Νίκος Φωτόπουλος: ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νίκος Φωτόπουλος: ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

Η ΔΕΗ, ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ (ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ), Ο ΟΤΕ, Ο ΟΣΕ, Η ΕΥΔΑΠ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ -ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ- ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ

Συναδέλφισσες, -φοι,

Πρώτο θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. ήταν η έγκριση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατά 49% (κατ’ αρχή λέω εγώ) μετοχοποίηση του δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ).

Θεωρώ τη χθεσινή συνεδρίαση πολύ σημαντική γιατί χθες η κυβέρνηση προχώρησε άλλο ένα βήμα προς το στόχο της που δεν είναι άλλος από το ξεπούλημα και της τελευταίας δημόσιας επιχείρησης.

Συνεπής στη διαδρομή και τις απόψεις μου αλλά και στην εντολή που μου δώσατε εκλέγοντάς με ως εκπρόσωπο σας στο Δ.Σ. της επιχείρησης, όπως έκανα όλες τις φορές με όλες τις κυβερνήσεις, έτσι και χθες καταψήφισα την εισήγηση.

Προς ενημέρωσή σας παραθέτω την ακριβή τοποθέτησή μου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Για όποιον θέλει να δει το βίντεο μπορεί να πατήσει ΕΔΩ

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι σύμβουλοι,

Συνεπής με τις θέσεις μου και τη μέχρι τώρα στάση μου που εδράζεται στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης και που θέση και στάση ήταν ίδια με όλες τις κυβερνήσεις δεν θα ψηφίσω την εισήγηση.

Θα την καταψηφίσω.

  • Δεν θα ψηφίσω την εισήγηση όχι μόνο γιατί η άποψή μου είναι ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας πρέπει να ανήκουν 100% στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου αλλά και γιατί (για να προλάβω όσους μου πουν “μα δεν εκχωρούμε το πλειοψηφικό πακέτο”) παρ’ ότι σήμερα δεν συζητάμε την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου για εμένα είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα εκεί θα φτάσουμε.

Είναι να μην αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ.

Έχουμε εμπειρία από το παρελθόν.

Είδαμε τι συνέβη και στον ΟΤΕ.

Είδαμε τι συνέβη και στη ΔΕΗ.

Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ οποιαδήποτε δικαιολογία για να συναινέσω στο ξεπούλημα μιας ακόμα επιχείρησης του ελληνικού λαού.

Άλλωστε επιτρέψτε μου να πω ότι το σημαντικότερο επιχείρημα που προβάλλονταν μέχρι χθες από την κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και που ήταν ότι “αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε το ΔΕΔΔΗΕ για να σώσουμε τη ΔΕΗ” πλέον δεν υφίσταται. Τα οικονομικά της επιχείρησης πάνε πολύ καλά. Βέβαια για να μην βγαίνουν λαθεμένα συμπεράσματα και δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις πλέον μιλάμε για μια άλλη ΔΕΗ.

Συνεχίζω λοιπόν, τα οικονομικά της ΔΕΗ πάνε πολύ καλά.

Την έσωσε ο μάγος Υπουργός!

Ο νέος Χουντίνι!

Και επειδή όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το λέω ειρωνικά, θυμίζω σε όσους προσπαθούν να το κρύψουν ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ κυρίως άλλαξε για τους εξής λόγους:

1ον) Γιατί επιβλήθηκαν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΔΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

2ον) Γιατί σταμάτησε (επειδή παραβρώμισε) η αρπαχτή και η αφαίμαξη της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος προμηθευτή που πήγαινε υπέρ των εκλεκτών κατόχων των ΑΠΕ

3ον) Γιατί σταμάτησε (επίσης επειδή παραβρώμισε)σταμάτησε το σκάνδαλο των σκανδάλων, το σκάνδαλο του αιώνα, η αρπαχτή των ΝΟΜΕ και

4ον) Επειδή η κυβέρνηση κλείνει τη μια λιγνιτική μονάδα μετά την άλλη (χωρίς να την ενδιαφέρει η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και τι θα απογίνουν οι πολύπαθες περιοχές των Ν. Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας), δαπανούμε πολύ λιγότερα για αγορά CO2.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι της αλλαγής της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ.

Και επειδή δεν θέλω και δεν δικαιούμαι να είμαι άδικος δεν υποτιμώ τις όποιες προσπάθειες του κ. Προέδρου. Αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνει.

  • Ξέρω τις απόψεις του
  • Σέβομαι τη δουλειά του
  • Ξέρω ότι στο πλαίσιο που καθορίζει η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο και να προστατέψει τα συμφέροντα της επιχείρησης.

Αναγνωρίζω ότι είναι άνθρωπος καλών προθέσεων.

Όμως επειδή ποτέ δεν υπήρξα κόλακας και ξεσκονίστρα κανενός, επειδή σέβομαι τον εαυτό μου και κυρίως επειδή σέβομαι τον ελληνικό λαό που η κυβέρνηση της ΝΔ του πήρε πίσω τη μείωση που του είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση (μέσω της μείωσης ΦΠΑ) και τον φόρτωσε με δυσβάσταχτες αυξήσεις, ΞΑΝΑΛΕΩ για να γίνει απολύτως σαφές ότι ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΜΑΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΝΤΟΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Ο κ. Υπουργός είναι μάγος μόνο σε ένα πράγμα:

Να μετατρέπει τα κρατικά μονοπώλια σε ιδιωτικά π.χ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, AEGEAN (ακόμα περιμένουμε να δούμε τα νοσοκομεία που θα έφτιαχνε απ’ όσα θα εξοικονομούσε όπως έλεγε από τις σπατάλες της Ολυμπιακής).

Επανέρχομαι στο θέμα.

  • Για λόγους σεβασμού απέναντι σε ότι έχτισε ο ελληνικός λαός
  • Για λόγους σεβασμού σε ότι υπηρέτησα μέχρι τώρα
  • Με αίσθημα ευθύνης
  • Χωρίς να είμαι οπαδός
  • Χωρίς να είμαι φανατισμένος
  • Χωρίς να δουλεύω για κανένα κόμμα (γιατί όπου και να ήμουν μέλος ή είμαι ποτέ δεν έβαζα παρωπίδες και κομματικά γυαλιά, ούτε κράταγα για τον εαυτό μου το ρόλο του χειροκροτητή)
  • Με το ηθικό ανάστημα ότι ανήκω σε αυτούς που μιλούσα πάντα επί όλων των κυβερνήσεων
  • Με το ηθικό ανάστημα ότι ανήκω σε αυτούς που έχουν μιλήσει εκατοντάδες φορές και για τα τεράστια λάθη του ΣΥΡΙΖΑ (που βεβαίως δεν συγκρίνονται με τα όσα έχει κάνει και εξακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ)
  • Με το ηθικό ανάστημα του ανθρώπου που στη ζωή του δεν βλέπει μόνο δύο χρώματα άσπρο – μαύρο αλλά όλα
  • Με το ηθικό ανάστημα του ανθρώπου που δεν είναι απόλυτος και που δεν θεωρεί πως ότι κάνει ο ιδιώτης είναι κακώς καμωμένο ήστον αντίποδα του ότι κάνει το δημόσιο είναι καλώς καμωμένο
  • Με την ιδεολογική αντίληψη ότι δεν υποστηρίζω ότι όλα πρέπει να είναι κρατικά

αλλά όμως (πάνω απ’ όλα) με την αντίληψη ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας ΔΕΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΝΕΡΟ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΥΓΕΙΑ πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος για να μπορεί να ασκεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική και να μην φτάνουμε στο σημείο να εξαρτόμαστε από τους ιδιώτες και να τους παρακαλάμε όπως την Υγεία να ανοίξουν τις κλινικές τους,

καταψηφίζω την εισήγηση και δηλώνω ότι μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, τη ΓΕΝΟΠ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην προχωρήσει ΚΑΝ η συζήτηση της μετοχοποίησης.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΩΤΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΟΓΟ

Δυο κουβέντες ακόμα για να εξηγήσω γιατί είπα ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και το τι θα γίνουν οι πολύπαθες περιοχές των Ν. Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.

Θα μπορούσα να πω πολλά.

Περιορίζομαι να πω μόνο τα εξής:

Η σπουδή του κ. πρωθυπουργού να προτρέξει να μιλήσει ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ και να προεξοφλήσει χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ότι το 2029 (που σε 10 μέρες το 2029 έγινε 2023) θα κλείσει ΟΛΕΣ τις λιγνιτικές μονάδες ένα πράγμα δείχνει:

Ότι τον κ. Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτών.

Αυτό κάνει μπαμ από μακριά.

Για όποιον θέλει να δει, το βλέπει.

Και για όποιον δεν βλέπει καλά για να βοηθήσω την όραση του, του θυμίζω 2 πράγματα:

Πρώτον, δεν πρόλαβαν να περάσουν 10 μέρες από τότε που ο κ. πρωθυπουργός εξήγγειλε το κλείσιμο ΟΛΩΝ των λιγνιτικών μονάδων και αμέσως έτρεξε να παραβρεθεί στα εγκαίνια μονάδας φυσικού αερίου βασικού ανταγωνιστή μας!

Δεύτερο και κυριότερο, ενώ αναγκαζόμαστε βιαίως να κλείσουμε 3.200 λιγνιτικά MW εμείς που χάνουμε αυτά τα MW (γιατί εμείς είμαστε αυτοί που τα χάνουν) δεν προβλέπεται να πάρουμε τίποτα απολύτως από αυτά που ξαναλέω ΕΜΕΙΣ χάνουμε!

Μας παίρνουν το σακάκι,

μας παίρνουν το παντελόνι,

μας παίρνουν το πουκάμισο,

και σε εμάς δεν μένει τίποτα.

Εμείς μένουμε γυμνοί.

Ούτε φύλλο συκής.

ΜΗ ΚΟΙΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Κλείνω για όσους κοιτάνε μόνο τα οικονομικά της ΔΕΗ και τους λέω μη βγάζουν λάθος συμπεράσματα.

Μιλάμε πλέον για μια άλλη ΔΕΗ.

Μιλάμε για ΔΕΗ ΝΑΝΟ.

Μιλάμε για ΔΕΗ φτωχό συγγενή.

Μιλάμε για μια ΔΕΗ που δεν θα έχει ούτε το 30% στην παραγωγή.

Κατά τα άλλα (και αναφέρομαι στους λάτρεις της ιδιωτικοποίησης και σε όσα έλεγαν προκειμένου να αποκοιμίσουν και να παραμυθιάσουν όσους ήθελαν να κοιμηθούν και να παραμυθιαστούν) η ΔΕΗ θα έμενε βασικός πυλώνας.

Η πραγματικότητα (αν υποθέσουμε ότι όταν το έλεγαν αυτό το πίστευαν) τους διαψεύδει.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζω κ. Πρόεδρε.

Σέβομαι τη δουλειά σας αλλά θέλω να σέβομαι και τον εαυτό μου και προπαντός τον ελληνικό λαό που με το υστέρημά του φτιάχτηκε και η ΔΕΗ και τα δίκτυα και η ΕΥΔΑΠ και τα Νοσοκομεία και η Ολυμπιακή.

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.»

Αθήνα, 16/12/2020

Φωτόπουλος Νίκος

Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε. – Εκπρόσωπος των Εργαζομένων