Η «ασφάλεια» των εργαζόμενων στην εταιρεία του νέου διοικητή της ΕΥΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η «ασφάλεια» των εργαζόμενων στην εταιρεία του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Οι καταγγελίες για την γαλέρα της «G4S»

Πολλά είναι τα ζητήματα που εγείρονται με αφορμή την τοποθέτηση του Π. Κοντολέων στη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ήδη έχουν αναδειχθεί  η απόκρυψη του αναλυτικού βιογραφικού του καθώς και η ιδιότητά του  -μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της πολυεθνικής εταιρείας G4S, ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας- που δημιουργεί ασυμβίβαστο και εκθέτει τον Κυρ. Μητσοτάκη για την επιλογή του (βλέπε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»).

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψουμε ακόμα ένα βασικό στοιχείο στο… βιογραφικό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, αυτό της παραβίασης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων στην εταιρεία από την οποία ο κ.  Κοντολέων αποχώρησε πριν μερικές ημέρες. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει “σαρώσει” τους διαγωνισμούς σε ευαίσθητα πόστα του κράτους (φυλακές, δικαστήρια κ.α.).

Ο ίδιος, μαζί με κάποιους άλλους επιχειρηματίες του χώρου, πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση έτερο επιχειρηματία στον ίδιο χώρο, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή» είχε καταγγείλει σωρεία παρατυπιών που λάμβαναν χώρα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επανδρωμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας (ΣΕΕΥΑ). Τα όσα είχε γράψει ο αρθρογράφος αποδείχθηκαν αληθή στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να αθωωθεί και στη συνέχεια να καταθέσει ο ίδιος αγωγή στους μηνυτές του (μεταξύ των οποίων και ο κ. Κοντολέων) για ψευδή καταμήνυση.

Πρόσφατη πρωτόδικη απόφαση επιδίκασε στον αρθρογράφο το ποσό των 2.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον κ. Κοντολέοντα. Το ενδιαφέρον της μήνυσης αυτής, τα έγγραφα της οποίας έχουν δημοσιευτεί ήδη σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου που ασχολείται με θέματα ασφάλειας, είναι ότι γινόταν λόγος και για σωρεία παραβιάσεων της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρεία G4S.

Ειδικότερα: «Η εταιρεία Group 4 Securicor παρανομεί και δεν τηρεί τις κλαδικές συμβάσεις, υπογράφοντας συμβάσεις φύλαξης προσφέροντας τιμή κατώτερη του συμφωνηθέντος με την κλαδική σύμβαση εργασίας και εν συνεχεία αναθέτει την εκτέλεση των συμβολαίων της σε υπεργολάβους προκειμένου να μην παρανομεί και να μετακυλίει την ευθύνη σε τρίτους».

Οι αποθήκες της ΠΑΕΓΑΕ

Φαίνεται ότι η ασφάλεια, στην οποία ειδικεύεται, υποτίθεται, ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν αφορούσε τα δικαιώματα των εργαζόμενων του. Το left.gr επικοινώνησε με νομικούς και συνδικαλιστές που γνωρίζουν καλά τον χώρο των εταιρειών φύλαξης.

Επιβεβαίωσαν τόσο την πρακτική της ανάθεσης του έργου σε υπεργολάβους (κατά κύριο λόγο Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) στους οποίους οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μπλοκάκι αλλά παραμένουν και ως μισθωτοί στην G4S (!).

Επίσης, κατήγγειλαν σωρεία αυθαιρεσιών, όπως η μη καταβολή υπερωριών. Εργαζόμενοι έχουν υπολογίσει ότι η απώλεια για κάθε εργαζόμενο φτάνει τα 1.500 ευρώ τον χρόνο.

Μία από τις περιπτώσεις όπου η G4S ανέθεσε το έργο της σε υπεργολάβο είναι η ΠΑΕΓΑΕ, θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας οι αποθήκες της οποίας βρίσκονται στη Μαγούλα. Η μέθοδος της ανάθεσης «έργου» σε εργολάβο και αυτός με τη σειρά σε νέο υπεργολάβο, κ.ο.κ. δημιουργεί μία εργολαβική αλυσίδα όπου οι εργοδοτικές υποχρεώσεις απέναντι στον εργαζόμενο να αφορούν μόνο τον τελευταίο στην αλυσίδα εργολάβο, ενώ όλοι όσοι βρίσκονται στην αλυσίδα να αποκομίζουν κέρδη.

Το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους είναι τα εξοντωτικά ωράρια (μέχρι και 16 ώρες) οι χαμένες ημέρες άδειας (δεν παίρνουν πάνω από 10 ημέρες τον χρόνο). Ούτε λόγος, φυσικά, για περισσότερες προσλήψεις εργαζόμενων ώστε να τηρούνται τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα και να μην εξαντλούνται οι φύλακες.

Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ)είχε αντιδράσει το καλοκαίρι του 2018 και έλαβε τη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας ότι θα αποτραπεί το σχέδιο της G4S, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Στον ίδιο εργασιακό χώρο είχε προκύψει ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο το προαναφερθέν σωματείο είχε φτάσει τον Σεπτέμβρη του 2018 μέχρι το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η εταιρεία δεν είχε κάνει κανέναν προγραμματισμό αδειών πριν το καλοκαίρι, δεν είχε δώσει καμία κανονική άδεια (10 εργάσιμων ημερών) μέχρι τα μέσα Αυγούστου και είχε πληρώσει μέρος της κανονικής άδειας στους εργαζόμενους από την αρχή σχεδόν του καλοκαιριού.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι έχει κάνει προγραμματισμό αδειών ήδη από τον Ιανουάριο, ότι έχει δώσει ήδη άδειες σε 20 άτομα και σταδιακά θα πάρουν και οι υπόλοιποι. Ο λόγος που δεν είχαν χορηγηθεί άδειες στους υπόλοιπους εργαζόμενους , ήταν, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι οι ίδιοι δεν τις ζήτησαν…

Η εταιρεία αρνήθηκε ότι έχει αποζημιώσει μέρος της κανονικής άδειας, μην έχοντας  άλλη επιλογή ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου (τότε ήταν ο Ανδ. Νεφελούδης), διότι η αποζημίωση της κανονικής άδειας ή μέρους αυτής εν μέσω καλοκαιριού είναι παράνομη.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η αποχώρηση (με απόλυση ή αποχώρηση) δεκάδων εργαζόμενων. Αρχικά, μέσω των στελεχών της, η G4S διατεινόταν ότι οι αποχωρήσεις είναι μόνο δύο, ότι θα «ξεσκέπαζε» τον ΣΥΔΑΠΤΤ για τις ανακρίβειές του και ότι θα προχωρούσε ακόμα και σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση. Αντί για αυτό, γνωρίζοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία μπορούν πολύ εύκολα να αναζητηθούν και να επιβεβαιωθούν στο ΕΡΓΑΝΗ, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο, ότι κανείς δεν κάνει καριέρα με το επάγγελμα του σεκιουριτά και ότι οι αποχωρήσεις είναι συχνές (!).

Η παλαιότερη υπόθεση με τον ΗΣΑΠ

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε και την περίπτωση του ΗΣΑΠ, ο οποίος είχε συνάψει στις 23 Ιουνίου του 2008 σύμβαση ανάθεσης φύλαξης των εγκαταστάσεών του με την G4S σε τιμή ακριβώς στο κόστος, 7,65 ευρώ την ώρα ανά φύλακα πλέον των νομίμων προσαυξήσεων (με μηδενικό εργολαβικό κέρδος και μηδενικά λειτουργικά έξοδα).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκαναν τότε εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και ύστερα από ελέγχους του ΣΕΠΕ, διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσίες φύλαξης είχαν ανατεθεί σε εργαζομένους άλλων εταιρειών φύλαξης, με λίγα λόγια η G4S λειτουργούσε και εκεί ως υπεργολάβος του έργου! Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «Καθημερινής» με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2009 και με τον ενδεικτικό τίτλο «Χειρότερα και από καθαρίστριες».

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ:

«“Σε σχέση με όλες τις εργολαβίες που έχει πάρει ο ΗΣΑΠ, οι σεκιούριτι βρίσκονται στην πλέον δυσμενή θέση εργασιακά. Χειρότερα και από τις καθαρίστριες”, δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Εργαζομένων του ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης. Ο έλεγχος στον ΗΣΑΠ έγινε κατόπιν καταγγελίας των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ στα τέλη του περασμένου Απριλίου.

Στην καταγγελία, που είχε σταλεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα, οι συνδικαλιστές -εκτός από τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι φύλακες- κατήγγειλαν και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για την ασφάλεια του οργανισμού. Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν ότι:

  • Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες σεκιούριτι είναι στην πλειονότητά τους ανεκπαίδευτοι. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω και των συνεχών αλλαγών του προσωπικού (προσλήψεις-απολύσεις).
  • Δεν γνωρίζουν τα όρια ευθύνης τους, ούτε καν πού βρίσκονται τα μέσα πυρόσβεσης και πώς χρησιμοποιούνται.
  • Δεν επιτρέπεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΗΣΑΠ να έχουν πρόσβαση στα βιβλία όπου καταγράφονται οι περίπολοι.
  • Εργαζόμενοι που διεκδικούν τα νόμιμα έχουν δεχτεί απειλές.

“Δεν βρήκαμε αναρτημένες καταστάσεις. Δεν δίνουν δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και άδειες. Πολλοί μάς είπαν ότι ήρθαν στη δουλειά πριν από λίγες μέρες, αλλά οι μηχανοδηγοί τούς χαιρετούσαν με τα μικρά τους ονόματα. Δεν είχαν ΙΚΑ, αλλά φοβούνταν να το πουν διότι απειλούνταν ότι θα διωχθούν και οι ίδιοι σ’ αυτή την περίπτωση”, είχε δηλώσει στην «Καθημερινή» ο Κώστας Ηλιόπουλος, που παρίστατο στον έλεγχο. Το έργο της φύλαξης του ΗΣΑΠ έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία G4S, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί από άλλες εταιρείες (τουλάχιστον τρεις)».

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», μία από αυτές τις εταιρείες στις οποίες ουσιαστικά η G4S είχε δώσει το έργο φύλαξης, είχε συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό και είχε απορριφθεί επειδή δεν είχε την επάρκεια να το καλύψει!

Την ίδια ώρα, σε επιστολή του στις 16/6/2010, ο σύλλογος εργαζομένων του ΗΣΑΠ ζητούσε να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία από τον διαγωνισμό. Εκείνη την περίοδο, γενικός διευθυντής της εταιρείας G4S ήταν ο εκλεκτός του πρωθυπουργού για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ…

Όπως βλέπετε, τα ερωτήματα για τον κ. Κοντολέων πληθαίνουν και η σιωπή του Μαξίμου δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.