Απολύσεις και κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας στην τράπεζα Πειραιώς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απολύσεις και κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας στην τράπεζα Πειραιώς

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την απόλυση 24 εργαζομένων που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια που ίδρυσε η τράπεζα, όπως δήλωσε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο πρόεδρος του ενωτικού συλλόγου εργαζομένων τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Γουγούλης.

Οι απολύσεις των 24 εργαζομένων ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, ενώ οι εν λόγω εργαζόμενοι διανύουν την 12η εβδομάδα υποχρεωτικής άδειας. Όπως ανέφερε ο κ. Γουγούλης, «τους απαγορεύεται η πραγματική τους απασχόληση στην τράπεζα».

«Η Τράπεζα Πειραιώς επί δέκα μήνες ασκεί μια τρομοκρατία στους συναδέλφους προκειμένου να τους οδηγήσει να επιλέξουν την μετακίνηση τους στην εν λόγω εταιρεία. «Έσκασε» ξαφνικά η απόλυση 24 συναδέλφων που είναι από αυτούς που είχαν αρνηθεί να μετακινηθούν» τόνισε ο κ. Γουγούλης σημειώνοντας πως «υπάρχουν άλλοι 250 εργαζόμενοι που είναι με προσωρινή δανειστική σύμβαση στην εταιρεία απαιτήσεων, διάρκειας από 3 έως 9  μήνες».

«Τέτοια ενέργεια από την μεριά των τραπεζών δεν είχε γίνει επί πολλές δεκαετίες. Πρέπει να ήταν επί Χούντας η τελευταία φορά που έγινε μαζική απόλυση συναδέλφων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ενωτικού συλλόγου εργαζομένων τράπεζας Πειραιώς.

Στους εν λόγω εργαζόμενους η διοίκηση της τράπεζας είχε προτείνει να επιλέξουν αν θα αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο, αν θα πάνε σε μια άλλη θυγατρική σε τηλεφωνικό κέντρο ή αν θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Σαντορίνη, Σάμο, Ρόδο, Έβρο κ.α).

«Όπως ήταν φυσικό οι συνάδελφοι τις απέρριψαν. Η τράπεζα με το πρόσχημα ότι έκανε προτάσεις και απερρίφθησαν προχώρησε στην καταγγελία 24 συμβάσεων οι οποίες είναι η πρώτη φάση όπως δήλωσε και ο κ. Μεγάλου γιατί είναι 150 οι συνάδελφοι που δεν έχουν τοποθετηθεί και 250 με την δανειστική σύμβαση» ανέφερε ο κ. Γουγούλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην τράπεζα επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κύματος απολύσεων.

Παράλληλα ο κ. Γουγούλης έκανε λόγο για λογική ποδηγέτησης του συνδικαλιστικού κινήματος, «για την εξυγίανση της τράπεζας πάνω στο εργατικό κόστος, είναι μια πάγια στρατηγική των τραπεζών και των επιχειρηματιών». «Κάνουν εξυγίανση μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους και όχι μέσω επιχειρηματικών κινήσεων ή μείωσης των θαλασσοδανείων που είχαν δώσει τα προηγούμενα χρόνια σε όποιον μιλούσε ελληνικά» σημείωσε.

Συγχρόνως, σύμφωνα με τον ίδιο, «όλο αυτό το διάστημα η τράπεζα προσπαθεί να απαγορευτεί η συνδικαλιστική δράση για να μην μπορούν τα Σωματεία να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Απαγορεύουν την είσοδο ακόμα και στα καταστήματα των τραπεζών χωρίς εγκεκριμένη άδεια, και μάλιστα κάποιες μέρες τον μήνα. Προσπαθούν να κάνουν τον υπηρεσιακό μηχανισμό και τους διευθυντές των καταστημάτων έναν μηχανισμό χαφιεδισμού των συνδικαλιστών. Τους στέλνουν με εγκύκλιο ότι θα πρέπει να στέλνουν γραπτό υπόμνημα για το τι έγινε κατά την παρουσία των συνδικαλιστών στα καταστήματα».

«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το πειραματόζωο για το τι εργασιακές συνθήκες θα επιβληθούν σε ολόκληρο τον κλάδο και για αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι απεργίες» τόνισε ο κ. Γουγούλης και ανέφερε πως αύριο, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και κινητοποίηση στο κεντρικό κτίριο της Πειραιώς, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση του υπουργείου Εργασίας απέναντι στις απολύσεις στην τράπεζα ο κ. Γουγούλης δήλωσε πως «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, το υπουργείο στρώνει τον δρόμο όπως έκανε το καλοκαίρι με τις τροπολογίες για τα εργασιακά, με την μη αιτιολογημένη απόλυση, και με το τελευταίο νομοσχέδιο με την δυνατότητα υπερίσχυσης υπηρεσιακών και τοπικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Ουσιαστικά στρώνει τον δρόμο για απολύσεις και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων».