Με… πλάτες Βρούτση ο εκβιασμός να γίνουν άνεργοι «οικειοθελώς»;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με… πλάτες Βρούτση ο εκβιασμός να γίνουν άνεργοι «οικειοθελώς»;

Χωρίς σωματείο, οι εργαζόμενοι στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι οι καταγγελίες σύμβασης και οι ομαδικές απολύσεις τους είναι «οικειοθελείς αποχωρήσεις», τους είπαν ότι ενώ ο νόμος το αποκλείει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης συμφώνησε να μπουν στο ταμείο ανεργίας, είτε λένε ψέματα είτε ο υπουργός ή θα παρανομήσει ή θα αλλάξει τον νόμο, αδιανόητα πράγματα, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Το «καπιταλισμό έχουμε» ως μότο δυστυχώς το ακούμε συχνά τις τελευταίες ημέρες, που έχουν αρχίσει και φαίνονται οι επιπτώσεις της κρίσης και το πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση από δω και πέρα, το έχουν καραμέλα, το λένε ξεδιάντροπα στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης. Αλλά αν μη τι άλλο, υπάρχουν νόμοι. Τώρα, αν θέλει η κυβέρνηση να τους αλλάξει, αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Αλλά υπάρχει εργατική νομοθεσία. Ακόμη και στα μνημονιακά χρόνια, προστατεύεται σημαντικό κομμάτι της εργασίας. Δυστυχώς, ούτε αυτούς δεν εφαρμόζουν, καν.

Όπως είπε, στο προχθεσινό παράδειγμα της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι στην Εύβοια, αν δείτε το χαρτί που δίνει η εταιρεία στους εργαζόμενους και εργάτες, στο Μαντούδι, για να φύγουν από την δουλειά και να αποφύγει η εταιρεία την διαδικασία της ομαδικής απόλυσης (καθώς υποτίθεται αναστέλλει τα 2/3 της δραστηριότητάς της), ονομάζει «οικειοθελείς αποχωρήσεις» τις καταγγελίες σύμβασης και τις ομαδικές απολύσεις. Το μόνο που δεν τους βάζει να υπογράψουν είναι ότι… το ζήτησαν οι εργαζόμενοι. Ότι… «ζήτω η ΤΕΡΝΑ που τα κάνει πάρα πολύ σωστά όλα» και δεν έχουν καμία απαίτηση εναντίον της.

Τους βάζει να υπογράψουν με εκβιαστικό τρόπο, συνέχισε, χαρτί που μιλάει ξεκάθαρα για οικειοθελείς αποχωρήσεις, άρα εκ του νόμου δεν δικαιούνται να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Και τους λέει ότι έχουν συμφωνήσει με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Ή τους λένε ψέματα, που είναι πάρα πολύ πιθανό, ή μας λένε ξεκάθαρα και ξαδιάντροπα ότι ο υπουργός Εργασίας είτε θα παρανομήσει είτε θα αλλάξει το νόμο προς όφελος επιχείρησης. Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά.

Δυστυχώς δεν υπήρχε σωματείο, είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης, ο κόσμος είχε το άγχος πώς θα ταΐσει την οικογένειά του την επόμενη ημέρα. Και έρχονται οι εκπρόσωποι της ΝΔ (τοπικοί παράγοντες επισκέφθηκαν και τον κ. Βρούτση και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη) και τους λένε «τι να κάνουμε, καπιταλισμό έχουμε, δεν αντέχει η επιχείρηση να σηκώσει το βάρος των μισθοδοσιών».

Θα το δούμε να συμβαίνει κατά κόρον, προέβλεψε, θυμίζοντας ότι σήμερα στη ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκεί δεν χρειάστηκε η κρίση του κορωνοϊού, θύμισε, μόνο η απόφαση της ΝΔ να περάσει εν μία νυκτί ΠΝΠ, αφού πρώτα κατασυκοφάντησε τους εργαζόμενους ότι ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Απέκρυψαν την αλήθεια, ότι είναι απλήρωτοι, η παραγωγή έχει σταματήσει και μέχρι τον Αύγουστο ο εκκαθαριστής έχει πει ότι το πιθανότερο είναι να τελειώνουν τα αποθεματικά και να μην έχει να τους πληρώσει.

Η ανεργία φαίνεται ότι θα εκτιναχθεί σε επίπεδα από τα χειρότερα όνειρά μας, με την αυθαιρεσία του κάθε εργοδότη να επιτείνει όλες αυτές τις καταστάσεις, όπως υπογράμμισε.