ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 1η Μάη 2024, όλοι/ες στις συγκεντρώσεις των σωματείων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 1η Μάη 2024, όλοι/ες στις συγκεντρώσεις των σωματείων

1η Μάη!

Μέρα Μνήμης, Tιμής και Αγώνα!

Σήμερα τιμάμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές της τάξης μας!

Σήμερα τιμάμε τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές αντιφασίστες της Καισαριανής! 

Έχουν περάσει 138 χρόνια από την πρώτη φορά που εργαζόμενοι με μαζικά συλλαλητήρια και απεργίες πρώτα στην Αμερική και μετά στον υπόλοιπο κόσμο διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο και συνάμα ορόσημο στον διαρκή αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και την δωρεάν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, όπως στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.

Σήμερα οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια που εξανεμίζει από το πρώτο δεκαπενθήμερο τους μισθούς μας. Η ακρίβεια Μητσοτάκη σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στη στέγη και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής-οικονομικής δραστηριότητας έχει γονατίσει τη συντριπτική πλειονότητατης ελληνικής κοινωνίας. Στον αντίποδα, οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι, εδώ και 15 χρόνια, με την Κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει με τα ψίχουλα της «αύξησης» των 35-40 ευρώ.

Η εργατοκτόνα πολιτική της ΝΔ με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη φέρνουν στη χώρα συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, επιβάλλουν την εξαήμερη εργασία, τον στραγγαλισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας! Ενώ για τους λίγους και εκλεκτούς τα κέρδη αυξάνονται, ο κόσμος της εργασίας έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με την ανεργία, την φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και την κρατική καταστολή!

Το κοινωνικό κράτος βάλλεται με την πιστή εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας και την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων πυλώνων του κράτους, όπως της δημόσιας υγείας, της παιδείας και του ασφαλιστικού συστήματος. Υποστελεχωμένα και διαλυμένα νοσοκομεία, αυταρχισμός και συστηματική εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, διαρκώς αυξανόμενα όρια ηλικίας και συντάξεις πείνας.

Οι θεσμοί και το κράτος δικαίου διαβρώνονται από την πολιτική της συγκάλυψης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως με το έγκλημα των Τεμπών. Έχει περάσει πλέον πάνω από ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες και πολιτικές που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας στο θάνατο. 

Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις και θέτει το λαό στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα με χιλιάδες νεκρούς αμάχους Παλαιστίνιους και απαιτούμε εδώ και τώρα παύση της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης!

Σήμερα, όσο ποτέ οφείλουμε, με οδηγό τις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, να αγωνιστούμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για να μπει ένας τέλος στην ακρίβεια Μητσοτάκη, για δημόσια κοινωνικά αγαθά, για κράτος δικαίου, για διαφάνεια και αξιοκρατία, για συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις

των συνδικάτων την Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2024.