ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Όχι στις ομαδικές απολύσεις «εργολαβικών» στην Εθνική Ασφαλιστική

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Όχι στις ομαδικές απολύσεις «εργολαβικών» στην Εθνική Ασφαλιστική

19-6-2023

Αναδιάρθρωση της επιχείρησης βαφτίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, την απόφασή του να απολύσει περίπου 70 εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται ακόμα και 15 χρόνια στην εταιρεία, με την μέθοδο της εικονικής εργολαβίας.

Όπως καταγγέλλουν ο ΣΥΔΑΠΤΤ (Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα) και ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής, πρόκειται για εργαζόμενους που εργάζονται στον ίδιο χώρο, έχουν τα ίδια καθήκοντα, επωμίζονται τις ίδιες ευθύνες χωρίς να είναι τυπικά υπάλληλοι της ίδιας της επιχείρησης αλλά της εταιρείας-μεσάζοντα. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά αμείβονται κατά – τουλάχιστον- 50% χαμηλότερα από το τακτικό προσωπικό.

Όμως η επιχείρηση αρνείται να ενσωματώσει το σύνολο των «ενοικιαζόμενων/εργολαβικών» στο ανθρώπινο δυναμικό της, κάνοντας … διαλογή (!) ανάμεσα στο ποιος θα παραμείνει και ποιος θα πεταχτεί στον Καιάδα της ανεργίας. Την ίδια στιγμή  ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος  και τα αιτήματα πελατών σωρεύονται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την περίοδο 2015 – 2019 είχε μπει ένα φρένο στην ασυδοσία των «εργολαβιών» με την ψήφιση του νόμου περί συνευθύνης και την απομάκρυνση των εργολάβων από  δημόσιους οργανισμούς και νοσοκομεία. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι οργανισμοί εξοικονόμησαν χρήματα και οι εργαζόμενοι απαλλάχθηκαν από το καθεστώς ομηρίας. Στην Εθνική Ασφαλιστική υπολογίζεται σε 30% το επιπλέον κόστος για την επιχείρηση, λόγω της προμήθειας που εισπράττει η εταιρεία-μεσάζοντας και της καταβολής ΦΠΑ!

Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είδαμε δυστυχώς την πλευρά της εργοδοσίας να επεκτείνει τις συνθήκες της εργολαβοποίησης σε όλους τους εργαζόμενους. Οι αποσχίσεις στις Τράπεζες, η μη ισχύς της επιχειρησιακής ΣΣΕ για νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, η υπογραφή ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ είναι το αποτέλεσμα της επέκτασης  της ελαστικότητας στις εργασιακές σχέσεις και της αδυναμίας μας να βάλουμε φραγμό  στην αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των συναδέλφων, καταγγέλλουμε απερίφραστα την προσπάθεια ομαδικών απολύσεων και υποστηρίζουμε το αίτημα για απορρόφηση του συνόλου των «ενοικιαζόμενων/εργολαβικών» της Εθνικής Ασφαλιστικής.