ΟΧΙ άλλοι εργολαβικοί εργαζόμενοι θυσία στον βωμό του κέρδους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΧΙ άλλοι εργολαβικοί εργαζόμενοι θυσία στον βωμό του κέρδους

Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των εικονικών εργολαβιών

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τρία εργολαβικά σωματεία, η Ένωση Εργαζομένων ΕΝΕΡ – ΔΕΠΑ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΣΥΔΑΠΤΤ και ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΠΣΕΦΑ, επισημαίνουν:

Το δυστύχημα της 1/4/2021 στο Γυμνό Ευβοίας στοίχισε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους -εργολαβικούς εργαζόμενους φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το θέμα των «εργολαβιών» και επιβεβαιώνοντας δυστυχώς όσα έχουμε πει και γράψει πολλές φορές μέχρι τώρα για τις εικονικές εργολαβίες. Περιμένουμε φυσικά το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας για τις αιτίες του ατυχήματος, δεν έχουμε όμως παρά να σημειώσουμε τα παρακάτω:

1. Οι εργολάβοι δεν είναι τίποτα άλλο από ευκαιριακές εταιρείες που στήνονται με σκοπό να αναλάβουν «έργα» για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων -εδώ η ΔΕΗ. Αναλαμβάνουν -μόνο- την υποχρέωση για πρόσληψη προσωπικού και για άμεση διαθεσιμότητά του, όποτε και όταν αυτό χρειαστεί, λειτουργώντας ως μεσάζοντες. Η δε αμοιβή τους προκύπτει ως ποσοστό επί των αμοιβών των εργαζόμενων, αμοιβή που θεωρείται θεμιτό κέρδος (!). Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν πάντα διαθέσιμους εργαζόμενους, άλλωστε αυτοί είναι το προϊόν που εμπορεύονται (!). Αυτό χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις εργολαβίες ως εικονικές, στις οποίες προϋποθέσεις όπως η κατάρτιση και εξειδίκευση του προσωπικού δεν είναι προτεραιότητα. Οι εταιρείες παίζουν μόνο τον ρόλο του εκκαθαριστή της μισθοδοσίας και είναι οι εργαζόμενοι που έρχονται να καλύψουν με τα δικά τους προσόντα τις ανάγκες εξειδίκευσης.

2. Ακόμα και στην περίπτωση που η αρχική εργολαβική εταιρεία είναι τεχνική εταιρεία -με την απαραίτητη τεχνογνωσία- στην πραγματικότητα αυτές είτε αναθέτουν το «έργο» σε υπεργολάβο, σε μία δηλαδή από τις μικρότερες εταιρίες μεσάζοντες είτε και αυτές αντιμετωπίζουν το «έργο» αυτό ως μεσάζοντες.

3. Υπήρξαν και πάλι καταγγελίες -από την Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων- ότι οι εργολάβοι προσλαμβάνουν ανειδίκευτους εργαζόμενους ως βοηθητικό δήθεν προσωπικό, τους χρησιμοποιούν όμως για εργασίες υψηλής εξειδίκευσης (π.χ. ως εναερίτες).

4. Με δεδομένη την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η τήρηση των μέτρων ασφαλείας επαφίεται στην καλή διάθεση του εργοδότη (!). Υπάρχουν καταγγελίες ότι στους εργολαβικούς δεν παρέχονται τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.

5. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα περιθώριο να αρνηθούν την εκτέλεση μιας εργασίας λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας ή λόγω έλλειψης εκπαίδευσης διότι αυτό απλά θα σημαίνει ότι θα αντικατασταθούν πάραυτα από άλλους, (μετά από απόλυση τους ή μη ανανέωση της σύμβασης τους).

Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των αναγκαίων προδιαγραφών περνά και μέσα από τους εργαζόμενους. Αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη μία σχετική τουλάχιστον ασφάλεια ως προς τη διατήρηση της θέσης εργασίας για τον εργαζόμενο που θα διαμαρτυρηθεί.

6. Όσο και αν ψάξαμε τα δημοσιεύματα για το ατύχημα, δεν καταφέραμε να βρούμε το όνομα της εργολαβικής ή/και της υπεργολαβικής εταιρείας. Επομένως ουδεμία δυσφήμηση για μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για μη σεβασμό του προσωπικού της αμαυρώνει το όνομα του εργολάβου ή/και του υπεργολάβου. Η ΔΕΗ δε, η οποία αναφέρεται, απεκδύεται την ευθύνη αφού τυπικά τα θύματα δεν ήταν δικοί της υπάλληλοι.

7. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργολάβων για την ανάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων έργων, έχει σαν αποτέλεσμα να δίνονται υποσχέσεις και να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για πολύ σύντομες προθεσμίες περάτωσης του «έργου» με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η προχειρότητα και η έλλειψη οργάνωσης και προετοιμασίας.

8. Είναι αναμενόμενο κατά τη γνώμη μας να προκύψουν λάθη και λόγω της έλλειψης εκπαίδευσης και εξειδίκευσης. Και αν σε κάποιο άλλο επάγγελμα το λάθος ή η αστοχία θα είχε ως συνέπεια κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσλειτουργία, στα 20.000 volt η συνέπεια είναι η απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τα εργατικά δυστυχήματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργοδοτικές δολοφονίες. Τα εργατικά δυστυχήματα με εργολαβικούς εργαζόμενους δεν είναι τίποτα λιγότερο από προσχεδιασμένα εγκλήματα. Είναι πλέον ώρα να αποτελέσει αίτημα κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου, ομοσπονδίας και εργατικού κέντρου η κατάργηση των εικονικών εργολαβιών. Ας μη μείνουμε μόνο στις ευχές για τη τήρηση των μέτρων ασφαλείας αλλά να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε να μην δημιουργούνται και διαιωνίζονται οι πολλές ταχύτητές εργαζομένων, οι εργαζόμενοι σε επισφάλεια με περικομμένα δικαιώματα και μειωμένες δυνατότητες στήριξης των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.

Εκφράζουμε και από εδώ τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των άτυχων συναδέλφων.

14-4-2021

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡ – ΔΕΠΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΣΥΔΑΠΤΤ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΠΣΕΦΑ