Εκδικητικές απολύσεις καταγγέλλουν εργαζόμενοι συνδικαλιστές στην Υπηρεσία Ασύλου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδικητικές απολύσεις καταγγέλλουν εργαζόμενοι συνδικαλιστές στην Υπηρεσία Ασύλου
  • «Άχρηστοι και αντιπαραγωγικοί»: Ο Μηταράκης πετάει εκδικητικά στον δρόμο 16 εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου
  • Με απεργία διαρκείας απαντάει το σωματείο

«Σε εμάς δεν καταδέχθηκαν να μιλήσουν αλλά ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου είπε σε μέλος της ΑΔΕΔΥ ότι δεν μας ανανεώνουν τις συμβάσεις διότι υπάρχουν “νομικά κωλύματα” και διότι είμαστε επίσης “άχρηστοι” και “αντιπαραγωγικοί”»: η Ειρήνη Ζάννη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, προσλήφθηκε το 2014 μέσω ΑΣΕΠ και σήμερα έχει φτάσει να είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην Υπηρεσία.

Ωστόσο, μαζί με ακόμα 15 συναδέλφους της, εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου, συνειδητοποίησαν ότι, εν μέσω πανδημίας, τα ονόματά τους δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των συμβάσεων που ανανεώθηκαν την Τετάρτη 22/4 με απόφαση του Ν. Μηταράκη.

«Η ανανέωση των υπόλοιπων συμβάσεων έγινε για να αποτραπεί η προειδοποιητική απεργία την οποία είχαμε προκηρύξει για σήμερα, Πέμπτη 23/4. Εμείς οι 16 πετιόμαστε στον δρόμο διότι θέλουν να ξεμπερδεύουν με το “παλιό” κομμάτι του σωματείου, το προσωπικό δηλαδή που έχει και συνδικαλιστική εμπειρία αλλά και θεσμική μνήμη, σε μία περίοδο που υπάρχουν  χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους», τονίζει στο Left.gr η κ. Ζάννη.

Σημειώνει ότι η ίδια, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της, έχει στοχοποιηθεί για τη συνδικαλιστική της δράση («και το 2018 είχα μείνει έξι μήνες απλήρωτη, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση η στάση του υπουργείου σήμερα») και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να χάνουν τη δουλειά τους σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών, συσσώρευσης αιτήσεων, συνεχών προσφυγικώ ροών και συνθηκών αυξημένης ανεργίας, την ώρα που η Υπηρεσία Ασύλου πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.

94566672_3710204989049696_2541624365733117952_o.jpg

(φωτογραφία αρχείου του Left από παλαιότερη κινητοποίηση)

Το σωματείο καταγγέλλει ότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχει απευθύνει το ίδιο και η ΑΔΕΔΥ επανειλημμένα έκκληση για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και με τον διοικητή της υπηρεσίας, Μάρκο Καραβία, χωρίς να υπάρξει απάντηση.

Η μη ανανέωση των 16 συμβάσεων αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η κ. Ζάννη προαναγγέλλει απεργία διαρκείας, από την Παρασκευή 24/4 και μέχρι να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 16 εργαζόμενων που έχουν μπει στο στόχαστρο του Ν. Μηταράκη.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου (22/4) για την παράταση των συμβάσεων δεν γίνεται φυσικά κανένας λόγος για τις (επί της ουσίας) 16 απολύσεις, ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως με την απόφαση αυτή «δίνεται ουσιαστική λύση στη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς θα παραμείνει στη θέση του έμπειρο προσωπικό, το οποίο έχει πολύχρονη γνώση στην διαχείριση των θεμάτων ασύλου, σε διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο».

Επίσης, προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου, ενοποιούνται όλες οι διαδικασίες ανανέωσης των συμβάσεων καθώς υπογράφηκε μία κοινή σύμβαση για όλους τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, «με την οποία δίνεται τέλος στον κατακερματισμό του προσωπικού και αίρονται γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούσαν καθυστερήσεις και περιττό όγκο εργασίας». Οι ανωτέρω δράσεις χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 με 75% χρηματοδότηση από την ΕΕ και 25% από εθνικούς πόρους.

https://left.gr/ – Τάσος Γιαννόπουλος