ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, βαδίζουμε στον δρόμο του Νοέμβρη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, βαδίζουμε στον δρόμο του Νοέμβρη

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

1973 – 2023: ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ!

Η παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών και η αγωνιστική στάση των χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών,  αγωνιστών  στις εξορίες, στα κολαστήρια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, φωτίζουν και αποτελούν έμπνευση και φάρο και για τους δικούς μας αγώνες!

 Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κι όμως τα  συνθήματα του Νοέμβρη που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου και το αίτημα για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» παραμένουν επίκαιρα, κάθε χρόνο και με περισσότερη ένταση μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός και η νεολαία!

Ο αγώνας για την επιβίωση είναι καθημερινός. Και οι συνθήκες δυσκολεύουν.  Οι εργαζόμενοι βιώνουμε ήδη με τον πιο οξυμένο τρόπο τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που σαρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, καθώς το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται, ενώ οι μισθοί παραμένουν απελπιστικά χαμηλοί. Παράλληλα, οι αντεργατικοί νόμοι της Νέας Δημοκρατίας καταργούν θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα (νόμοι Χατζηδάκη-Γεωργιάδη-Χρυσοχοϊδη). Η νεοφιλελεύθερη επίθεση της Κυβέρνησης στα βασικά κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης έχει οδηγήσει στο δραστικό περιορισμό του δημόσιου χαρακτήρα και των υπηρεσιών εις βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Σήμερα, το «Πολυτεχνείο» μας καλεί να διαδηλώσουμε ενάντια και στον πόλεμο από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τις δολοφονίες αμάχων, το νέο κύμα προσφυγιάς, τη φτώχεια και την  πείνα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.  Καταδικάζουμε την επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και το διαρκές έγκλημα που διεξάγεται στη Λωρίδας της Γάζας. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε και την απαράδεκτη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης να απέχει από το Ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Καμία εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που τη μετατρέπουν σε “ορμητήριο πολέμου” αλλά και σε πιθανό “στόχο” αντιποίνων!

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες, για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο του Νοέμβρη! Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα! Στους αγώνες για τη δημοκρατία, για δουλειές με δικαιώματα και καλούς μισθούς, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, στο νέο αντιπολεμικό κίνημα, στους αγώνες ενάντια στην ακρίβεια.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στη νέα γενιά της Πατρίδας μας, στους συναδέλφους μας στη δουλειά που καθημερινά δίνουμε μαζί τον αγώνα της επιβίωσης, τον αγώνα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, ατομικό και συλλογικό. Για εμάς. Για τα παιδιά μας.

Σας καλούμε να συμμετέχουμε όλοι και όλες μαζί στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τη μεγάλη εξέγερση του ελληνικού λαού με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Σημείο συγκέντρωσης: Σταδίου και Εδουάρδου Λω,

Παρασκευή 17 Νοέμβρη, ώρα 15:30