ΣΕΤΤΕΑ: ΣΤΟΠ στη μετακύλυση των ευθυνών στους εργαζόμενους ταχυμεταφορείς!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΤΤΕΑ: ΣΤΟΠ στη μετακύλυση των ευθυνών στους εργαζόμενους ταχυμεταφορείς!

Αθήνα 6/1/21 – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών & Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ):

Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους και θα θέλαμε πραγματικά να ευχηθούμε υγεία, υπομονή, επιμονή και ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα των εργαζομένων του κλάδου μας που έχει σηκώσει το βάρος της λειτουργίας της οικονομίας.

Δεν είναι μόνο ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) που από τον Μάρτιο επηρέασε καθολικά τη ζωή όλων μας και μας υποχρέωσε να έρθουμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αρκετούς μήνες τώρα ο κλάδος των ταχυμεταφορών βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστος ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας για ηλεκτρονικές αγορές μέσα στη γενική απαγόρευση. Είναι προφανές ότι κυβέρνηση και εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη συγκυρία, ξεκάθαρα και απροκάλυπτα πλέον φέρνουν την ολική ανατροπή και διάλυση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και ιδρώτα έχουν αποκτηθεί.

Σα να μην έφταναν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες καθημερινά στον κλάδο μας, έρχεται η καταγγελία του συναδέλφου στο υποκατάστημα της γενικής Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά.

Εκεί οπού το απόγευμα της Δευτέρας 4 Γενάρη δέχτηκε ξυλοδαρμό από τον προϊστάμενό του επειδή δεν πρόλαβε – λόγω των ιδιαιτέρως δυσμενών καιρικών συνθηκών – να παραδώσει όλα τα δέματα που του είχαν ανατεθεί.

Είναι προφανές, ότι κάποιοι εργοδότες και οι παρατρεχάμενοί τους θέλουν να διατάξουν και να εφαρμόσουν δικούς τους νόμους στους εργασιακούς χώρους. Νόμους που δεν έχουν σαν πρόσημο το δικαίωμα της εργασίας, αλλά της βίας και του εργασιακού σκοταδισμού.

Αυτό το συμβάν σίγουρα δεν ήταν τυχαίο. Ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας σειράς στοχευόμενων κινήσεων από σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρείες, με την ανοχή της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρχει η σιγουριά πως μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όπως το θέλουν, ακόμη και με τη βία, χωρίς να υπολογίζουν την σημασία της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας. Ποιοι έχουν όμως την ευθύνη για την ασυδοσία στα καταστήματα franchise των εταιρειών Courier;

Την μέγιστη ευθύνη φέρουν σαφέστατα οι μητρικές εταιρείες, που μετακυλύουν τα κόστη και τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες των franchise καταστημάτων, την ίδια στιγμή που οι ίδιες, είχαν θεαματική αύξηση εσόδων και κατάφεραν να ενταχτούν στους πίνακες ΚΑΔ των πληγέντων κλάδων. Την ίδια ώρα που επιμελώς απέκρυπταν κρούσματα συναδέρφων που έχουν νοσήσει από τον covid, απέλυαν και στοχοποιούσαν συναδέλφους. Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εργοδότες των franchise καταστημάτων, χωρίς να προβούν σε προσλήψεις και με λιγοστά μέτρα ασφάλειας και πρόληψης, αυξάνουν την πίεση και την ένταση της εργασίας.

Μετακυλύουν την ευθύνη στους εργαζόμενους και τους αναγκάζουν να φτάσουν στα όρια τους, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν απλήρωτες μέρες και ώρες. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, βλέπουμε τις μητρικές εταιρείες να σφυρίζουν αδιάφορα, να ανέχονται και να προκαλούν με τον τρόπο τους περιστατικά βίας, όπως αυτό στο κατάστημα της Γεν. Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά.

Είναι οι ίδιοι εργοδότες, που κατηγορηματικά και προκλητικά αρνούνται κάθε επίσημο διάλογο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια οι ίδιοι έχουν διαλύσει τον συλλογικό τους φορέα. Πολύ βολικό για αυτούς, αλλά η ώρα που θα αναγκαστούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, πλησιάζει!

Προχωρούν δε και παραπέρα, αλλοιώνοντας την φύση του επαγγέλματος μας με την παράνομη μίσθωση ΤΑΞΙ και τουριστικών βαν για διεκπεραίωση του αυξημένου ταχυδρομικού έργου. Μια διαδικασία που σαφώς εμπεριέχει κινδύνους για το απόρρητο της προσωπικής αλληλογραφίας του κάθε πελάτη, αλλά και με το δεδομένα αρνητικό και υποβαθμισμένο επίπεδο εξυπηρέτησης που οδηγεί και στην υποβαθμισμένη εικόνα της κάθε εταιρείας.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να σηκώσουν το βλέμμα τους και να έρθουν κοντά στο σωματείο μας.

Να καταγγέλλουν αμέσως κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας από τους εργοδότες και κάθε προσπάθεια καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Είναι κατανοητό πως έχουμε τη δυναμική να τους εμποδίσουμε! Οργανωνόμαστε και συσπειρωνόμαστε με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των εργαζομένων του κλάδου μας.

Θυμίζουμε ακόμα μια φορά στα υπουργεία Εργασίας Μεταφορών και Υγείας να επιβάλουν στους εργοδότες την υλοποίηση των στοιχειωδών μέτρων προστασίας του ΕΛΙΝΥΑΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ) με ελέγχους στους χώρους εργασίας από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σε κέντρα διαλογής και πρακτορεία όπως επίσης και στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε :Υπογραφή Κλαδικής σύμβασης

  • Στοπ στις απολύσεις και στοχοποιήσεις συναδέρφων Αορίστου χρόνου συμβάσεις
  • Στοπ στην ενοικιαζόμενη και ορισμένου χρόνου εργασία.
  • Τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στο κορονοϊό, βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ
  • Παραδόσεις και παραλαβές ΜΟΝΟ στις εισόδους των κτιρίων
  • Προληπτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
  • Θερμομέτρηση σε όλους τους χώρους εργασίας