Οι επιχειρήσεις μπορούν να χορηγήσουν έντυπα μετακίνησης και σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή (τι ισχύει)

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι επιχειρήσεις μπορούν να χορηγήσουν έντυπα μετακίνησης και σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή (τι ισχύει)

της Παπαδημητρίου Σταυρούλας

Μετά το χθεσινό μπάχαλο για το πως εκδίδονται οι βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων το Υπουργείο Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις κατόπιν εορτής. Για τη μετακίνηση των εργαζομένων-μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά  δύο έντυπα. Διευκολύνοντας με την επιλογή αυτή την Μαύρη εργασία ενώ ο μισθωτός είναι σε αναστολή εργασίας.

Όπως φαίνεται στο υπουργείο δεν θέλησαν οι βεβαιώσεις αυτές να εκδίδονται αποκλειστικά από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάτι που θα έδινε την δυνατότητα αυτόματης διασταύρωσης των δεδομένων της απασχόλησης. Η διαδικασία αυτή θα επέτρεπε στους εργοδότες να δώσουν βεβαίωση μετακίνησης σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή. Προφανώς η ηγεσία του υπουργείου εργασίας δεν αξιολόγησε ως σοβαρές τις καταγγελίες από εργαζομένους κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας πως -ενώ είχαν δηλωθεί σε αναστολή και λάμβαναν τα 534 ευρώ από το κράτος- εξαναγκάζονταν να δουλεύουν «μαύρα» είτε με τηλεργασία είτε με κανονικά στον χώρο εργασίας τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας , για τη μετακίνηση των εργαζομένων-μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά  δύο έντυπα.  

  • χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος . Δηλαδή μια από τα ίδια με την πρώτη καραντίνα που ο κάθε εργοδότης είχε τη δυνατότητα να εκδώσει βεβαιώσεις μετακίνησης και για τους εργαζόμενους που είχε θέσει σε αναστολή.
  • βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο https://eservices.yeka.gr/. Για τις οποίες διευκρινίζεται ότι οι ήδη εκδοθείσες από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας, ισχύουν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

Σε αυτή την «δυνατότητα» των εργοδοτών έρχεται να προστεθεί και το ότι οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020 καθώς ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Οι επιχειρήσεις υποβάλουν τις αιτήσεις αναστολής δηλαδή αναδρομικά. Γίνεται αντιληπτό οι εργοδότες θα μπορούν να δηλώσουν ότι θέλουν όποτε θέλουν και στην καραντίνα 2 αφού δεν αξιοποιήται καμία δυνατότητα αυτόματης διασταύρωσης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

* Η Σταυρούλα Παπαδημητρίου είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων υπ. Εργασίας και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ