ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Απαράδεκτο να μην καταβάλλεται το επίδομα τριετιών στους φύλακες της g4s – και άλλων εταιρειών φύλαξης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Απαράδεκτο να μην καταβάλλεται το επίδομα τριετιών στους φύλακες της g4s – και άλλων εταιρειών φύλαξης

20.03.2024

Με πολλές τυμπανοκρουσίες από το βήμα της ΔΕΘ, είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός  το ξεπάγωμα των τριετιών. Η ισχύς του επιδόματος επανήλθε από την 1η Ιανουαρίου 2024. και ισούται με 10% για κάθε τριετία (με ανώτερο όριο τις τρεις τριετίες). Ωστόσο η αύξηση στις αμοιβές δεν αφορά καθολικά όλους τους εργαζόμενους, αφού η προϋπηρεσία θα πρέπει να έχει διανυθεί πριν το 2012 ή μετά το 2024. Η προϋπηρεσία στο διάστημα 2012 – 2023 έχει χαθεί!

Ωστόσο ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, διαπιστώνουν ότι οι εργοδότες τους αρνούνται να το καταβάλλουν. Η εταιρεία φύλαξης G4s secure solutions s.a. που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στην χώρα – πάνω από  2.800 άτομα – θεώρησε ότι μπορεί να εφαρμόζει τον νόμο, όταν, εφόσον και όπως θέλει. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους της ότι: μόνο όσοι είχαν προϋπηρεσία στην ίδια ειδικότητα θα πάρουν το επίδομα τριετιών! Στηρίζει δε τον ισχυρισμό αυτόν σε μία επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε μαζί με το «βολικό» επιχειρησιακό σωματείο μόλις στις 25 Ιανουαρίου του 2024!

Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες φύλαξης, τουλάχιστον οι μεγάλες, που ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον νόμο και αδιαφορούν για το ότι, όπως αναφέρεται ρητά στην σχετική εγκύκλιο: «για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τη 14η.2.2012 και μετά από την 1η.1.2024.»

Οι συνάδελφοι φύλακες εργάζονται σε εγκαταστάσεις μεγάλων ομίλων, τραπεζών, εταιρειών ενέργειας, κλπ. που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται και το 2023 και αφήνονται ανενόχλητες να συνεχίζουν την αναδιανομή του εισοδήματος από τους πιο φτωχούς στους πιο πλούσιους! Είναι τουλάχιστον σκάνδαλο να απασχολούν προσωπικό με αμοιβές που είναι κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, με υλικές και κοινωνικές στερήσεις – ακόμα και αν πάρουν το επίδομα τριετιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει νόμο του κράτους, την ανομία που δυστυχώς υπήρχε διάχυτη στους χώρους εργασίας. Με τους αντεργατικούς νόμους της έχει φέρει την συρρίκωνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον ακρωτηριασμό της διαιτησίας του ΟΜΕΔ, την κατάργηση του δικαιώματος των σωματείων να προσφεύγουν για συλλογικά θέματα στην Επιθεώρηση Εργασίας, κ.α. Ακόμα και όταν νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, αφήνει περιθώρια ελιγμών στους εργοδότες !

Στηρίζουμε τον αγώνα του σωματείου ΣΥΔΑΠΤΤ (Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα), να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα νόμιμα για τους εργαζόμενους φύλακες. Ζητάμε από το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει το θέμα εκδίδοντας άμεσα νέα ερμηνευτική εγκύκλιο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ