TΡΙΑΙΝΑ: Το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν πέρασε

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο TΡΙΑΙΝΑ: Το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν πέρασε

Συνάδελφισσες-οι,

Σε συνέχεια όσων αναφέρουμε στο προχθεσινό Δελτίο Τύπου, σας γνωρίζουμε ότι οι εξευτελιστικές προσφορές των 15 και 1 εκατομμυρίου για την εξαγορά του Ναυπηγείου, βαίνουν προς ακύρωση.

Η ακύρωση θα γίνει με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των πιστωτών η οποία θα συγκληθεί από τον διαχειριστή εντός των επόμενων ημερών.

Η αιτιολογία για την ακύρωση των προσφορών κινείται στα πλαίσια που έχουμε περιγράψει στο δελτίο τύπου.

Συνάδελφισσες-οι,

Στη γενική Συνέλευση των πιστωτών θα λάβουμε μέρος, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου μας, τον οποίο έχουμε εξουσιοδοτήσει με ειδικό πληρεξούσιο που έχουμε υπογράψει.

Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που είτε έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, είτε δεν έρχονται για άλλους λόγους στο χώρο των Ναυπηγείων, οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει αυτό το πληρεξούσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι το πληρεξούσιο είναι απολύτως απαραίτητο για τη συμμετοχή στη γενική Συνέλευση, για την αναγγελία των απαιτήσεων στον διαχειριστή, για την επαλήθευση των απαιτήσεων, για τον πίνακα διανομής και γενικά για όλα τα στάδια και διαδικασίες της ειδικής διαχείρισης μέχρι την τελική διανομή. Εάν δεν υπάρχει αυτό το πληρεξούσιο υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό, όσοι δεν έχουν υπογράψει πληρεξούσιο, να επικοινωνήσουν με το σωματείο το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, για να το υπογράψουν.

Συνάδελφισσες-οι,

Το ξεπούλημα του Ναυπηγείου, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, δεν πέρασε και δεν θα περάσει. Θα το εμποδίσουμε με κάθε μέσο και τρόπο σύμφωνα και με την απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου που συνεδρίασε σήμερα.

Για τις εξελίξεις που θα επικρατήσουν αλλά και τις κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, θα σας κρατάμε ενήμερους μέσα από ανακοινώσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις Άγιες ημέρες των γιορτών.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.                                      ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Σε μια απροκάλυπτη κοροϊδία εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έληξε χθες 11 Δεκεμβρίου.

Εμφανίστηκαν δύο “επενδυτές”. Ο όμιλος ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ και ο όμιλος της ONEX. O πρώτος προσέφερε 15.100.000 ευρώ και ο δεύτερος 1.000.000 ευρώ.

Η εξέλιξη της διαδικασίας προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και εύλογα δημιουργεί την πεποίθηση ότι πρόκειται για διαδικασία μεθοδευμένη. Διότι, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται πραγματικός επενδυτής, που ο ίδιος μέχρι χθες δήλωνε ή διέδιδε, ότι θεωρεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως ατμομηχανή ανάπτυξης, ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν προοπτικές να καταστούν το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ευρώπης, ότι ο ίδιος προτίθεται να επενδύσει μέσα στα επόμενα δύο- τρία χρόνια 500, 600 και 700 εκατομμύρια ευρώ, και να δίνει προσφορά για την αγορά του, 15 εκατομμύρια ο ένας και 1 εκατομμύριο ο άλλος. Γιατί, σε μια καθαρή διαδικασία θα ήταν βέβαιος ότι παρόμοια προσφορά δεν θα είχε καμιά τύχη.

Διότι, δεν είναι δυνατόν σε μια λειτουργούσα ναυπηγική βιομηχανία, η αξία της οποίας σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να προσφέρει κάποιος 1 ή 15 εκατομμύρια και να περιμένει ότι μπορεί με το ποσό αυτό να την αποκτήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ακίνητο της ΕΤΑΔ, που μία ημέρα μόλις πριν δημοσιεύθηκε πρόσκληση για τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ορίστηκε τιμή εκκίνησης τα 55 εκατομμύρια.

Και όταν ένα απλό ακίνητο – και όχι βιομηχανική μονάδα – της ΕΤΑΔ ξεκινά με τιμή βάσης τα 55 εκατομμύρια, δεν είναι δυνατόν για την λειτουργούσα ναυπηγική μονάδα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με δεκαπλάσια τουλάχιστον αξία σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, να περιμένει κάποιος να την αγοράσει με ένα εκατομμύριο. Είναι παράλογο. Με τέτοιες τιμές δεν αγοράζεις ούτε περίπτερο στην Ομόνοια.

Για να καταδειχθεί το μέγεθος του παραλογισμού, σημειώνουμε ότι σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από ιδιώτη δανειστή και από το ΙΚΑ την περίοδο 2012-2013 , η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων εκτιμήθηκε σε πάνω από εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός είναι άγονος. Ότι δεν υπήρξε καμιά πραγματική προσφορά.

Καλούμε τους διαχειριστές να μην αναδείξουν πλειοδότη. Να κηρύξουν άγονο το διαγωνισμό.

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση. Δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Με Κρατική πρωτοβουλία (της τότε Κυβέρνησης) τέθηκε η εταιρεία σε ειδική διαχείριση. Για την οποία εμείς έντονα είχαμε διαφωνήσει και είχαμε επισημάνει τους κινδύνους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διακόψει τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Αποδείχθηκε ότι δεν οδηγεί σε λύση, παρά μόνο σε ξεπούλημα των Ναυπηγείων, απώλεια των οφειλομένων από την εταιρεία στους εργαζόμενους, απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι 750 εργαζόμενοι δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση όσο πιο καθαρά γίνεται:

Το Ναυπηγείο είναι η ζωή μας. Το έχουμε ποτίσει με τον ιδρώτα και το αίμα μας. Συνάδελφοί μας έχουν ξεψυχήσει μέσα στο Ναυπηγείο. Η εταιρεία μας οφείλει τους μισθούς μας από τον Απρίλη του 2012 μέχρι σήμερα και τις αποζημιώσεις σε πάνω από 200 εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από το 2012 μέχρι σήμερα. Οφειλή πάνω από 170 εκατομμύρια. Δεν νομίζουμε ότι θα έχει κάποιος την απαίτηση όλα αυτά να τα χαρίσουμε στον οποιονδήποτε “επενδυτή”. Γιατί σύμφωνα με το νόμο της ειδικής διαχείρισης, όλες αυτές οι οφειλές συν οι οφειλές προς το Δημόσιο, προς το ΙΚΑ, τις Τράπεζες , προμηθευτές, εργολάβους κλπ, συνολικά πάνω από 250-300 εκατομμύρια, θα “εξοφληθούν” με τα 15 εκατομμύρια που προσέφερε ο νέος “επενδυτής”.

Οι εργαζόμενοι δεν θα παραδώσουμε το Ναυπηγείο στα χέρια κανενός “επενδυτή” .

Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό που ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τις θέσεις εργασίας μας, τον Υπουργό Οικονομικών που χειρίζεται το θέμα, σε άμεση συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να συζητήσουμε το όλο θέμα και να αναζητήσουμε όλοι μαζί μια λύση.

Σε διαφορετική περίπτωση οι αγώνες μας θα πάρουν άλλες διαστάσεις.

Γνωρίζουμε τους κινδύνους λόγω COVID 19. Αγωνιούμε και φοβόμαστε όλοι μας για την εξέλιξη της πανδημίας. Όμως εδώ πρόκειται για την ίδια τη ζωή μας. Τη ζωή των οικογενειών μας. Τους μισθούς μας οκτώ ολόκληρων ετών που είμαστε απλήρωτοι δεν μπορούμε να τους χαρίσουμε. Τη δουλειά μας δεν θα την πετάξουμε…