Η Shell AGM παραμένει απρόθυμη να συνεργαστεί με συνδικάτα σε παγκόσμιο επίπεδο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Shell AGM παραμένει απρόθυμη να συνεργαστεί με συνδικάτα σε παγκόσμιο επίπεδο
  • Στις 20 Μαΐου 2020 η IndustriALL Global Union έθεσε μια σειρά ερωτήσεων στην Shell.  Οι απαντήσεις της Shell δείχνουν ότι η εταιρεία παραμένει απρόθυμη να συνεργαστεί με συνδικάτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η IndustriALL υπέβαλε ερωτήσεις στη Shell πριν από την κλειστή, διαδικτυακή της Ετ.Γ.Σ. στις 19 Μαΐου. Η Shell απάντησε στις ερωτήσεις σε μια ηλεκτρονική συνάντηση  μετόχων στις 13 Μαΐου, στην οποία συμμετείχε η διευθύντρια ενέργειας της IndustriALL, Diana Junquera Curiel.

Η IndustriALL υπέβαλε μια ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της υγείας και της ασφάλειας των εργολαβικών στη Νιγηρία, αφού διεξήγαγε εκτενή έρευνα και διαπίστωσε μια σειρά περιπτωσιολογικών μελετών από τις οικογένειες των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν μείνει ανάπηροι.

Τα παιδιά ενός αποθανόντος εργάτη της Shell, την οποία επισκέφθηκε η IndustriALL το 2018

Σε απάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell Ben van Beurden είπε ότι η Shell «συμμορφώνεται με τους τοπικούς νόμους» και προσπαθεί να κάνει «συνεχείς βελτιώσεις απόδοσης». Οι εργολάβοι είναι «ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες», ωστόσο η Shell «διασφαλίζει» ότι συμμορφώνονται με την τοπική νομοθεσία, ενώ «ψάχνουν συνεχώς τρόπους ελέγχου» των εργολάβων. Η Shell αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που έγιναν στην ερώτηση, ενώ απέτυχε να εξετάσει την ουσία.

Η Shell αντιμετώπισε όλες τις ερωτήσεις με αυτόν τον τρόπο. Όταν η IndustriALL έθεσε ζητήματα παραβίασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία, τα οποία είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα, ο Van Beurden απάντησε ότι όλοι οι ισχυρισμοί είχαν διερευνηθεί διεξοδικά και διαπιστώθηκε ότι είναι «πλήρως αβάσιμοι». Ωστόσο, η Shell δεν διαβουλεύτηκε με συνδικάτα κατά τη διάρκεια των ερευνών της.

Η Junquera ρώτησε, για άλλη μια φορά, εάν η Shell θα ήταν πρόθυμη να συναντηθεί με την IndustriALL, ώστε αυτά τα ζητήματα να μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά. Ο Van Beurden απάντησε ότι η Shell εκτιμά τις σχέσεις της με τα συνδικάτα, αλλά αυτές είναι «πιο αποτελεσματικές σε τοπικό επίπεδο» λόγω συγκεκριμένων χωρών. Δεν δεσμεύτηκε να συναντηθεί με την IndustriALL.

Αυτή η απάντηση δεν είναι απροσδόκητη: Η Shell απέτυχε σταθερά να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των συνδικάτων. Ωστόσο, η IndustriALL έχει εντολή από τα συνδεδεμένα συνδικάτα της, που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της Shell παγκοσμίως, να αναζητούν παγκόσμιο διάλογο και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Η IndustriALL έθεσε πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με τους στόχους εκπομπών της Shell και σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και τα σχέδια για μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους. Η Shell απάντησε αναφερόμενη στο έγγραφο της αλλαγής του κλίματος και της ενεργειακής μετάβασης .

Ενώ η IndustriALL επαινεί τη Shell για την ρητή αντιμετώπιση του Just Transition, παραμένουν ορισμένες ανησυχίες. Το έγγραφο αποτυγχάνει να αναγνωρίσει το παγκόσμιο εργατικό κίνημα και δεν αναφέρει τα συνδικάτα, αποτυγχάνει να αναλάβει σταθερές δεσμεύσεις και περιέχει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα αποτελούσε το πρόγραμμα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Shell αρνείται να συναντηθεί μαζί μας. Τι φοβούνται; ” ρώτησε η Junquera.

«Η Shell συνεργάζεται με πολλούς κρίσιμους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ΜΚΟ, που δεν εκπροσωπούν τους ενδιαφερόμενους της Shell. Η IndustriALL Global Union εκπροσωπεί τους εργαζομένους της Shell παγκοσμίως. Έχουμε την εντολή από αυτούς τους εργαζομένους να ξεκινήσουμε τον διάλογο σε όλο τον κόσμο. ”

«Η Shell αρνείται. Η Shell ισχυρίζεται ότι είναι «πιο αποτελεσματικό» να συνεργάζεστε μόνο με συνδικάτα σε τοπικό επίπεδο. Αλλά οι προσπάθειες της Shell να χωρίσουν τους εργαζομένους είναι ακριβώς γιατί τα συνδικάτά μας θέλουν παγκόσμιο διάλογο. “

Πηγή : http://www.industriall-union.org/