ΣΥΔΑΠΤΤ: Τσιγκουνεύονται ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος τριετιών για τους φύλακες και υπαλλήλους security

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Τσιγκουνεύονται ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος τριετιών για τους φύλακες και υπαλλήλους security

Τσιγκουνεύονται ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος τριετιών για τους φύλακες και υπαλλήλους security

02.04.2024

Συνάδελφοι/ισσες,

Ο Σύλλογός μας απέστειλε επιστολή προς τον Διευθυντή Προμηθειών και τον Διευθυντή Ασφαλείας της Εθνικής Τράπεζας με σκοπό να τους ενημερώσει για το γεγονός ότι η εταιρεία g4s που έχει προσλάβει τους φύλακες/security σε πόστα κτιρίων της τράπεζας, αρνείται να καταβάλλει το επίδομα τριετιών.

Αν και το «ξεπάγωμα» των τριετιών ανακοινώθηκε με ισχυρές τυμπανοκρουσίες από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, στην πράξη δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν επωφελούνται όλοι οι εργαζόμενοι από το «ξεπάγωμα»  αλλά μόνο όσοι /ες έχουν προϋπηρεσία πριν το 2012, ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ 14/12/2012 και 31/12/2023, χάνεται για όλους.

Ακόμα όμως και αυτήν την μικρή ενίσχυση του εισοδήματος των πλέον χαμηλόμισθων υπαλλήλων δεν θεωρούν απαραίτητο να την καταβάλλουν. Οι φύλακες με αμοιβές στο ύψος του κατώτατου μισθού ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν τους αγγίζει και δεν τους αφορά.

Στην επιστολή μας προς την Εθνική Τράπεζα τονίσαμε το γεγονός ότι είναι «οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της τράπεζας. Προστατεύουν ιστορικά κτίρια,  όπως το Κεντρικό Κτίριο, το Μέγαρο Μελά, κ.α. από βανδαλισμούς και αποτρέπουν δυσάρεστες καταστάσεις που θα δυσκόλευαν την εργασία του υπόλοιπου προσωπικού.

Την περίοδο της πανδημίας ήταν αυτοί που υπερέβησαν εαυτόν και διευκόλυναν με κάθε τρόπο την λειτουργία καταστημάτων και την ομαλή πρόσβαση των πελατών της Τράπεζας σε αυτά, επιδεικνύοντας μέγιστη επαγγελματική αφοσίωση.» Αυτά βέβαια έχουν ήδη ξεχαστεί!

Μπροστά στα καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας για το 2023, το επίδομα των τριετιών είναι κυριολεκτικά ψίχουλα. Και όμως, μέχρι σήμερα, τρεις μήνες μετά την 1η Ιανουαρίου, δεν έχει δοθεί!

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να καταβληθούν σε όλους/ες που το δικαιούνται το επίδομα τριετιών. Η στάση της εταιρείας είναι προσπάθεια αναδιανομής πλούτου από τους πολλούς και φτωχούς στους λίγους και πλούσιους. Αυτήν την ανάπτυξη θέλουν!

Το Δ.Σ.

https://www.facebook.com/Sydaptt/

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Email : sydaptt@gmail.com


Από: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ <sydaptt@gmail.com>
Date: Πέμ 21 Μαρ 2024 στις 3:19 μ.μ.
Subject: Επιστολή ΣΥΔΑΠΤΤ, θέμα: τριετίες g4s
To:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Αρ. πρωτ. 2024_14                                                                                                      

21/3/2024

Προς:

Βοηθό Γενικό Διευθυντή Προμηθειών Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου

Διευθυντή Ασφάλειας Εθνικής Τράπεζας

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία, G4S SECURE SOLUTIONS SA, της οποίας  υπάλληλοι είναι οι συνάδελφοι φύλακες που εργάζονται σε πόστα φυλάκων εντός των εγκαταστάσεων της Εθνικής Τράπεζας, δεν καταβάλλει το επίδομα τριετιών σε όσους το δικαιούνται.

Όπως θα γνωρίζετε από την 1η.1.2024 έχει καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 4 της ΠΥΣ 6/2012 για την οριζόντια αναστολή κάθε κανονιστικής διάταξης, βάσει της οποίας προβλεπόταν η προσαύξηση των αποδοχών των εργαζομένων λόγω προϋπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ.8 του ν. 5053/2023 (Α΄158).

Ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχει ήδη καταβληθεί το επίδομα τριετίας, σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες έχουν ήδη συμπληρωμένη μία ή περισσότερες (έως τρεις) τριετίες πριν από την 14/2/2012.

Εν τούτοις η G4S SECURE SOLUTIONS SA παρά τις από μέρους μας οχλήσεις, ισχυρίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη μόνο η προϋπηρεσία στον ίδια ειδικότητα και κλάδο.

Όμως όπως ρητά αναφέρεται στην ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας «για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τη 14η.2.2012 και μετά από την 1η.1.2024.» Επομένως η ειδικότητα με την οποία διανύθηκε η προϋπηρεσία κάθε εργαζόμενου/ης δεν παίζει ρόλο στον υπολογισμό του επιδόματος τριετίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της τράπεζας, καλύπτοντας τα περισσότερα πόστα σε κτίρια διευθύνσεων και καταστήματα. Προστατεύουν ιστορικά κτίρια,  όπως το Κεντρικό ή το Μέγαλο Μελά από βανδαλισμούς. Αποτρέπουν δυσάρεστες καταστάσεις που θα δυσκόλευαν την εργασία του υπόλοιπου προσωπικού.

Την περίοδο της πανδημίας ήταν αυτοί που υπερέβησαν εαυτόν και διευκόλυναν με κάθε τρόπο την λειτουργία καταστημάτων και την ομαλή πρόσβαση των πελατών μας σε αυτά, επιδεικνύοντας μέγιστη επαγγελματική αφοσίωση. Είναι δε αυτοί που οι αμοιβές τους είναι κάτω από το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, ακόμα και μετά την καταβολή του επιδόματος τριετιών, και υφίστανται σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις.

Επιχειρήσεις του μεγέθους και της διαδρομής της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να έχουν το σθένος και την βούληση να επιβάλλουν συνθήκες τήρησης του νόμου. Ειδικά όταν αυτό αφορά την καταβολή του νόμιμου μισθού ο οποίος εξάλλου μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας για την άμεση επίλυση του προβλήματος, παραμένουμε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε διευκρίνισης και ζητάμε να ορίσετε συνάντηση μαζί σας ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά το πρόβλημα.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                        Η Αν. Γ. Γραμματέας

Γεωργία Μαργαρίτη                                         Άννα Ραφελέτου