ΕΑΚ : Μαύρο εργοδοτικό μέτωπο εναντίον της Διαιτησίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ : Μαύρο εργοδοτικό μέτωπο εναντίον της Διαιτησίας

Οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) συμπτύσσοντας κοινό αντεργατικό μέτωπο εν όψει της 4ης αξιολόγησης, δε διστάζουν να θέσουν ωμά και εκβιαστικά θέμα κατάργησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα της Διαιτησίας, εμφανίζοντας μάλιστα το αίτημά τους ως σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας!

Η κοινή τους επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητούν δήθεν ενημέρωση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την Διαιτησία του ΟΜΕΔ, αποτελεί μνημείο συντονισμένης εργοδοτικής παρέμβασης με τελικό στόχο την οριστική κατάργηση του Διαιτητικού θεσμού, του τελευταίου καταφύγιου που έχουν οι εργαζόμενοι (ιδίως του ιδιωτικού τομέα), ώστε να υπάρχει η ελάχιστη συλλογική προστασία απέναντι στους εργοδότες που συστηματικά αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ.

Το εργοδοτικό αυτό μέτωπο, για μια ακόμα φορά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τόσο το Σύνταγμα, όσο και το ΣτΕ του οποίου η απόφαση το 2014, ανάγκασε την προηγούμενη Κυβέρνηση να επαναφέρει την υποχρεωτική διαιτησία (όταν δεν μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ), έστω και με τις τριμελείς ή/και πενταμελείς επιτροπές με συμμετοχή και δικαστών, οι οποίες περνούν από κόσκινο κάθε Διαιτητική Απόφαση.

Εντύπωση όμως προκαλεί και η σπουδή των εργοδοτικών φορέων των μικρομεσαίων, με την οποία στηρίζουν το αίτημα της μεγαλοεργοδοσίας, ενώ την ίδια στιγμή ζητούν να επανέλθουν η υποχρεωτικότητα και η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στους μισθούς και να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες συλλογικής ρύθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας.

Η Κυβέρνηση έχει όμως και αυτή σημαντικές ευθύνες, διότι στο 3ο Μνημόνιο και ενώ το θέμα είχε «λυθεί» αποδέχθηκε να επαναξιολογήσει το θεσμό της Διαιτησίας και να βάλει ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της κατάργησής της, μέσω της δήθεν επαναδιαμόρφωση του θεσμού.

Οποιαδήποτε ενέργεια κατάργησης της Διαιτησίας ΟΜΕΔ θα είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις ωμές απαιτήσεις των εργοδοτών.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΜΑΗ