Με ποιο «κόλπο» οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με ποιο «κόλπο» οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Με ένα κυνικό «κόλπο» οι ξενοδόχοι της Αττικής (σε πρώτη φάση) αρνούνται να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους βάσει της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εφευρίσκοντας τεχνάσματα και μεθοδεύσεις που προκαλούν εύλογη οργή και αγανάκτηση στους εργαζόμενους, ενώ επιβάλουν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας.

Θυμίζουμε ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου 2018, με απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, επεκτάθηκε η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Η συγκεκριμένη σύμβαση καλύπτει συνολικά περίπου 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους και αποτελεί τη μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του asfalistiko.gr, οι ξενοδόχοι της Αττικής για να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους με τους αυξημένους μισθούς της ΣΣΕ, «ανακάλυψαν» ένα προκλητικό «κόλπο». Ποιο είναι αυτό; Με το τέλος της θερινής περιόδου, όπου λήγουν και χιλιάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλούν τους εργαζόμενους και τους ρωτούν αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ξενοδοχείο. Με την απάντηση να είναι, όπως είναι προφανές, «ναι», τους ενημερώνουν ότι την επόμενη σύμβαση θα την υπογράψουν με εργολάβο, ο οποίος στη συνέχει θα τους διαθέσει στο ξενοδοχείο!

Μέσω των εργολάβων, δηλαδή, οι οποίοι καθίστανται οι άμεσοι εργοδότες τους, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αναγκάζονται, σωστότερα εκβιάζονται, να αποδεχτούν αμοιβή με τον κατώτατο μισθό και όχι με την υποχρεωτική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του asfalistiko.gr, η παραπάνω μέθοδος ακολουθείται συστηματικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων της Αθήνας. Ενδεικτικό του μεγέθους της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είναι το γεγονός ότι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τους 82 εργαζόμενους μόνο 7 έχουν σύμβαση με την ξενοδοχειακή επιχείρηση, ενώ οι 75 εργάζονται μέσω εργολάβου και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!

Είναι αναγκαία η άμεση και δραστική παρέμβαση του υπουργείο Εργασίας, αφού η επικράτηση τέτοιων πρακτικών είναι άκρως επικίνδυνη και θα ανοίξει την «όρεξη» σε πολλούς εργοδότες και άλλων κλάδων.

Συνδικαλιστές και γνωρίζοντες τα του τουριστικού κλάδου σημειώνουν, μιλώντας στο asfalistiko.gr, ότι δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη τακτική σε αυτή τη φάση ακολουθείται σχεδόν από όλους τους ξενοδόχους μόνο της Αθήνας. Η εκτίμησή τους είναι ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο πρώτο βήμα που επιχειρεί να μετρήσει δυνατότητες και αντιδράσεις, ώστε αν, τελικά, περάσει σε επόμενη φάση να γενικευτεί.

 

Αναδημοσίευση από :  asfalistiko.gr