ΣΣΕ στην ΟΣΥ – Κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα… Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ΟΣΥ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΣΕ στην ΟΣΥ – Κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα… Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ΟΣΥ

 

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να υπερασπίζεται και να υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οι  ΣΣΕ αποτελούν  βασικό κανονιστικό- ηθικό πλαίσιο της εργατικής δύναμης και μέγιστη κατάκτηση των εργαζομένων.

Η παράταξη ΜΕΤΑ ΟΣΥ στήριξε την προσπάθεια του σωματείου να υπογραφεί ΣΣΕ (παρόλο που πραξικοπηματικά αν και πρώτη παράταξη βρεθήκαμε εκτός προεδρείου), και βοήθησε πέραν από αυτό που της αναλογούσε, για την τελική υπογραφή Σύμβασης μεταξύ σωματείων και Διοίκησης ΟΣΥ.

Οι Υφυπουργοί Οικονομικών αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, κατ’ εντολή της μνημονικής υποχρέωσης να μπορούν να καταστρατηγούν τις ΣΣΕ, δεν την υπέγραψαν. Μια διαδικασία που χρόνια καταγγέλλουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Οι ΣΣΕ είναι η δέσμευση των εργαζομένων και της εργοδοσίας, ως το μίνιμουμ θεσμικό πλαίσιο και δε χωράει το χέρι κανενός μνημονιακού και μη παράγοντα. Η μάχη για τις ΣΣΕ είναι πάντα μπροστά μας και αποτελεί στρατηγικός μας στόχος οι ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για τη συγκεκριμένη σύμβαση,  τα άρθρα 3, 4 και 5, που αφορούν ( Επίδομα και ένσημα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας, Επίδομα θέσης ευθύνης και Οικογενειακές παροχές) δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμα. Το Ενιαίο μισθολόγιο και οι ΚΥΑ του εκάστοτε Υπουργού θα τα ρυθμίζουν. Τα σωματεία πάνε στην άκρη.  Ήδη με την κείμενη νομοθεσία χάνεται ένας χρόνος στα οικογενειακά επιδόματα (Από 25 ετών στα 24 έτη) και περιμένουμε τις ΚΥΑ.

Οι περισσότερες παρατάξεις μάλλον θεωρείτε ότι δε πάθαμε και τίποτα.  Περιμένετε να δείτε την εφαρμογή της ισχύουσας. Η αφωνία σας είναι ένοχη και δε σέβεστε ούτε τις ίδιες τις υπογραφές σας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη στην ΟΣΥ είναι θέμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας των συνδικάτων. Αυτή η ενέργεια πλήττει το κύρος και τη διαπραγματευτική ικανότητα για το μέλλον. Αν επιτρέψουμε την παρέμβαση της κυβέρνησης και στις συμφωνημένες συμβάσεις, νομιμοποιούμε την καταστρατήγηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Εμείς ζητούμε την απόσυρση της μονομερώς ισχύουσας από τον υπουργό σύμβασης και την πλήρη εφαρμογή της υπογραφείσας,  από τα συνδικάτα και τη  διοίκηση, σύμβασης. Κάθε άλλη ανοχή θα φέρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην ΟΣΥ και μάλιστα πολύ γρήγορα.

                                                                     ΕΑΚ – ΕΚΑ