Ανδ. Νεφελούδης: Η αλήθεια για τις εργασιακές σχέσεις των διανομέων εστίασης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανδ. Νεφελούδης: Η αλήθεια για τις εργασιακές σχέσεις των διανομέων εστίασης

«Ας νομοθετήσει λοιπόν ο Βρούτσης και ας μην κοροϊδεύει τον κόσμο, όπως έχει συνηθίσει να κάνει με την έκδοση εγκυκλίων που δεν μπορούν να στηριχτούν πουθενά, εκθέτοντας τους επιθεωρητές. Ας ελέγξει τις εταιρείες είτε είναι πλατφόρμες, είτε χρησιμοποιούν διανομείς, αν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του 4611/19, ως οφείλει»

Η δήλωση του Ανδρέα Νεφελούδη, πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, στο Left.gr:

H ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν δύο ενδιαφέρουσες δημοσιογραφικές αναφορές για τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον χώρο των διανομέων εστίασης, των γνωστών ντελιβεράδων. Η πρώτη ήταν μιά εξαιρετική ενημερωτική δουλειά του δημοσιογράφου Τάσου Γιαννόπουλου στην ΕΦΣΥΝ για το εργασιακό καθεστώς των διανομέων στην πλατφόρμα WOLT και η αποδόμηση της παραπλανητικής αστειότητας της εταιρείας, ότι αυτή (η εταιρεία) και ο διανομέας λίγο ως πολύ είναι συνεταιράκια, ώστε να δικαιολογήσει την πληρωμή όλων όσων εργάζονται εκεί με τον λεγόμενο παλαιότερα τίτλο κτήσης, χωρίς καμμία μορφή εξαρτημένου χαρακτήρα της εργασίας τους.

Η δεύτερη ήταν μιά απολύτως παραπλανητική εκπομπή της ΕΡΤ, για το ίδιο θέμα, όπου ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και ένας έγκριτος εργατολόγος, παρουσίασαν μιά ενδιαφέρουσα εγκύκλιο του Υπουργείου για το θέμα αυτό, υπό τον παραπλανητικό τίτλο, που διαπερνούσε τις οθόνες μας περί δήθεν νέου νομοθετικού περιβάλλοντος για τους ντελιβεράδες.

Παραπλανητική εκπομπή και τίτλος γιατί το περιβάλλον της εργασίας των ντελιβεράδων ΔΕΝ μπορεί (όπως τόνισε και ο εργατολόγος) να λυθεί με μιά απλή εγκύκλιο, αν αυτή ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ σε κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχει καθόσον εμείς δεν προλάβαμε  να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό μας έργο για τους διανομείς (η τελευταία εγκύκλιος που προλάβαμε να εκδώσουμε ήταν της 1/7/19) και ο Βρούτσης προσπαθεί με ανεφάρμοστες εγκυκλίους να κοροιδέψει τον κλάδο και την κοινωνία, εκθέτοντας τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ που δεν έχουν καμμία νομική βάση στη διάθεση τους για να δράσουν κατασταλτικά σε βάρος της WOLT.

Αν πράγματι ο Βρούτσης θέλει να παρέμβει και να καταστείλει την πρακτική της πλατφόρμας, ας νομοθετήσει προς τούτο αύριο, παίρνοντας υπόψη του όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, ας κάνει αύριο κιόλας τροπολογία σε όποιο νομοσχέδιο στην Βουλή με την φράση με την οποία καταλήγει η εγκύκλιος: “το είδος της εργασίας όσων απασχολούνται στην διανομή προιόντων (εστίασης), προσιδιάζει στην φύση και στα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζομένων με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης) το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εντελώς συγκυριακού χαρακτήρα.”

Μέχρι να νομοθετήσει, που φοβάμαι πως δεν θα το κάνει, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει είναι αυτό που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 56 του Ν4611/19 και την εφαρμοστική εγκύκλιο της 1.7.19 με ΑΠ 29613/1754 σε ότι αφορά την υποχρέωση αποζημίωσης με το 15% του κατώτατου για τα έξοδα συντήρησης της μηχανής των διανομέων και άλλων εργασιακών θεμάτων.

Αυτό μέχρι σήμερα (4611/19) είναι το μόνο πλαίσιο που μπορεί να ελέγξουν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ.

Ας νομοθετήσει λοιπόν ο Βρούτσης και ας μην κοροιδεύει τον κόσμο, όπως έχει συνηθίσει να κάνει με την έκδοση εγκυκλίων που δεν μπορούν να στηριχτούν πουθενά, εκθέτωντας τους επιθεωρητές. Ας ελέγξει τις εταιρείες είτε είναι πλατφόρμες, ειτε χρησιμοποιούν διανομείς αν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του 4611/19, ως οφείλει.

Και τέλος η ΕΡΤ μπορεί μεν να προσανατολίζεται στην μονομερή προπαγάνδα, αλλά ας φροντίσει να τηρήσει την στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία…

https://left.gr/news/