Εκατοντάδες απολύσεις στα βρετανικά και αμερικανικά media

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκατοντάδες απολύσεις στα βρετανικά και αμερικανικά media
  • Στο δρόμο πλήθος εργαζομένων μετά τις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας

Σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων προχωρούν μεγάλοι όμιλοι των media σε ΗΠΑ και Βρετανία, λόγω της κρίσης στην οποία έχουν περιέλθει μετά το σοκ του κορονοϊού.

Στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι της Guardian και του BBC Μετά τη βρετανική εφημερίδα Guardian, και το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε την περικοπή 520 θέσεων εργασίας στο τμήμα ειδήσεων, 70 περισσότερες από τις 450 θέσεις εργασίας που είχε ανακοινώσει ότι θα περικόψει τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής του, στις οποίες δεν είχε προχωρήσει λόγω της πανδημίας.

Το σχέδιο προβλέπει λιγότερα.. ρεπορτάζ, με την παραγωγή του δικτύου να είναι πιο στοχευμένη και να επιδιώκει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

To BBC επιβεβαίωσε το σχέδιο διευκρινίζοντας ότι θα προχωρήσει στην περικοπή άλλων 70 θέσεων εργασίας λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής του κατάστασης.
Αυτές οι 520 θέσεις εργασίας που καταργούνται προστίθενται στις 600 που ο δημόσιος οπτικοακουστικός όμιλος είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου στα περιφερειακά του γραφεία.

Λίγο νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Guardian ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει έως και 180 θέσεις εργασίας, οι 70 εκ των οποίων αφορούν δημοσιογράφους, λόγω του «οικονομικού σοκ» που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας.Η εφημερίδα ακολουθεί έτσι το παράδειγμα και άλλων βρετανικών μέσων που είδαν να μειώνονται οι πωλήσεις και τα διαφημιστικά έσοδά τους λόγω της Covid-19. Στις 7 Ιουλίου, ο εκδοτικός όμιλος Reach – εκδίδει Daily Mirror, Daily Express και «OK»- ανακοίνωσε ότι καταργεί το 12% των θέσεων εργασίας, δηλαδή θα απολυθούν περίπου 550 εργαζόμενοι.

Απολύσεις και στη Vox Media των ΗΠΑ

Η εταιρεία μέσων ενημέρωσης Vox Media, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, του περιοδικού New York, απολύει το 6% του προσωπικού της, καθώς δεν αναμένει ανάκαμψη στις εκδοτικές επιχειρήσεις σε προ-COVID προβλέψεις το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με ένα εσωτερικό email που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις ταμειακές ροές τους καθώς καταγράφουν μείωση διαφημιστικών εσόδων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, εξωθώντας πολλές εταιρείες να μειώσουν τα έξοδα τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vox Media Τζιμ Μπάνκοφ, υπογράμμισε στο email ότι η πλειονότητα των απολυθέντων είναι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών τον Μάιο, τονίζοντας πως θα λάβουν πακέτα ασφάλισης υγείας και αποζημίωσης.

Ο εκδότης θα φέρει πίσω περίπου το 30% των εργαζομένων που τέθηκαν σε προσωρινή άδεια που επέλεξαν να μην μπουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, δήλωσε ο Μπάνκοφ, προσθέτοντας ότι θα αποκαταστήσει τους πλήρεις μισθούς των υπόλοιπων εργαζομένων.

«Οι μόνες εξαιρέσεις είναι εγώ και η εκτελεστική μου ομάδα, που θα συνεχίσουν τις μειώσεις μας», έγραψε ο Μπάνκοφ στην επιστολή.

Η Vox Media, η οποία κατέχει επίσης ιστότοπους ειδήσεων τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Verge και Recode, είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα δώσει άδεια άνευ αποδοχών στο 9% των υπαλλήλων της – περίπου 100 – από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

https://www.alfavita.gr/