Απεργούμε σήμερα Συγκέντρωση στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απεργούμε σήμερα Συγκέντρωση στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Νέα απεργία, νέες διαδηλώσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τις αντεργατικές διατάξεις του. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που είχε πρωτοστατήσει στην κήρυξη της προηγούμενης απεργίας, κόντρα στο σπαμποτάζ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί της Τετάρτης 2/10. Στο ίδιο μέρος καλούν και εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που ελέγχονται από την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε επίσης στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες στις οποίες κυριαρχεί το ΠΑΜΕ καλούν στα Προπύλαια, στις 10.30 π.μ. υπογραμμίζοντας: «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα! Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία!». Το πρωί της Τρίτης στελέχη του ΠΑΜΕ που είναι μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ανάρτησαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ, το οποίο κατά την προεκλογική περίοδο αποτέλεσε εκλογικό περίπτερο της νέας κυβέρνησης. To σύνθημα του πανό είναι: «Την οργάνωσή μας και την απεργία δεν τις παραδίδουμε στην κυβέρνηση και την εργοδοσία».

Ολοήμερη απεργία αποφάσισε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας. Η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία, να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους». Μεταξύ άλλων, στην απεργιακή διαδήλωση καλεί και ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) που το τελευταίο διάστημα αντιδρά στις δεκάδες απολύσεις «ενοικιάζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), ενώ κατέγραψε και μία σημαντική νίκη: την ανανέωση της σύμβασης μίας εργαζόμενης στην ΕΤΕ μέσω τρίτης εταιρείας, νέας μητέρας, σύμβαση η οποία είχε διακοπεί τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της άδειας τοκετού! Όπως καταγγέλλει με νέα του ανακοίνωση (29/9/19), σημειώθηκαν ακόμα τρεις απολύσεις την Παρασκευή 20/9 «ακόμα τρεις συνάδελφοι έμαθαν με κλήση στο κινητό τους ότι η ανταπόδοση για τους κόπους τους και η ανταμοιβή για τον ζήλο που επέδειξαν τα τελευταία 3, 5, ή 8 χρόνια είναι η απόλυση». «Δεν ξεχνάμε ότι η Εθνική – όπως και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες- διασώθηκαν με τη κρατική βοήθεια άρα η επάρκεια των παραπάνω στελεχών ως προς τη διοίκηση της τράπεζας αμφισβητείται ευθέως. Μετά από ένα πακτωλό χρημάτων μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και αφού η ελληνική οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και όχι στις προσπάθειες των τραπεζιτών, απέκτησε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει κέρδη (235 εκ. το α΄εξάμηνο του 2019). Και ακριβώς αυτή τη στιγμή αποφασίζει να εμφανίσει την πιο αποκρουστική της πλευρά, αυτή που δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους αλλά μόνο για τα νούμερα», τονίζει το σωματείο.

Όπως και στην απεργία της προηγούμενης Τρίτης, η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιστικού χώρτου θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στα Χαυτεία. Όπως εξηγεί στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής: «Η 2 Οκτώβρη σαν ημερομηνία δεν ήταν μια δική μας επιλογή. Αρχικά, είχε προκύψει μέσα από μια κατάπτυστη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ λίγες μέρες πριν την απεργία στις 24/9, την οποία και επιχείρησε να σαμποτάρει. Εξάλλου και στις 24/9 και παλιότερα έχουμε δείξει ότι μπορούμε να απεργήσουμε και να αγωνιστούμε χωρίς τη ΓΣΕΕ και τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Για το Σύλλογό μας, κλιμάκωση είναι όλα τα παραπάνω βήματα και οι σταθμοί, μαζί με την αντίληψη και πρακτική της απόφασης για αγώνες και τους ίδιους τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Όπως πράξαμε και στις 24 Σεπτέμβρη, έτσι και τώρα, έχοντας επίγνωση ότι σε εμάς πέφτει το βάρος της υπεράσπισης του δίκιου μας και αντιμετωπίζοντας την απεργία αυτή σαν έναν ακόμα από τους πολλούς σταθμούς του επόμενου διαστήματος, να συμβάλουμε όλοι και όλες στην επιτυχία της απεργίας στις 2 Οκτώβρη και να βρεθούμε στο δρόμο διαδηλώνοντας από κοινού και με συναδέλφους-συναδέλφισσες από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες. Να συμβάλουμε με κάθε τρόπο και στην κλιμάκωση του αγώνα αυτού»

Η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13:00 στο υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας (11 – 2) για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.

Η ΔΟΕ και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν την ίδια μέρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επίσης, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου (από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ.).

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν 4 ναυτεργατικά σωματεία – Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης από τους εφοπλιστές

Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της Πανεργατικής Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες και οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά. Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά, όχι όμως και η ΠΝΟ, η πλειοψηφία της οποίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής την Δευτέρα απέρριψε την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση. Στο μεταξύ, σε επανάληψη της κίνησης που έκαναν και την περασμένη εβδομάδα, οι εφοπλιστές κατέθεσαν ασφαλιστικά στο πρωτοδικείο Πειραιά για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, παρέμβαση που το ΕΚΑ καταγγέλλει με ανάρτησή του στα social media:

Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν αύριο από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι. Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και μεθαύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. «Προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00» με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019 δεν τίθεται σε ισχύ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των σωματείων που προσθέτουν και τα εξής: «Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ (διαβάστε αναλυτικά).

Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πέντε συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, στις 10.30 είναι η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και την ίδια ώρα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου μπροστά από τα γραφεία του ΕΚΘ.

Στις 10.30 είναι και το κάλεσμα της ΟΚΔΕ στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας με Εγνατία και μισή ώρα νωρίτερα των ντιλιβεράδων στο ίδιο σημείο. Στις 12.00 είναι η συγκέντρωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ

Στο μεταξύ, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την προκήρυξη πανελλαδικών απεργιών από τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θίγει τον στενό πυρήνα των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ στις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή και σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το κάλεσμα του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Μετά την επιτυχία των κινητοποιήσεων της 24ης Σεπτέμβρη, που οδήγησε στην καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο αγώνας συνδικάτων και εργαζομένων απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ξήλωμα των κατακτήσεων των προηγούμενων ετών και επαναφορά στην κατάσταση διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, κλιμακώνονται.

Καλούμε όλες και όλους, εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες, νέους και νέες να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων την Τετάρτη 2 Οκτώβρη απέναντι στο νομοσχέδιο, που επιχειρεί να επαναφέρει – μόνιμα αυτή τη φορά- τις ακραία νεοφιλελεύθερες προτάσεις ΣΕΒ -ΔΝΤ, για μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε χαμηλούς μισθούς και στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και συγχρόνως να χειραγωγήσει το εργατικό κίνημα.

Καλούμε όλες και όλους, εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες, νέους και νέες να συμμετέχουν μαζικά στις απεργίες και τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους και να παλέψουν για ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, που θα κατοχυρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους-ες».