Όχι στην απαξίωση της δημόσιας Υγείας – Κινητοποιήσεις Τετάρτη 22/1

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όχι στην απαξίωση της δημόσιας Υγείας – Κινητοποιήσεις Τετάρτη 22/1

Μέτωπο υγειονομικών και τοπικής κοινωνίας – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Παμμακάριστος ενάντια στην υποστελέχωση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα» θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, στις 9 π.μ., υγειονομικοί εργαζόμενοι και μέλη φορέων και συλλογικοτήτων της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαξίωσης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στα νοσοκομεία.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε την Πέμπτη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με τη συμμετοχή γιατρών της πενταμελούς επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) δεκάδων υγειονομικών εργαζόμενων και μελών τοπικών φορέων, συλλόγων και επιτροπών οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο νοσοκομείο, αλλά και συνολικά στον χώρο της πολιτικής υγείας και τις προθέσεις της κυβέρνησης να διευρύνει τις ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ, ξηλώνοντας όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Εκτός από τους εργαζόμενους στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, στη σύσκεψη συμμετείχαν γιατροί από το νοσοκομείο Παμμακάριστος, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερο προβλήματα υποστελέχωσης, κυρίως αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα την αδυναμία διεξαγωγής χειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου, εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, καθώς και μέλη δύο κοινωνικών φαρμακείων αλληλεγγύης.

Κατά τη σύσκεψη ελήφθησαν αποφάσεις ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, με αρχής γενομένης την κινητοποίηση της Τετάρτης στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και τη συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την απουσία προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, η οποία οδηγεί καθημερινά στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και απειλούν με αναστολή λειτουργίας δυο τμημάτων, του ακτινολογικού και του αναισθησιολογικού που αποτελούν κρίσιμο κρίκο για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εκτελούμενων επεμβάσεων.

Επίσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το ότι δεν αναπλήρωσε τους εργαζόμενους που αποχώρησαν με συνταξιοδοτήσεις και ακύρωσε την προκήρυξη του Μαΐου, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο όπως υπογραμμίζουν την εξυπηρέτηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο «Αγία Όλγα», η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων εντάσσεται σε ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο -όπως αυτό διατυπώθηκε από τον αγγελιοφόρο της κυβέρνησης ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), το πλάνο δηλαδή της ένταξης ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Η επικράτηση αυτής της λογικής τονίζουν, της μερικής ή καθολικής άλλοτε ιδιωτικοποίησης περνά ως συνήθως από τον συνειδητό εκφυλισμό της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως χαρακτηριστικά έγινε στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Το επιχείρημα ότι με τις ΣΔΙΤ δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες και το σύστημα θα είναι πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό είναι ψευδές, τονίζουν οι εργαζόμενοι καθώς όπως εξηγούν, θα μετακυλίεται με συνεχή τρόπο το κόστος περίθαλψης στους ασθενείς, θα διευρύνονται οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί των πιο φτωχών στρωμάτων από μια αξιόπιστη ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα, ενώ την ίδια ώρα θα λεηλατείται η δημόσια περιουσία από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους συλλόγους των ασθενών, τα μέλη των τοπικών κοινωνιών και τους εργαζόμενους στις δομές υγείας να προασπίσουν το δημόσιο αγαθό της Υγείας και να αποτρέψουν τη διάλυση του ΕΣΥ.

ΠΗΓΗ: Avgi –