Ξενοδοχεία Covid: Ένα ακόμη «Βατερλώ» του υπουργείου Τουρισμού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξενοδοχεία Covid: Ένα ακόμη «Βατερλώ» του υπουργείου Τουρισμού

Σε ένα ακόμη «Βατερλώ» για τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, εξελίσσονται τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούν τα πιθανά κρούσματα Covid-19, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν καθοριστεί και να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις, αλλά η σχετική προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή τα ενδιαφερόμενα καταλύματα, που όρισε το υπουργείο Τουρισμού έληξε χθες…

Και δεν είναι μόνο η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση, που εκθέτει την χώρα διεθνώς, αφού εμφανίζεται να μην έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, που η κυβέρνηση νομοθέτησε, αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα καταλύματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, είναι ελάχιστα, πολύ λίγες δεκάδες, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Θεοχάρη, θα ήταν ένα ανά προορισμό.

Σε ρεπορτάζ του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 16 Ιουνίου αναφέροντο τα εξής: «…Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να μισθώσει κύρια ή βοηθητικά τουριστικά καταλύματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, θα πρέπει οι ασκούντες την εκμετάλλευσή των καταλυμάτων (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν σχετική αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.

Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι μέχρι μεθαύριο 18/6/2020.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταλύματα αυτά, με βάση τον νόμο, θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα από εχθές, ενώ ξενοδοχειακοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, παρά μόνο από καταλύματα που ουσιαστικά βρίσκονται εκτός αγοράς, με ότι αυτό σημαίνει για την εικόνα τους…

Στην πρόσκληση, συμπεριελήφθη και διάταξη για τη δυνατότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους».

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε απολύτως, ενώ ξενοδοχειακοί κύκλοι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσαν: «Ήταν σαφές ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον και το είχαμε επισημάνει στον υπουργό Τουρισμού, ο οποίος ωστόσο προχώρησε στην ρύθμιση αυτή, που εκ του αποτελέσματος ήταν ατυχής και αναποτελεσματική».

Διαρροές

Μετά και την αποτυχία αυτή, ο υπουργός Τουρισμού διαρρέει σε φιλικά του μέσα, την πρόθεση να αυξηθεί από 10 σε 20 ευρώ ημερησίως η αποζημίωση για τα κενά δωμάτια και πιθανώς σε 40 ευρώ για τα χρησιμοποιούμενα, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις, με ότι αυτό σημαίνει.

Ακόμη, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξενοδοχεία Covid σε επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας, ρύθμιση που είναι άγνωστο πως μπορεί να εφαρμοστεί στα νησιά, αλλά και διατήρησης σε όλα τα ξενοδοχεία, ενός μικρού ποσοστού δωματίων 2-3%, που θα χρησιμοποιηθούν για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ φιλοξενία κρουσμάτων.

Βεβαίως εάν προωθηθεί μια τέτοια ρύθμιση, θα προκύψει ξανά μια τεράστια ανακολουθία, σε σχέση με όσα έχουν ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ, που θα δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό στον διεθνή Τουρισμό που παρακολουθεί τα δρώμενα. Και βέβαια υπάρχουν ερωτηματικά για την «συνύπαρξη» ασθενών Covid-19, με υγιείς τουρίστες που θα κάουν διακοπές, στο ίδιο κατάλυμα…

Πηγή: https://money-tourism.gr