ΔNT: «Μπράβο» στη ΝΔ για τις αντεργατικές διατάξεις, έρχονται κι άλλες!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔNT: «Μπράβο» στη ΝΔ για τις αντεργατικές διατάξεις, έρχονται κι άλλες!

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, την επανεξέταση του κατώτατου μισθού το 2020 έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Παγκόσμια Τράπεζα

Το ΔΝΤ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα πρόσφατα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις τροπολογίες Βρούτση και τον Αναπτυξιακό Νόμο. Οι συντάκτες της έκθεσης επικροτούν την κυβέρνηση γιατί «κατάργησε τρεις διατάξεις εργατικού δικαίου, οι οποίες είχαν θεσπιστεί νωρίτερα το 2019 και περιόριζαν την ευελιξία της αγοράς εργασίας».

Παράλληλα «τέθηκαν όροι εξαίρεσης για τις τομεακές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θεσπίστηκε δημόσιο μητρώο εργοδοτών και εργαζομένων που επιτρέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για κρίσιμες αποφάσεις, επιβεβαιώνοντας την αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων όταν αποφασίζουν για την πραγματοποίηση μιας απεργίας ή για μια συλλογική σύμβαση εργασίας, και μειώθηκε η δυνατότητα προσφυγής στη μονομερή διαιτησία, σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Στον αντίποδα των επιδοκιμαστικών σχολίων για την παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι συντάκτες του ΔΝΤ διατυπώνουν την κριτική τους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «σε αντίθεση με τις συμβουλές» του ΔΝΤ οδήγησε «σε αύξηση τον κατώτατο μισθό πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας… κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών εργαζόμενους, γεγονός που προκάλεσε ελάχιστη αύξηση μισθού 27,2% για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων, αν και το κόστος των εργοδοτών αυξήθηκε λιγότερο (19,7%)», όπως γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το ίδιο επικριτικά στέκεται η έκθεση και στη μη κατάργηση τριετιών (για τους εργαζόμενους που αμείβονταν με κατώτατο μισθό) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι «οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται, αλλά η ανάκαμψη παραμένει ασθενής». Θεωρούν κομβικό σημείο τις «μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν την περίοδο 2011-13» γιατί «οδήγησαν σε σημαντική αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης που παρατηρούνται από το 2014».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση και στα ζητήματα της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας, «η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά», όπως είναι η κωδικοποίηση, η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου με στόχο τη δημιουργία, σταθερότητα και ευελιξία, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί η δημιουργία και διατήρηση των θέσεων απασχόλησης». Ιδιαίτερες επισημάνσεις γίνονται για τα ποσοστά αυξημένης μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και της ανεργίας των νέων καθώς και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν «σε κλειστά επαγγέλματα» όπως αυτά των νομικών και των μηχανικών.

Φυσικά, κεντρικό σημείο για το ΔΝΤ παραμένει πάντα το θέμα του κατώτατου μισθού. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει και στην έκθεση, η αξιολόγηση που θα κάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη διαδικασία τριμερών διαπραγματεύσεων και καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι ιδιαίτερα σημαντική!

ΠΗΓΗ: efsyn.gr – TINA KOΨINH