ΣΥΔΑΠΤΤ: Ομαδικές απολύσεις «εργολαβικών» σχεδιάζει η Εθνική Ασφαλιστική

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Ομαδικές απολύσεις «εργολαβικών» σχεδιάζει η Εθνική Ασφαλιστική

14-6-2023

Την πόρτα εξόδου προς την ανεργία σχεδιάζει να ανοίξει για δεκάδες συναδέλφους, «ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς» η Εθνική Ασφαλιστική. Ενώ φάνηκε ότι η εταιρεία κατάλαβε το αυτονόητο: ότι δηλαδή οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που εργάζονται μέσω «εργολαβιών», καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,  και επομένως θα πρέπει να τους προσλάβει ως τακτικό προσωπικό, η απόφαση της αφήνει απέξω, χωρίς καμιά δικαιολογία, περίπου 70 εργαζόμενους.

Με την χρήση συμβάσεων εικονικής εργολαβίας η εταιρεία απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους εδώ και  3, 5, 10, 15 ή και περισσότερα χρόνια, οι οποίοι εργάζονται στον ίδιο χώρο, έχουν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα και  επωμίζονται τις ίδιες ευθύνες με το τακτικό προσωπικό. Λαμβάνουν ή δίνουν οδηγίες από/προς συναδέλφους-υπαλλήλους της επιχείρησης, ενώ ο κατ’ όνομα «εργοδότης» τους παίζει απλά τον ρόλο του μεσάζοντα.

Όσον αφορά τις αμοιβές, αυτές μετά βίας φτάνουν το 1/2 ή και λιγότερο των αποδοχών του τακτικού προσωπικού, δεν έχουν δικαίωμα σε καμία άλλη παροχή που προκύπτει από την εκάστοτε ισχύουσα Κλαδική ή Επιχειρησιακή Σύμβαση και δεν έχουν καμία υπηρεσιακή εξέλιξη.

Όπως και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η επιχείρηση παραβιάζει «νόμιμα» τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Η επιταγή του Συντάγματος για «ίση αμοιβή για ίση εργασία» αποδεικνύεται νεκρό γράμμα.

Είναι σταθερό το αίτημα του Σωματείου μας για κατάργηση της εικονικής εργολαβίας και πρόσληψη των εργαζόμενων από τον εργοδότη για τον οποίο εργάζονται πραγματικά. Στις περιπτώσεις που αυτό υλοποιήθηκε – με την απομάκρυνση των εργολάβων από δημόσιους οργανισμούς και νοσοκομεία- αποδείχτηκε περίτρανα ότι: οι μεν οργανισμοί εξοικονόμησαν χρήματα (πάνω από 1.000.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για το 2018), οι δε εργαζόμενοι απαλλάχθηκαν από το καθεστώς ομηρίας.

Δυστυχώς με την κατάργηση του νόμου περί συνευθύνης, ήδη από τον Αύγουστο του 2019, η αγορά εργασίας κατευθύνεται προς μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία πλήττει πλέον και το τακτικό προσωπικό Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής ισχυρίζεται ότι η πρόθεση του είναι η πρόσληψη «προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης», βαφτίζοντας αναδιάρθρωση τις ομαδικές απολύσεις. Όμως, πού αλλού θα βρει προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης με εμπειρία στον ασφαλιστικό τομέα, αν όχι εντός της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου: της Εθνικής Ασφαλιστικής!

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των συναδέλφων /ισσων και του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής. Το εργασιακό μέλλον όλων μας είναι κοινό και η αλληλεγγύη με τους συναδέλφους/ισσες, αυτονόητη!

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΣΥΔΑΠΤΤ

Email επικοινωνίας: sydaptt@gmail.com