Απεργία μέχρι την τελική δικαίωση στη «Μαλαματίνα»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απεργία μέχρι την τελική δικαίωση στη «Μαλαματίνα»

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι απεργοί έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα εάν δεν επαναπροσληφθούν οι 15 απολυμένοι και δεν υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις.

«Δε θα φύγει μπουκάλι!» Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά στον δρόμο αλλά και νομικά στα δικαστήρια τον αγώνα τους δήλωσαν χθες οι απεργοί της γνωστής εταιρείας παραγωγής ρετσίνας Μαλαματίνα, στη Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στις απολύσεις 15 συναδέλφων τους, σε βλαπτικές μεταβολές του καθεστώτος εργασίας και σε άλλα. Οι απεργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Καλοχώρι, έξω από τις αποκλεισμένες εγκαταστάσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει αν η νέα ιδιοκτησία της επιχείρησης δεν αλλάξει τακτική απέναντι στους εργαζόμενους και δεν επαναπροσλάβει τους απολυμένους.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά και του Σωματείου Εργαζομένων στη Μαλαματίνα, Γιάννης Φραγκίδης, τόνισε ότι το σωματείο υπερασπίζεται εδώ και 30 χρόνια τα εργασιακά δικαιώματα, διασφαλίζοντας την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται για περισσότερα από 20 χρόνια στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια επιχείρηση κερδοφόρα που «σήμερα μπορεί να έχει έναν κύκλο εργασιών 11 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδά της όλα μαζί δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια».

Οπως είπε, οι εργαζόμενοι «έβαλαν πλάτη» στις δύσκολες στιγμές της εταιρείας κάνοντας παράσταση στα δικαστήρια υπέρ της πρότασης για επιλογή του συγκεκριμένου επενδυτή (και νέου ιδιοκτήτη), με την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν θέσεις εργασίας και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, η προϋπόθεση αυτή αναφέρεται και στην απόφαση του δικαστηρίου για την εξυγίανση της εταιρείας. «Οι νέοι ιδιοκτήτες γνώριζαν τι κοστολόγιο έχουμε και ποιοι είμαστε. Δεν μπορούν τώρα να λένε ότι κοστίζουμε ακριβά», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Αυτά την ώρα που η νέα ιδιοκτησία, ο όμιλος Mantis, καταγγέλλει τους συνδικαλιστές και χρησιμοποιεί την αστυνομία προσπαθώντας να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. «Μια ομάδα συνδικαλιστών προπηλακίζει και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και στελεχών, που θέλουν να προσέλθουν για εργασία –όπως έχουν κάθε δικαίωμα– και συστηματικά παρανόμως απαγορεύει την είσοδό τους στο εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλειστό το εργοστάσιο και να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων», λέει.

Αναφορικά με τις πρακτικές της και τις απολύσεις, τονίζει ότι «η εταιρεία υλοποιεί ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης το οποίο θα ενδυναμώσει τη Μαλαματίνα και θα αντιμετωπίσει προβλήματα και αδυναμίες, που την οδήγησαν σε αδιέξοδο στο παρελθόν, θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά και παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα προσθέσει αξία στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης και στο εισόδημα Ελλήνων αγροτών».

«Η εταιρεία δεν έχει απ’ ό,τι φαίνεται καμία διάθεση για διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς όχι μόνο προχώρησε σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και έφερε την αστυνομία στο εργοστάσιο, αλλά, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προχώρησε σε πρόσληψη ατόμων στις θέσεις των απολυμένων», απαντούν οι απεργοί, των οποίων οι κινητοποιήσεις έχουν κριθεί νόμιμες από το Πρωτοδικείο.

αναδημοσίευση από: efsyn.gr/