Τεμπονέρας :Έκρηξη της ανεργίας τον Μάιο ,σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τεμπονέρας :Έκρηξη της ανεργίας τον Μάιο ,σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  • Σχεδόν 200.000 λιγότεροι εργαζόμενοι μέσα σε ένα χρόνο

Οι χειρότεροι φόβοι, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής, που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και από τον τρόπο, που επέλεξε η κυβέρνηση να διαχειριστεί, την συνεπακόλουθη οικονομική κρίση, στον τομέα της αγοράς εργασίας.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάιο, έρχεται να διαλύσει κάθε μύθο, σχέση με τους πρόσφατους πανηγυρισμούς, του αρμοδίου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για συγκράτηση της ανεργίας και των θέσεων απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2020 ανήλθε σε 17,0% έναντι του 15,7% τον Απρίλιο του 2020.Αύξηση, δηλαδή, 1,3% μέσα σε μόλις ένα μήνα!
Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Μάιο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.729.591 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 764.912 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, ανήλθε σε 3.401.996 άτομα.
• Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 193.312 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (μείωση 4,9%) και κατά 128.924 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (μείωση 3,3%).
Στα στοιχεία αυτά, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους. Αυτό σημαίνει ότι αν η αναστολή σύμβασης θεωρηθεί όπως και δυστυχώς είναι, προθάλαμος απόλυσης, για χιλιάδες εργαζόμενους, τα νούμερα αυτά αναμένεται να εκτοξευθούν, μετά το τέλος της -χαμένης – τουριστικής περιόδου.
• Οι άνεργοι υποτίθεται ότι μειώθηκαν κατά 52.396 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (μείωση 6,4%), αλλά αυξήθηκαν κατά 48.444 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (αύξηση 6,8%).
Όμως αυτή η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον Μάιο του 2019 είναι πλασματική, καθώς κατευθύνθηκε κυρίως προς τους οικονομικά μη ενεργούς.
• Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 205.247 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (αύξηση 6,4%) και κατά 77.988 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (αύξηση 2,3%).
Τα παραπάνω στοιχεία είναι συνταρακτικά, αν προσθέσει κανείς ότι με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Ξενοδόχων η πληρότητα στα πάσης φύσεως καταλύματα, τον μήνα Ιούλιο, ήταν στο 25% και ο Αύγουστος ξεκίνησε με τις χειρότερες προβλέψεις. Μοιάζει αστεία και εκτός πραγματικότητας πια, η πρόβλεψη για απώλειες στον τουρισμό κοντά στο -30%, αφού οι ενώσεις των ξενοδόχων υποστηρίζουν ότι από τα 19 δις τζίρο, που έφτασε ο τουρισμός την περυσινή χρονιά, είναι ζήτημα αν φέτος, θα φτάσει τα 3,5-4 δις ευρώ, δηλαδή, οι απώλειες θα αγγίξουν το 80%.
Και παρά την πορεία καταστροφής, η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, των αναστολών συμβάσεων εργασίας, στο αποτυχημένο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, στις μειώσεις μισθών, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Βάσιμα λοιπόν μπορεί να υποστηρίξει κανείς, ότι η πανδημία μετατρέπεται σε ένα άγριο ξεκαθάρισμα της αγοράς υπέρ των λίγων και ισχυρών. Και αυτή η πραγματικότητα, δυστυχώς, φέρει τις ευλογίες της κυβέρνησης, που φαίνεται να επιθυμεί απολύτως την εξέλιξη αυτή.

Διονύσης Τεμπονέρας
Δικηγόρος – Εργατολόγος