Σε χιλιάδες απολύσεις θα προχωρήσει η Renault

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε χιλιάδες απολύσεις θα προχωρήσει η Renault

Η Renault ενδέχεται να ανακοινώσει περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων την Πέμπτη 28 του μηνός, προσπαθώντας να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ, ανέφερε εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT.

Η Renault έχει συγκαλέσει μια συνάντηση με τα συνδικάτα την Πέμπτη σχετικά με αυτό το σχέδιο περικοπής του κόστους, πρόσθεσε ο Fabien Gache:

Τότε η γενική διεύθυνση θα επισημοποιήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί σχέδιο εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις προσωπικού, ακόμη και κλείσιμο μονάδων.

Μια δεύτερη συνδικαλιστική πηγή επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση με τα συνδικάτα για το απόγευμα της Πέμπτης. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι η γαλλική νομοθεσία απαιτεί να ενημερώνονται εκ των προτέρων οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ποια μέρα και ώρα θα γίνει η συνάντηση.

Η Renault, που πέρσι κατέγραψε απώλειες για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία, αναμένεται να παρουσιάσει ένα τριετές σχέδιο δραστικών περικοπών στα τέλη της εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος εξετάζει τη χορήγηση δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της εταιρείας, προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι η εταιρεία μπορεί να καταστραφεί αν δεν λάβει σύντομα βοήθεια. Το γαλλικό κράτος κατέχει το 15% της Renault.

Ο Le Maire τόνισε πως το γαλλικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στην Renault και δεν απαιτεί από την αυτοκινητοβιομηχανία να κρατήσει όλες τις μονάδες της στη χώρα ανοιχτές, αλλά ξεκαθάρισε πως το εργοστάσιο στο Flins, κοντά στο Παρίσι, δεν θα κλείσει.

Η κυβέρνηση πιέζει για άλλες επιλογές όπως η επανεγκατάσταση της μονάδας ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Renault στη Γαλλία, είπε ο Le Maire, καθώς το κράτος θέλει η εταιρεία να δεσμευτεί για πιο περιβαλλοντικά φιλικούς στόχους σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά του.

Κυριάκος Πηλίδης