ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης»

(Ιωάννης – Ιάκωβος Μάγερ)

Οι  κυβερνητικές πρακτικές με αγωγές SLAPP (Strategic lawsuits against public participation· στα ελληνικά: Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού), δυστυχώς τώρα διαχέονται και στο συνδικαλιστικό κίνημα με τις πρωτοφανείς μεθόδους που επιλέγει, μια κατά τα άλλα ιστορική ομοσπονδία, η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η πρακτική αυτή, που εξ ορισμού συνίσταται σε αβάσιμες ή υπερβολικές αγωγές και μηνύσεις που καταθέτει ένας ισχυρός ενάντια σε ασθενέστερα μέρη, βρίσκει πλέον πεδίο εφαρμογής εναντίον παρατάξεων και γνωστών συνδικαλιστών από σωματεία εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ.

Δύο παρατάξεις (Αγωνιστική Συνεργασία και Ενωμένοι Εργαζόμενοι) και 7 εργαζόμενοι δέχθηκαν εξώδικο, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΟΜΕ-ΟΤΕ που ταυτόχρονα αποτελούν και την ηγεσία της  Ενιαίας Δύναμης, μιας παράταξης που είναι αποτέλεσμα συνένωσης της ΠΑΣΚΕ με την ΔΑΚΕ και έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην ομοσπονδία, για ανακοινώσεις που απλά ασκούνε συνδικαλιστική κριτική για τα έργα και τις ημέρες τους και μάλιστα σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα των ημερών, την στελέχωση της υπηρεσίας των απορρήτων του ΟΤΕ.

Η πρωτοφανής κίνηση αυτή (που σημειωτέων δεν διαθέτει απόφαση Δ.Σ.) θέτει από μόνη της σε αμφισβήτηση και εν τέλει σε κίνδυνο μιας από τις βασικότερες αρχές των Δημοκρατικών ελευθεριών όπως αυτές εκφράζονται μέσω του Συντάγματος (άρθρο 14) και της Χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 11),  το δικαίωμα στην Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

Μάλιστα δεν σταματούν απλά στην άρνηση κάθε κριτικής αλλά απαιτούν «ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ-ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑΣ» διαφορετικά θα προχωρήσουν σε νομικές κυρώσεις, πράγμα ανήκουστο που παραπέμπει στο πιο σκοτεινό παρελθόν της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Τέλος να τονιστεί ότι ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι επίσης και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ως εκ τούτου η πράξη αυτή αποκτά ακόμα ποιο βαρύνουσα σημασία και ως προς το μήνυμα που εκπέμπει.

Αν δεν αναχαιτιστούν οι τακτικές  αυτές  που έχουν σαν απόλυτο στόχο τον εκβιασμό και την φίμωση ώστε να μην λογοδοτούν για τις πράξεις τους οι οποιεσδήποτε ηγεσίες, τότε ως ΓΣΕΕ θα έχουμε  συμβάλει στην απώλεια του βασικού μηχανισμού για τον έλεγχο της εξουσίας αλλά και της κοινωνικής ασφάλειας. Η ευθύνη μας είναι βαρύτατη και δεν πρέπει αλλά ούτε και μπορεί να περάσει απαρατήρητη μια τέτοια παρακμή.

Η λογοκρισία, ο εκφοβισμός, η φίμωση, ο περιορισμός των βασικών ελευθεριών, της δημοκρατίας, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των απόψεων,  η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, δεν έχουν καμία θέση στα συνδικάτα.

Οι συνδικαλιστές λύνουν τις  ιδεολογικές τους διαφορές δημοκρατικά στις συλλογικές διαδικασίες και τα όργανα των σωματείων  ΟΧΙ στα δικαστήρια.

3/11/2022

Γραφείο Τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ