ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Προϋπολογισμός 2023, μεταφορά πλούτου από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Προϋπολογισμός 2023, μεταφορά πλούτου από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους

Μόνο επιδόματα στο ύψος ενός φιλοδωρήματος μπορούν να περιμένουν  οι εργαζόμενοι/-ες από τον προϋπολογισμό του 2023. Ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων κινείται σε υψηλά διψήφια ποσοστά, – ψωμί και δημητριακά 18,7%, γαλακτοκομικά 25,3%, κρέας 16,7% – η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα γίνει με ένα επίδομα  που μετά βίας θα φθάνει τα 30 ευρώ τον μήνα, (για νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και αριθμό μελών νοικοκυριού). Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν μόλις 600 εκ. ευρώ για το εν λόγω επίδομα, όταν τα κέρδη των διυλιστηρίων είναι 3 δισ.!

Επιπλέον η κυβέρνηση βιάζεται να κηρύξει  -μέσα στο 2023- το τέλος της πανδημίας ώστε να προϋπολογίσει την περικοπή στην χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας, την μόνη ασπίδα προστασίας για την υγεία μας.

Αντίθετα, δεν έχει εξαγγελθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα ενώ οι Τράπεζες αφήνονται ανενόχλητες να αυξάνουν τα κέρδη τους με τις διαφορές επιτοκίων. Με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει, πραγματοποιείται μία ακόμα μεταφορά πλούτου από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους.

Για τους εργαζόμενους το 2023 θα είναι μία ακόμα χρονιά που θα χρειαστεί να παλέψουν για να μην συμπιεστεί και άλλο η αγοραστική τους δύναμη, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Γραφείο τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ