ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κοίτα ποιοι μιλάνε!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Απάντηση στην ΠΟΣ/ΟΣΕ – «παπαγαλάκι» της ΔΑΚΕ & της ΠΑΣΚΕ

ΠΡΟΣ ΠΟΣ/ΟΣΕ

Κύριοι της ηγεσίας της ΠΟΣ/ΟΣΕ

Με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή που μας στείλατε και μάλιστα με κοινοποίηση στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.

Η έκπληξή μας εδράζεται στο ότι αναλάβατε εσείς ως θεσμός για λογαριασμό της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ σιδηροδρομικών να σχολιάσετε την ανακοίνωσή μας.

Ανακοίνωση που με προσεκτικό λόγο στήριζε την προσπάθεια και το αποτέλεσμα των δύο σωματείων που υπέγραψαν τη σύμβαση και που με ανακοινώσεις τους η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ (τα συνεταιράκια) ούτε λίγο ούτε πολύ (κοίτα ποιοι μιλάνε!!) επιχειρούσαν να τα εμφανίσουν ως εργοδοτικά και τους συνδικαλιστές που την υπέγραψαν ως πουλημένους…

Σε κάθε περίπτωση μια και μας απευθύνεστε ας σχολιάσουμε την επιστολή σας ξεκινώντας από το γεγονός του ότι εξ αρχής την κοινοποιείτε στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.

Η κοινοποίηση της επιστολής σας αποδεικνύει το πόση υποκρισία κρύβει η φράση σας ότι «εμείς είμαστε στη διάθεσή σας σε περίπτωση που έχετε ελλιπή ενημέρωση να σας καλύψουμε το σχετικό κενό ώστε αναλόγως να ανακαλέσετε τα γραφόμενά σας». Κύριοι αν αυτός ήταν ο στόχος σας δεν χρειαζόταν εξ αρχής κοινοποίηση.

Όμως ο στόχος σας δεν ήταν αυτός. Ο στόχος σας, απαντώντας για λογαριασμό της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ ήταν με τα αναγραφόμενά σας να μας εκθέσετε στα μάτια των εργαζομένων και να μας επιφέρετε πλήγμα-κόστος.

Ας δούμε τώρα με ποιους τρόπους το επιχειρήσατε.

Κυρίως με δύο και επιπροσθέτως λέγοντας ψέματα.

Ο πρώτος:

Με τη φράση σας ότι το ύφος της ανακοίνωσής μας… «για πρώτη φορά συνάδει με την υπάρχουσα κατάσταση» και με την παρατήρησή σας ότι με την τωρινή μας στάση «ερχόμαστε σε πλήρη αντίφαση με το ύφος προηγούμενων ανακοινώσεών μας με τις οποίες εγκαλούμε τους άλλους, χαρακτηρίζοντάς τους άλλοτε λιγότερο αγωνιστές και άλλοτε ενδοτικούς», επιχειρήσατε να πετύχετε ταυτόχρονα δύο πράγματα:

1ον: να μας εμφανίσετε ως καιροσκόπους.

2ον: ως κάποιους ανεύθυνους που συνήθως (εκτός από τώρα στην περίπτωση της σύμβασης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) βερμπαλίζουν και υποστηρίζουν ανέφικτα πράγματα και

Ο δεύτερος:

Με τη φράση σας ότι την ανακοίνωση τη βγάλαμε για να καλύψουμε τα ατοπήματα των συνδικαλιστικών μας στελεχών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ (ο καημός σας αυτός είναι; Γιατί δεν χειροκροτούν τον Μητσοτάκη όπως εσείς); Επιχειρήσατε να μας εμφανίσετε ως συνδικαλιστές χωρίς αρχές που δεν έχουν κανένα πρόβλημα μπροστά στο παραταξιακό όφελος να καλύπτουμε ατοπήματα συνδικαλιστών.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, σας ρωτάμε:

Κύριοι της ηγεσίας της ΠΟΣ, πότε εμείς βερμπαλίσαμε; Πότε, σε ποιες περιπτώσεις προτείναμε πράγματα ανέφικτα; Πότε, που σε ποιο θέμα κάναμε προτάσεις ανεδαφικές; Πότε και που ο λόγος μας ήταν λόγος ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τον περιβάλλοντα χώρο, τον συσχετισμό των δυνάμεων και σε ποια εποχή ζούμε;

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας. Όμως από ότι φαίνεται θα περιμένουμε πολύ γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν έχετε να πείτε τίποτα απολύτως που να μας φτιάχνει την εικόνα (που χρόνια τώρα επιχειρούν οι ηγεσίες των παρατάξεών σας) των ανεύθυνων και των γραφικών που ζουν σε άλλο πλανήτη και που επειδή δεν διοικούμε (όπως λένε για κάθε ένα που τους ασκεί κριτική) μπορεί ανέξοδα να λέει ότι θέλει.

Όχι κύριοι της ηγεσίας της ΠΟΣ, δεν ανήκουμε σε αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται στη ζωή, στην πράξη, στην καθημερινότητα. Δεν ανήκουμε σε αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται ποιος δυστυχώς (με αποκλειστική και κύρια ευθύνη των ηγεσιών σας που ηττήθηκαν κατά κράτος από την ΤΡΟΪΚΑ) είναι σήμερα ο συσχετισμός των δυνάμεων.

Αν ήμασταν σε αυτούς τότε η πρότασή μας για το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα ήταν στο ύψος που λέμε, αλλά στα 2000 και 3000€, γιατί ΝΑΙ τόσα κανονικά θα έπρεπε να παίρνει ο νέος εργαζόμενος για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της ζωής και να ζήσει αξιοπρεπώς.

Όμως ακριβώς επειδή δε ζούμε σε άλλο πλανήτη και αντιλαμβανόμαστε κάθε μέρα τι μπορεί να γίνει και τι όχι, τι μπορεί να περάσει και τι όχι, ο λόγος μας και οι προτάσεις μας πατάνε στη γη. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και άλλες ταξικές παρατάξεις, με όλους εσάς που αναφανδόν και άκριτα στηρίζετε τη χρεοκοπημένη, κρυπτόμενη και εκλεγμένη με τη βοήθεια των ΜΑΤ ηγεσία της ΓΣΕΕ, είναι αφενός μεν ότι εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στη διαμορφωμένη κατάσταση, αφετέρου δε δεν έχουμε παραδοθεί όπως αυτοί που στηρίζετε εσείς και προσπαθούμε ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες να πετύχουμε το καλύτερο.

Κύριοι της ΠΟΣ/ΟΣΕ

Εμείς ανήκουμε σε αυτούς που νύχτα μέρα, μιλώντας για αυτά που δεν τολμάτε να μιλήσετε εσείς, βγάζοντας στην επιφάνεια τις τεράστιες ταξικές αντιθέσεις, κάτι που δεν κάνετε εσείς, μιλώντας και αποκαλύπτοντας τα τεράστια κέρδη μιας σειράς επιχειρήσεων για τα οποία δεν μιλάτε εσείς, προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τους εργαζόμενους, να σμιλέψουμε συνειδήσεις και να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων.

Κύριοι της ΠΟΣ/ΟΣΕ

Εμείς δεν κατάπιαμε τη γλώσσα μας για το πάγωμα του κατώτατου μισθού όπως κάνετε εσείς και αυτοί που στηρίζετε. Μιλήσαμε.

Δεν κατάπιαμε τη γλώσσα μας για τις προκλήσεις του Γεωργιάδη απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή που δεν τους έφτανε η φτώχεια τους από πάνω τους ειρωνεύονταν κιόλας. Μιλήσαμε.

Δεν κατάπιαμε τη γλώσσα μας για τον χουντικής έμπνευσης νόμο της απαγόρευσης των συναθροίσεων που ήρθε για να αλυσοδέσει το συνδικαλιστικό-εργατικό κινήμα. Μιλήσαμε.

Δεν κρύψαμε από τους εργαζόμενους τις αντεργατικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τους τελευταίους 18 μήνες και που με το υπό διαμόρφωση Νομοσχέδιο για τα εργασιακά, έχουν ως στόχο να περιορίσουν την συνδικαλιστική δράση. Τις αναδείξαμε και θα δώσουμε μάχη για να μην περάσουν.

Τώρα, σε ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς που κάνετε περί κατάπτυστης σύμβασης, περί συνδικαλιστών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ιταλών και άλλες απαξιωτικές φράσεις, ας αφήσουμε τους εργαζόμενους να κρίνουν το σύνολο των όρων της σύμβασης.

Όμως δεν γίνεται να μη σας ρωτήσουμε, εσείς που επιτίθεστε στα δύο σωματεία μέλη σας, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία τρίτου σωματείου που δεν είναι μέλος σας (σωματείο που φτιάχτηκε για να διασπάσει τα δύο ιστορικότερα σωματεία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ελεγχόμενα από εσάς) και στο οποίο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ κατέβηκαν μαζί στις πρόσφατες εκλογές) τι σύμβαση υπογράψατε το 2018 για τους εργαζόμενους της πρώην ΕΕΣΣΤΥ;

Τι μέριμνα πετύχατε για τους νεοπροσλαμβανόμενους;

Τι αυξήσεις πετύχατε;

Τι συμβάσεις δεχτήκατε να έχουν οι νέοι συνάδελφοι;

Μιας και από ότι φαίνεται τα έχετε «ξεχάσει», θα σας τα θυμίσουμε εμείς.

Υπογράψατε τον ψηφισμένο από την Κυβέρνηση Σαμαρά Κανονισμό Εργασίας της πρώην ΕΕΣΣΤΥ και αποδεχτήκατε με την υπογραφή σας, ακόμα και τις απολύσεις για οικονομοτεχνικούς όρους! Αλήθεια έχετε αντιληφθεί τι ακριβώς κάνατε ή μήπως θέλατε να νομιμοποιήσετε πολιτικά τον Κανονισμό Εργασίας που είχε συνταχθεί το 2013 μετά την ένταξη της τεχνικής βάσης στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να οδηγηθεί αυτή στην ιδιωτικοποίηση;

Yπογράψατε τη διαρκή αξιολόγηση των εργαζομένων από τον εργοδότη με βάση «ποσοτικούς στόχους» που αυτός θα εισάγει μονομερώς στην αρχή κάθε οικονομικού έτους δίνοντας του το δικαίωμα να εντατικοποιεί όσο θέλει την εργασία!

Υπογράψατε δοκιμαστική περίοδο 2 ετών για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο και ότι αν αυτός αποτύχαινε στις εξετάσεις που θα έδινε στο τέλος αυτής της περιόδου, θα απολυόταν! Εκτός όμως αυτού υπογράψατε ότι και η Διοίκηση θα μπορούσε να απολύσει όποτε θέλει, όποιον θέλει, επικαλούμενη «σπουδαίο λόγο» μέχρι και επαγγελματική ανεπάρκεια!

Υπογράψατε ότι οι μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις του προσωπικού αποφασίζονται ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ από τη Διοίκηση!

Υπογράψατε ότι το προσωπικό μπορεί να εργάζεται ακόμα και μέχρι 10 μέρες συνεχόμενης νυχτερινής εργασίας!

Υπογράψατε ότι το διάλειμμα ΔΕΝ αποτελεί χρόνο εργασίας!

Υπογράψατε ότι η ανάπαυση ενός εργαζομένου διαρκεί από τις 00.00-24.00 και πως σε περίοδο ποινών ο εργαζόμενος χάνει τις οφειλόμενες αναπαύσεις του!

Υπογράψατε την ουσιαστική κατάργηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στα προγράμματα εργασίας καθώς συμφωνήσατε ότι επιτρέπεται χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής να γίνονται υπερβάσεις των μέγιστων χρονικών ορίων εργασίας όχι μόνο για έκτακτους λόγους αλλά ακόμα και αν προκύπτει συσσώρευση εργασίας!

Υπογράψατε ότι παροχές της Εταιρείας προς το προσωπικό ακόμα και αν αυτές επαναλαμβάνονται τακτικά και μακροχρόνια είναι οικειοθελής και η Εταιρεία έχει το δικαίωμα να τις καταργεί και να τις τροποποιεί ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ και ελευθέρως!

Υπογράψατε ότι υλικές ζημιές που προκαλούνται στην Εταιρεία από παραλείψεις εργαζομένων (γενικά και αόριστα) και μέχρι του ποσού των 2 μηνιαίων μισθών μπορούν να παρακρατούνται από τους εργαζομένους, ΑΣΧΕΤΑ με την κίνηση πειθαρχικής δίωξης του!

Αυτά λοιπόν υπογράψατε! Και μετά από αυτό έχετε μούτρα και μιλάτε; ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ!

Κύριοι της ηγεσίας της ΠΟΣ, επειδή εμείς ξέρουμε τη διαδρομή σας, ποιοι είστε, ποιους στηρίζετε και τι κάνατε, σας λέμε τι λένε οι εργαζόμενοι … «κοίτα ποιος μιλάει;»

Για εμάς που δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη

με το ηθικό ανάστημα αυτών που έχουν το σθένος να αναδεικνύουν τις ταξικές αντιθέσεις, την τεράστια κοινωνική ανισότητα, τον πλούτο και τα κέρδη της ελίτ της χώρας μας,

με το ηθικό ανάστημα αυτών που καταγγέλουν τις βάρβαρες αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης

και μόνο

από το γεγονός του ότι τα δύο σωματεία πέτυχαν να υπογραφεί όρος του ότι δεν θα εφαρμοστεί σύστημα εκ περιτροπής εργασίας και δεν θα τεθεί κανείς εργαζόμενος σε αναστολή ούτε θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η σύμβαση κρίνεται ως μια σύμβαση που σαφέστατα προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Αν δε λάβουμε υπόψη ότι την ίδια ώρα (που όπως λέει η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έχουμε μείωση μισθών για το 56% των εργαζομένων που ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια), η ΣΣΕ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνει αύξηση μισθών που φτάνει σε κάποιους εργαζόμενους μέχρι και 12,8% το μήνα (100 ευρώ), μάλλον θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς σας.

21/1/2021

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ