Λογιστές: Επιτέλους μια συλλογική αντίδραση, γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λογιστές: Επιτέλους μια συλλογική αντίδραση, γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι…
  • Λογιστές ασκούν κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία εν μέσω κορονοϊού

Με ανακοίνωση τους, συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στην ΕΦΕΕ Αττικής και στην ΠΟΦΕΕ, επιτέλους εκφράζουν μια συλλογική αντίδραση στα πρόσφατα τεκταινόμενα στο χώρο των Λογιστών, που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση εξαιτίας της επέκτασης του κορωνοϊού στη Χώρα μας.

“…Εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε επιφορτιστεί (πέρα από το ασφυκτικό πλαίσιο των τακτικών εργασιών που διεκπεραιώνουμε μηνιαία ) με το έργο της ερμηνείας και υλοποίησης ασυνάρτητων ,αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών Π.Ν.Π-Κ.Υ.Α και ερμηνευτικών και εν τοις πράγμασι είμαστε ο ιμάντας παροχής της ανεπαρκέστατων μέτρων στήριξης της κυβέρνησης , που δίνονται με το σταγονόμετρο και πιο πολύ προσομοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας παρά με βοήθεια και στήριξη της Οικονομίας και της κοινωνίας που τόσο έχει ανάγκη σε αυτές τις τραγικές συνθήκες…”
Τονίζουν στην ανακοίνωση τους, ενώ ασκούν κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία των Λογιστών, προτείνοντας παράλληλα και άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε αναλυτικά την Ανακοίνωση:

Σε μια οικονομία και κοινωνία που ήταν ήδη διαλυμένη από τις μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια προστέθηκε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού που τείνει να εξελιχθεί σε τεράστια οικονομική κρίση απειλώντας να εξαϋλώσει μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

Ευτυχώς το Δημόσιο σύστημα υγείας παρ όλη την μεθοδευμένη αποδυνάμωση που δέχθηκε από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας τα τελευταία 20 χρόνια κατάφερε να κρατηθεί όρθιο και να συμβάλει τα μέγιστα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η επόμενη ημέρα είναι πολύ δύσκολο να χαρτογραφηθεί και να βρούμε την θέση που θα βρίσκεται ο κλάδος μετά από αυτή την καταστροφή που συντελείται.

Ο κλάδος των Λογιστών βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του κορωνοϊού και αναμένεται να ζήσει πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας με την τηλεργασία που θα καθιερωθεί στο άμεσο μέλλον και στον τομέα των αυτοαπασχολουμένων ( πέραν των μισθωτών ) που θα μεταβάλλει άρδην τον τρόπο που ασκούμε το επάγγελμα μας.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε επιφορτιστεί (πέρα από το ασφυκτικό πλαίσιο των τακτικών εργασιών που διεκπεραιώνουμε μηνιαία ) με το έργο της ερμηνείας και υλοποίησης ασυνάρτητων ,αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών Π.Ν.Π-Κ.Υ.Α και ερμηνευτικών και εν τοις πράγμασι είμαστε ο ιμάντας παροχής της ανεπαρκέστατων μέτρων στήριξης της κυβέρνησης , που δίνονται με το σταγονόμετρο και πιο πολύ προσομοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας παρά με βοήθεια και στήριξη της Οικονομίας και της κοινωνίας που τόσο έχει ανάγκη σε αυτές τις τραγικές συνθήκες.

Παράλληλα , η οικονομική στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο είναι ανύπαρκτη μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και οι συνάδελφοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ έως τώρα όταν τα έσοδα τους έχουν εξατμισθεί εν μέσω lockdown.

Στην καθημερινότητα μας πρέπει να διαχειριστούμε χιλιάδες παραστατικά πελατών μας τα οποία οφείλουμε να απολυμάνουμε για 72 ώρες προτού τα καταχωρήσουμε προκειμένου να υποβάλλουμε τις δηλωτικές υποχρεώσεις που αφορούν ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους.

Πέραν τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε ΑΠΔ Μαρτίου με τις ιδιαιτερότητες που έχουν λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη τις σχετικές οδηγίες ελάχιστες ημέρες πριν την εκπνοή της σχετικής καταληκτικής προθεσμίας.

Προφανώς είναι απασχολημένοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες με το να συμμαζέψουν το σκάνδαλο των voucher και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα τρέχοντα θέματα.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ε.Φ.Ε.Ε.Α και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου ακολουθώντας κατά γράμμα την διαχρονική λογική των ΄”συνεργατών” του Υ.Ο και της Α.Α.Δ.Ε.

Ασμένως αποδέχτηκαν την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης και καμία αντίδραση δεν επέδειξαν στο θέμα της κατάπτυστης τηλεκατάρτισης που από την αρχή είχε καταγγελθεί στα Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α ως σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος που όπως αποδείχτηκε τελικά αυτό ακριβώς ήταν.

Ζητάμε από τις ηγεσίες της Ε.Φ.Ε.Ε.Α και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε:

Άμεση σύγκλιση έκτακτου διευρυμένου Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε με την χρήση τηλεδιάσκεψης με τα παρακάτω θέματα.

  • Παράταση υποβολής των δηλωτικών υποχρεώσεων για ΦΠΑ –παρακρατούμενους φόρους και ΑΠΔ Μαρτίου.
    Το 90 % των επιχειρήσεων έχει λάβει το ευεργέτημα της αναστολής πληρωμών των υποχρεώσεων του για αυτές τις υποχρεώσεις. Συνεπώς μια παράταση στην υποβολή τους δεν προκαλεί κανένα κενό στα Δημόσια Έσοδα.
  • Άμεση χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους Λ-Φ.
  • Αναβολή της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών βιβλίων ( MyData) για το έτος 2021.
  • Μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30/9 και επανεξέταση της κατάστασης για χορήγηση περαιτέρω παράτασης.

Αδριανός Γιάννης (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Αναστασία Αναστασίου (Εκπρόσωπος ΕΛΕΚΦΑ στο Δ.Σ της ΕΦΕΕΑ και αντιπρόσωπος στην ΠΟΦΕΕ)
Ηλιόπουλος Δημήτριος (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Κανέλλου Ευαγγελία (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Μανωλωπουλου Μαρία (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Μελαχροινούδης Ιωάννης (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Ντάλλας Απόστολος (Εκπρόσωπος ΔΙΚΤΥΟΥ στο Δ.Σ της ΕΦΕΕΑ και αντιπρόσωπος στην ΠΟΦΕΕ)
Πανόπουλος Παναγιώτης (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Πλουμπίδη Ειρήνη (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Τσιάκαλος Κοσμάς (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Φρουντζής Παναγιώτης (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)

Την ανακοίνωση υπογράφουν μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ και αντιπρόσωποι στην ΠΟΦΕΕ, από δύο ξεχωριστές παρατάξεις (ΔΙΚΤΥΟ & ΕΚΕΛΦΑ), ευελπιστώντας να κοινοτοποιήσουν και άλλες δυνάμεις στο χώρο των Λογιστών, αλλά κυρίως τους ίδιους τους Λογιστές, που εκτιμούν ότι συνδικαλιστική ηγεσία τους, υπήρξε ανεπαρκής και “σιωπηλή” στα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία τόσο για τον Κλάδο όσο και για τη Χώρα μας.