Ένοχοι για εργατικό δυστύχημα τρεις επιχειρηματίες από την περιοχή Αλμυρο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένοχοι για εργατικό δυστύχημα τρεις επιχειρηματίες από την περιοχή Αλμυρο

Ενόχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία κατά πλειοψηφία έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τρεις ιδιοκτήτες επιχείρησης επισκευής σκαφών στην περιοχή του Αλμυρού, για τον θάνατο του 49χρονου χειριστή Ν. Σούρλα, στις 30 Ιουλίου του 2014.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 34 μηνών με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στους τρεις ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Υπέρ της ποινής ψήφισαν δύο δικαστές και κατά ένας, ενώ η συνολική ποινή αναλύεται σε 30 μήνες φυλάκιση για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και 8 μήνες φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κατά συγχώνευση 34 μήνες. Το Τριμελές έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία τον τεχνικό ασφαλείας της επιχείρησης, που κατηγορούταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση εργατικής νομοθεσίας. Επίσης έκρινε αθώο ομόφωνα και έναν αρχικά φερόμενο ως εργοδηγό, που αποδείχτηκε ωστόσο κατόπιν πως ήταν παλαιός εργαζόμενος στην επιχείρηση και ο οποίος επίσης κατηγορούταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση εργατικής νομοθεσίας.

Ακόμη το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη σε έναν εργαζόμενο, που ήταν ο πρώτος, όπως δήλωσε, που έσπευσε πάνω από τον νεκρό 49χρονο χειριστή, καθώς τον έκρινε ένοχο για ψευδορκία, ενώ έκρινε ενόχους για ψευδορκία ακόμη δύο εργαζόμενους στην επιχείρηση, στους οποίους επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Οι αποφάσεις για τις ποινές στους τρεις εργαζόμενους ήταν επίσης ομόφωνες.
Η εισαγγελική πρόταση ήταν να απαλλαγούν οι τρεις ιδιοκτήτες της επιχείρησης για την ανθρωποκτονία από αμέλεια και να καταδικαστούν για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία, να απαλλαγούν ο τεχνικός ασφαλείας και ο φερόμενος ως εργοδηγός και να κριθούν ένοχοι για ψευδορκία οι τρεις εργαζόμενοι, θεωρώντας πως ο εκλιπών έφερε την αποκλειστική ευθύνη του δυστυχήματος.
Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στις αγορεύσεις τους επισήμαναν ότι άγνωστο τρίτο πρόσωπο, σαμπανιαδόρος, είχε προσδέσει τη σκάλα λανθασμένα, με αποτέλεσμα να πέσει αυτή και να χτυπήσει τον 49χρονο χειριστή, χτύπημα που αποδείχτηκε τελικά μοιραίο και σε κάθε περίπτωση το σχοινί και ο γάντζος ήταν κακώς συντηρημένα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την απαλλαγή των κατηγορουμένων, θεωρώντας πως ήταν αποκλειστική ευθύνη του θανόντα η λανθασμένη ανάρτηση της σκάλας, καθώς ο 49χρονος φέρεται να είχε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του. Επίσης τόνισαν ότι η έλλειψη κράνους ήταν η αιτία του θανάτου του μετά την πτώση της σκάλας, ενώ χαρακτήρισαν προβληματική την προδικασία της υπόθεσης, λόγω έλλειψης αυτοπτών μαρτύρων.
Ο 49χρονος χειριστής είχε τραυματιστεί θανάσιμα, όταν φέρεται να είχε πέσει πάνω του βαριά μεταλλική σκάλα. Αργότερα κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο άτυχος Ν. Σούρλας, πατέρας δύο παιδιών, εργαζόταν στην επιχείρηση από το 2008. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, φαίνεται ότι είχε επιχειρήσει να μετακινήσει μόνος του τη μεταλλική σκάλα, βάρους περίπου 100 κιλών και μήκους 8 μέτρων. Το ατύχημα και τον τραυματισμό του αντιλήφθηκε συνάδελφός του, ο οποίος έσπευσε δίπλα του και κάλεσε ταυτόχρονα σε βοήθεια. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο 49χρονος ήταν ακόμη εν ζωή, αλλά η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Δυστυχώς, λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

e-thessalia.gr