουλειάς ή με χορήγηση ρεπό, εντός του 6μήνου.

Όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο είναι να γίνει συζήτηση και ισότιμη διαπραγμάτευση για το ωράριο σε ατομικό επίπεδο. Η εμπειρία μας από την καταστρατήγηση του ωραρίου στην εξ αποστάσεως εργασία έδειξε πόσο δύσκολο αν όχι αδύνατο είναι να τηρηθεί το ωράριο όταν ο κάθε εργαζόμενος –η είναι απομονωμένος στο σπίτι του. Τότε ακόμα και τα αυτονόητα – ξεκούραση την Κυριακή, στις αργίες του Πάσχα ή των Χριστουγέννων, τις βραδυνές ή τις νυχτερινές ώρες – έχουν μικρή δυνατότητα να τηρηθούν.

  • Μείωση αποδοχών: Εξίσου σημαντική είναι η μείωση των αποδοχών που θεσμοθετείται. Με το ισχύον καθεστώς η υπερεργασία αμείβεται με προσαύξηση 20% και η υπερωρία αμείβεται με προσαύξηση 40%, 60% ή και 80%,  ανάλογα το είδος της. Αυτή η αμοιβή αυτή πλέον εξαχνώνεται αφού η υπερωριακή απασχόληση εξομοιώνεται με την ώρα εργασίας εντός ωραρίου με προσαύξηση 0%.

Επιπρόσθετα αυξάνεται το ετήσιο όριο των νόμιμων υπερωριών (από 120 ώρες/έτος σε 150 ώρες/έτος – για τους υπαλλήλους σε υπηρεσίες) με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε.»   Εικόνες σαν αυτή, εργαζόμενων που περιφρουρούν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τα δίκαια αιτήματά τους θα θεωρούνται αξιόποινες πράξεις(!).

Ως οι εργαζόμενοι να κατεβαίνουν σε απεργία γιατί δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν !!! και όχι για να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην εργασία… Ποιος θα μας προστατέψει από τον εργοδότη που σαφέστατα απειλεί: όποιος γραφτεί στο σωματείο θα απολυθεί, όποιος απεργήσει θα απολυθεί.

Και σε εκείνον τον αγώνα, όπως σε κάθε αγώνα, δώσαμε τη μάχη για να έρθει η δικαίωση και όταν ήρθε … ήρθε για όλους.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο, ενδεικτικά, σημεία από αυτά που περιλαμβάνονται στα 125 άρθρα του νομοσχεδίου. Σε αυτά ακόμα και μέτρα που χαρακτηρίζονται θετικά, χρειάζονται σημαντικές προσθήκες για να είναι ουσιαστικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα άρθρα κατά της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, τα οποία ξεχνούν (για άλλη μία φορά) τους συναδέλφους μας εργαζόμενους σε καθεστώς εικονικής εργολαβίας, αυτό που πολλοί από εμάς είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να βιώσουμε για αρκετά χρόνια ως υπάλληλοι της πρώην Εθνοdata. Για να είναι ουσιαστικές οι διατάξεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τον αναθέτοντα το «έργο» σε αυτούς που έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν και να τηρούν τα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και όχι μόνο τον –τυπικό- εργοδότη.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ http://www.opengov.gr/minlab/?p=4977 και να καταθέσετε επίσης τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Ο Σύλλογός μας θα διοργανώσει διαδικτυακή συνάντηση  με συμμετοχή και της νομικής συμβούλου του Συλλόγου μας για την καλύτερη ενημέρωση πάνω στα θέματα του νομοσχεδίου.

Θα συμμετέχουμε και θα συνδιοργανώσουμε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μαζί με άλλα σωματεία και ομοσπονδίες.

Συμμετέχουμε στην μοτοπορεία που διοργανώνεται από σωματεία και ομοσπονδίες την επόμενη Τετάρτη 26/5/2021, ώρα 5 μ.μ.

Καλούμε τις ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης τους και να πράξουν ανάλογα.

Το Δ.Σ.