Κορωνοϊός / Αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης χιλιάδες εργαζόμενοι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κορωνοϊός / Αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης χιλιάδες εργαζόμενοι

Τελειώνει το δίχτυ προστασίας για χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τεράστια ζητήματα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται μεγάλη μερίδα τους να έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με το φάσμα της απόλυσης.

Τα όποια μέτρα στήριξης της εργασίας εξασθενούν, καθώς οι 472.000 εργαζόμενοι που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Απρίλιο έφτασαν στους 97.000 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 50.000, ενώ πρωτύτερα άγγιζαν τις 600.000.

Αυτό σημαίνει πως το όποιο δίχτυ προστασίας εκπνέει, όπως και η περίοδος προστασίας από τις απολύσεις.

Όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας είναι ελεύθερες να μειώσουν το προσωπικό τους, καθώς οι αναστολές συνδέονταν με ρήτρα μη απόλυσης για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της επιδότησης με τα 534 ευρώ.

Ο κίνδυνος για αύξηση των απολύσεων είναι πλέον ορατός και για 500.000 εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 και είναι προστατευμένοι από τις απολύσεις έως τις 31 Αυγούστου.

Τα μοναδικά στηρίγματα για το ένα τρίτο των μισθωτών χάνονται, είτε γιατί οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε επειδή οι ίδιες επιλέγουν να μην κάνουν χρήση των μέτρων ώστε να μην αναλάβουν και τις δεσμεύσεις που τα συνοδεύουν.

Παγωμένος για μια τριετία ο κατώτατος

Την ίδια ώρα, καθηλωμένο ετοιμάζεται να κρατήσει και φέτος η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό.

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει τη σχετική απόφαση, μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Έχει προηγηθεί η διαδικασία κατάθεσης υπομνημάτων από σειρά φορέων και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και οι προτάσεις της πενταμελούς επιτροπής εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και του ΚΕΠΕ.

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και ενδεχομένως μια συμβολική ελάχιστη αύξησή του από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Ιουλίου του 2022 και θα αυξηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, από την 1η Αυγούστου του 2022, αφού προηγηθεί νέα διαδικασία υποβολής υπομνημάτων από φορείς, κοινωνικούς εταίρους, κρίσιμα υπουργεία και το ΚΕΠΕ.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο κατώτατος μισθός θα έχει μείνει στο ίδιο επίπεδο για μια τριετία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν προεκλογικά πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με τον διπλάσιο ρυθμό της ανάπτυξης… Για φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,6%, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε αύξηση της τάξης του 7,2%, εάν η Ν.Δ. κρατούσε έστω τα προσχήματα.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco επιβεβαιώνει την απόλυτη αποδοκιμασία για την κυβέρνηση και ταυτόχρονα τη γενική απαίτηση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 για φέτος και στα 800 ευρώ το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα, α) το 83% των εργαζομένων δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ τον μήνα μεικτά δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του, β) το 82% διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος και γ) το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος, όπως προβλέπει και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

avgi.grΓιάννης Αγουρίδης