Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής: ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 14/9

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής: ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 14/9

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΑΠΕΡΓΙΑ 14/9)

Συνάδελφοι! Όλοι γνωρίζουμε ότι η νέα τροπολογία της Κυβέρνησης για τα Μ.Μ.Ε. φέρνει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο μας. Η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που μπορούν να μεταφέρουν οι εργοδότες από τα κανάλια σε συμβεβλημένες εταιρείες παραγωγής, από 15 σε 40 τοις εκατό επί των 400 (τους οποίους έχουν υποχρέωση να απασχολούν), θα επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας, ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς, αλλά και μεγάλα πλήγματα στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Και αυτό γιατί:

–   Το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο αφού φτάνει πια τα 160 άτομα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν πλέον τα κανάλια τους δίχως να υπάρχει ούτε ένας τεχνικός σε αυτά, αφού όλοι κάλλιστα θα μπορούμε να ανήκουμε  σε εταιρεία παραγωγής. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή να το πούμε αυτό, αν σκεφτούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που έχει ήδη μεταφερθεί μέχρι σήμερα, είναι τεχνικοί.

–   Ο κάθε τεχνικός που θα ανήκει πλέον σε εταιρεία παραγωγής, θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει όπου του πει η εταιρεία, αφού θα ανήκει πια εκεί. Είτε είναι για οποιαδήποτε εκπομπή, είτε για οποιοδήποτε κανάλι(!!!). Και σε συνδυασμό με την πάγια τακτική των εργοδοτών να μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε «πολυεργαλεία», αρκεί για να καταλάβουμε τον τεράστιο αριθμό απώλειας των θέσεων εργασίας.

–  Επιπλέον οι τεχνικοί των εταιρειών παραγωγής χάνουν τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και μεταφέρονται εκ νέου στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

–  Χάνουν τις όποιες Σ.Σ.Ε. ή και Διαιτητικές Αποφάσεις υπογραφούν στο μέλλον, καθώς έχει καταργηθεί η επεκτασιμότητα και υπάγονται στις διατάξεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Ο αγώνας λοιπόν που έχουμε ήδη ξεκινήσει για Σ.Σ.Ε. θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

–  Στις εταιρείες παραγωγής έχει χαθεί ήδη κάθε έννοια οκταώρου ή και πενθημέρου. Δουλεύεις όσες μέρες ή και όσες ώρες χρειαστεί. Οι υπερωρίες στην καλύτερη περίπτωση θα συμψηφιστούν με ρεπό που… «έχεις λαμβάνειν», και οι αργίες και οι Κυριακές σε πλείστες περιπτώσεις δεν πληρώνονται.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν αν περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού κ. Οικονόμου σύμφωνα με ενημέρωση των προεδρείων της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Π.Ο.Ε.Σ.Υ. φέρεται να δεσμεύτηκε προφορικά, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών. Είναι ολοφάνερο ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να διασπάσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αφού η δέσμευση του υπουργού φωτογραφίζει ξεκάθαρα απολύσεις τεχνικών και διοικητικών. Μια νέα σφαγή σε θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα είναι προ των πυλών με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας των καναλαρχών από την οποία δεν πρόκειται να ξεφύγουν στο τέλος ούτε οι δημοσιογράφοι.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μία 24ωρη απεργία και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Όχι μόνο την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αλλά και την κατάργηση κάθε ποσοστού επί των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που επιτρέπεται να εργάζονται σε συνδεδεμένες εταιρείες και εταιρείες παραγωγής και να προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό εργαζομένων στους εν λόγω σταθμούς.
  • Την υπογραφή της ΣΣΕ που όλο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων ανάμεσα σε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε όσους εργάζονται σε εταιρείες παραγωγής και αποτυπώνει τις σύγχρονες και επείγουσες ανάγκες μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, αξιοπρεπείς αμοιβές, όρους και ασφάλεια στην εργασία.
  • Τον συντονισμό όλων των ενώσεων του κλάδου στα ΜΜΕ ώστε να καταρτιστεί ενιαία κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που να βάζει τέλος στο χάος των κατακερματισμένων σχέσεων εργασίας και στην εκμεταλλευτική ασυδοσία των μεγαλοεργοδοτών.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, ΜΑΖΙΚΑ, ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 14/9.

Υ.Γ. Πριν κάποια χρόνια πάνω στο ίδιο νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης για τα Μ.Μ.Ε., χάνονταν και πάλι πολλές θέσεις εργασίας. Το σωματείο μας πάλεψε με δυναμικές κινητοποιήσεις ως είχε υποχρέωση και το απέτρεψε. Δεν έχουμε ξεχάσει βέβαια τα «κροκοδείλια δάκρυα» των εργοδοτών για τις θέσεις εργασίας οι οποίες θα χάνονταν, κάτι που είχαμε επισημάνει από τότε, αφού τα πραγματικά τους δάκρυα αφορούσαν τα συμφέροντά τους και μόνο. Τώρα που η παρούσα Κυβέρνηση φέρνει μια τροπολογία που και πάλι βάζει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, αλλά είναι σύμφωνη με τα συμφέροντά τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος για «κροκοδείλια δάκρυα»!!!

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

   Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Σκεπετζάκης                    Κώστας Πολύζος