Κ. Τσουκαλάς: Με τα τρέχοντα μέτρα Βρούτση, αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι απολύσεις (Ηχητικό)

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κ. Τσουκαλάς: Με τα τρέχοντα μέτρα Βρούτση, αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι απολύσεις (Ηχητικό)
  • Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς προειδοποιεί για εκτίναξη της ανεργίας το φθινόπωρο

Είτε επιχειρήσεις που έκλεισαν με τα έκτακτα μέτρα είτε πληττόμενες που έχουν βάλει σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενούς τους, εάν μέσα Μαΐου ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα, δεσμεύονται μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου για τις θέσεις εργασίας, χωρίς προστασία θέσεων και όρων εργασίας από τον Ιούλιο ξεκινούν οι απολύσεις, προειδοποίησε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Το ζήτημα με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εάν «θα αφήσουν ουρά» και στο διάστημα επαναφοράς αλλά και στην «κανονικότητα», είπε ο κ. Τσουκαλάς, θυμίζοντας ότι η εκ περιτροπής εργασία π.χ. εκτάκτως ήρθε στη ζωή μας το 2010, αλλά έμεινε ως σήμερα. Τώρα έχουμε δεύτερη και… ενισχυμένη εκδοχή της. Σήμερα, η υποχρέωση αναγγελίας από τον εργοδότη αλλαγών στο ωράριο, υπερεργασίας, εργασίας την Κυριακή, μπορεί να γίνει ως ένα μήνα μετά, άρα είναι αδύνατο πια να υπάρχει έλεγχος των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, όταν όποιος συλλαμβάνεται παράτυπος μπορεί να ισχυριστεί ότι θα δήλωνε τις αλλαγές τον επόμενο μήνα.

Εάν δεν σταματήσουν αυτά την επόμενη ημέρα της επαναφοράς στην κανονικότητα, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα με την ρευστότητα στις επιχειρήσεις απόλυτη προστασία των θέσεων εργασίας (να ενισχύεται όποιος δεν απολύει), τότε από το φθινόπωρο θα δούμε εκτόξευση της ανεργίας.

Το σενάριο για άλμα στο 22% θεωρώ ότι είναι αισιόδοξο, αν δεν βάλει η Πολιτεία φραγμό στις απολύσεις πέραν αυτής της έκτακτης περιόδου που επιχειρήσεις είναι κλειστές (οπότε δεν χρειάζεται να απολύσουν, αφού δεν πληρώνουν).

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις επίσης, συνέχισε, είτε επέλεξαν αναστολή συμβάσεων είτε εκ περιτροπή εργασίας, μόνο για 45 ημέρες δεν μπορούν να απολύσουν, μετά μπορούν. Αν φτάσουμε 15 Μαΐου και ξεκινήσει η «επιστροφή στην κανονικότητα», στα εργασιακά θα κρατήσει ως τέλος Ιουνίου, από Ιούλιο και μετά θα αρχίσουν οι απολύσεις αν δεν υπάρξει σοβαρό και μόνιμο πλέγμα προστασίας των θέσεων εργασίας, αλλά και των όρων εργασίας, όπως προειδοποίησε.