Καλλιτέχνες: Ραντεβού εφ’ όλης της ύλης στο υπουργείο Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλλιτέχνες: Ραντεβού εφ’ όλης της ύλης στο υπουργείο Εργασίας

Συνάντηση ΠΟΘΑ και σωματείων εργαζομένων στον πολιτισμό την προσεχή Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας

Ραντεβού για την προσεχή Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, με τη γενική γραμματέα  Άννα Στρατινάκη και τον διευθυντή του υπουργείου Εργασίας Κώστα Αγραπιδά εξασφάλισαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και των ενώσεων και σωματείων εργαζομένων στον χώρο που πολιτισμού μετά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας.

Όπως δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, «θα είναι ένα ραντεβού εφ’ όλης της ύλης, καθώς σ’ αυτό θα τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν».

Κατά τη συνάντηση τέθηκε κατ’ αρχάς το ιδιαίτερα καθυστερημένο άνοιγμα της πλατφόρμας επιδόματος ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο, καθώς οι αποζημιώσεις γίνονται μηνιαία κι όχι διμηνιαία. «Μας διαβεβαίωσαν πως την προσεχή εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τον Απρίλιο, χωρίς όμως δέσμευση για συγκεκριμένες ημερομηνίες» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ  Άρης Λάσκος. «Τέθηκε το σοβαρό ζήτημα του Μαΐου, καθώς πρακτικά είναι ένας ανενεργός μήνας, παρά το άνοιγμα των χώρων στις 28, και η ανησυχία επικεντρώθηκε στο τι θα γίνει από δω και πέρα, καθώς ο κλάδος δεν μπορεί να καταμετρήσει την ανεργία με το ποιοι παραγωγοί δεν θα κάνουν παραγωγές φοβούμενοι το ρίσκο.  Άρα χρειαζόμαστε έναν ξεχωριστό μηχανισμό στήριξης για τους εργαζόμενους, προφανώς μέσα από το Μητρώο, είτε παράταση των επιδομάτων, είτε επιδότηση ανεργίας, οτιδήποτε που να στηρίζει τον κλάδο όσο διαρκούν οι ποσοστώσεις και δεν επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα» πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό έχουν εδώ και έναν μήνα αποστείλει «επιστολή στον πρωθυπουργό με αίτημα την άμεση επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την επιβίωση του πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο. Η σιωπή ήταν εκκωφαντική» υπογραμμίζουν και προσθέτουν πως «όσα ανακοινώθηκαν μας δείχνουν ότι και το καλοκαίρι ο πολιτισμός θα είναι για άλλη μια σεζόν βαριά πληττόμενος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στηριχθούν και όχι να ριχτούν απροστάτευτοι στην αρένα της ‘ελεύθερης αγοράς’’ με συρρικνωμένο κύκλο εργασιών και την ανεργία να καλπάζει».

Ερώτηση με θέμα τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό κατέθεσαν στην υπουργό Πολιτισμού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., υπενθυμίζοντας πως, «παρά το τεράστιο πλήγμα που έχει υποστεί ο χώρος του πολιτισμού από την πανδημία, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε αυτόν εξακολουθεί να είναι ξεχασμένο από την Πολιτεία».

Αναφερόμενοι σε σχετική επιστολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, που ζητάει να χορηγηθεί αναδρομικά στους καλλιτέχνες η ενίσχυση για όλους τους μήνες που δεν έχει δοθεί ακόμη, οι βουλευτές ρωτούν εάν υπάρχει πρόθεση άμεσης χορήγησης του επιδόματος ειδικού σκοπού εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 έως και τον Μάιο. Σχετικά με τους μουσικούς του δρόμου, ρωτούν εάν υπάρχει πρόθεση κρατικής ενίσχυσης από Ιανουάριο έως και Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι έχουν να λάβουν κρατική ενίσχυση από τον Δεκέμβριο. Και χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» οι μουσικοί του δρόμου «να απευθύνονται τις άγιες ημέρες του Πάσχα στα συσσίτια και στη φιλανθρωπία τρίτων για μπορέσουν να επιβιώσουν».

Δεν παραλείπουν, τέλος, να επαναφέρουν το θέμα της άμεσης συζήτησης για το πώς θα εξελιχθεί το εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

πηγή