Χότζογλου: Ομαδικές απολύσεις στο Πόρτο Καρράς με τις πλάτες εκπροσώπων των εργαζομένων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χότζογλου: Ομαδικές απολύσεις στο Πόρτο Καρράς με τις πλάτες εκπροσώπων των εργαζομένων
  • Την μεθόδευση της νέας ιδιοκτησίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς να απολύσει το σύνολο του προσωπικού του και μάλιστα με υπεύθυνη δήλωση του εργαζομένου ότι την επιθυμεί, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό Γ. Χότζογλου μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» στηλιτεύοντας παράλληλα την στάση του επιχειρησιακού σωματείου που συναινεί και ενισχύει την εργοδοτική αυτή πρακτική.

Να σημειωθεί ότι εν μέσω πανδημίας ολοκληρώθηκε η αγοροπωλησία του συγκεκριμένου ξενοδοχείου στη Χαλκιδική και ο νέος επενδυτής ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό για 2 έτη, ώστε να εκτελεστούν έργα ανακαίνισης του. Μάλιστα, η νέα διοίκηση ενημέρωσε τους 201 εργαζόμενους ότι δεν θα εργαστούν και τους κάλεσε να υπογράψουν εθελούσιες αποχωρήσεις, ώστε να τους καταβάλλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

«Έγγραφα του αίσχους» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Τουρισμού και Επισιτισμού Γ. Χότζογλου τα έγγραφα των εθελούσιων απολύσεων τα οποία, όπως είπε, καλεί και ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου τους εργαζόμενους να υπογράψουν. «Χάνονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και χάνεται και το δικαίωμα πρόσληψης το 2021. Τους κάλουμε να μην το υπογράψουν» συνέχισε.

«Το σωματείο που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων ζητάει από την εταιρεία να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να κάνουν αίτηση για να απολυθούν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χότζογλου τονίζοντας ότι στο έγγραφο «η εταιρεία κάνει δεκτό το αίτημα του σωματείου για την απόλυση των εποχιακών εργαζόμενων και την καταβολή της προβλεπόμενης οφειλόμενης αποζημίωσης αλλά δεν κάνει δεκτή την πρόταση για επαναπρόσληψη του συνόλου του προσωπικού που θα απολυθεί και θα υποβάλει αιτήσεις πρόσληψης από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων».

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ στην περίπτωση μάλιστα που, κατά το πρώτο χρόνο λειτουργίας του συγκροτήματος, λειτουργήσει μια μόνο από τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες, η πρώτη συμβαλλόμενη υποχρεούται να προσλάβει μόνο το 30% των εργαζομένων ( που έχουν υποβάλλει αίτηση. Για να έχει, μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ισχύ η συμφωνία οι αιτήσεις επαναπρόσληψης πρέπει να υπερβαίνουν το 70% του προσωπικού.

«Αυτό που λέει η εταιρεία είναι ότι πρέπει να απολυθούν όλοι να μην υπάρχει μισθολογικό κόστος για τον επενδυτή για να δούμε αν μετά από 2 χρόνια θα επαναπροσληφθούν κάποιοι» εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ τονίζοντας ότι με την υπογραφή τους οι εργαζόμενοι δεσμεύονται περαιτέρω ότι θεωρούν έγκυρη και νόμιμη την απόλυσή τους και ότι δεν θα την προσβάλλουν στα δικαστήρια. Αυτά συμβαίνουν στο Πόρτο Καρρράς το 2020 και με τις πλάτες εκπροσώπων των εργαζομένων» σχολίασε.

Ο κ. Χότζογλου ενημέρωσε ακόμη για την ικανοποίηση αιτήματος της Ομοσπονδίας από την κυβέρνηση όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό να επαναπροσληφθούν και να μπουν σε αναστολή σύμβασης εφόσον δεν ανοίξουν οι επιχειρήσεις από 01/06/2020 έως 30/09/2020. «Είναι κάτι που πιέζαμε μέρες το Υπουργείο για να γίνει και αφορά και το Πόρτο Κάρρας» κατέληξε.