ΣΕΤΤΕΑ: Καμιά ανοχή στις κακοποιητικές συμπεριφορές

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΤΤΕΑ: Καμιά ανοχή στις κακοποιητικές συμπεριφορές

Τρίτη 07.02.2023 στις 8 π.μ. διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της ACS, στην οδό Ευελπίδων 39 & Κερκύρας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απαράδεκτη, απρεπή συμπεριφορά και κακοποίηση κατήγγειλε συνάδελφος – εργαζόμενη σε κατάστημα franchise της ACS. Τα υποτιμητικά σχόλια, η απαξιωτική συμπεριφορά και η συνεχής πίεση έκαναν την καθημερινότητα της έναν εφιάλτη, που η ανάγκη βιοπορισμού την ανάγκαζαν να υπομένει. Για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση, προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Όμως την αμέσως επόμενη ημέρα απολύθηκε!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ψηφίστηκε το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο θα ενίσχυε το θεσμικό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας και θα μεριμνούσε «για την άμεση προστασία των θιγόμενων». Ωστόσο, το τοπίο στους χώρους εργασίας δεν έχει αλλάξει και στον κλάδο των ταχυμεταφορών τα φαινόμενα κακοποίησης διαμορφώνουν ένα εχθρικό και ταπεινωτικό εργασιακό περιβάλλον, προκαλούν την ολοκληρωτική εξάντληση των εργαζόμενων  και τους οδηγούν συχνά σε -δήθεν οικειοθελείς-  παραιτήσεις.

Επιπλέον, λόγω της αδυναμίας του υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) να ασκήσει τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες, τα κρούσματα της παρενόχλησης εξαπλώνονται, καλπάζοντας με ανησυχητικούς ρυθμούς. Τελικά, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δίλημμα, μπροστά ο γκρεμός της παρενόχλησης, πίσω το ρέμα της απόλυσης

Με αυτά τα δεδομένα, πέφτει ακόμα ένα βάρος στους ώμους των σωματείων: Να βάλουν φραγμό στις κακοποιητικές συμπεριφορές και να βρίσκονται δίπλα σε κάθε εργαζόμενο/η, πριν ακόμα η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Το ΣΕΤΤΕΑ στέκεται σταθερά στο πλευρό της συναδέλφου, από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε τι συμβαίνει στο κατάστημα ACS, της οδού Ευελπίδων 39 & Κερκύρας. Με την επί τόπου άμεση παρέμβαση του, έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και σε κάθε άλλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Την Τρίτη 07.02.2023, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για την συζήτηση της καταγγελίας της συναδέλφου για την κακοποίηση, αλλά και την καταχρηστική και παράνομη απόλυση.

Την ίδια ημέρα, Τρίτη 07.02.2023 στις 8 π.μ. διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της ACS, στην οδό Ευελπίδων 39 & Κερκύρας.

·       Απαιτούμε να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά μας δικαιώματα και να μπει φραγμός στην εργοδοτική ασυδοσία

·       Απαιτούμε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι εκφοβιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων.

·       Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφισσας.

Αθήνα 5-2-2023