Συνάντησε ΣΕΒ ο Βρούτσης, Εργάνη, τριετίες και κατώτατος στο τραπέζι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνάντησε ΣΕΒ ο Βρούτσης, Εργάνη, τριετίες και κατώτατος στο τραπέζι
Με κλιμάκιο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων συναντάται σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει με όλους τους κοινωνικούς εταίρους

Κύριο πιάτο στο μενού της συνάντησης αναμένεται να είναι το σχέδιο για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», καθώς στόχος είναι να αναβαθμιστεί σε στρατηγικό εργαλείο για την πάταξη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την τόνωση της απασχόλησης.

Μια ενδεχόμενη διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων – π.χ. της ΑΠΔ και της «Εργάνης» – αναμένεται να δώσει πιο καθαρή ψηφιακή εικόνα χαρτογράφησης των επιχειρήσεων στο υπουργείο Εργασίαςκαι το ΣΕΠΕ, συνδράμοντας και στον έλεγχο της παραβατικότητας.

Μοιραία όμως αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι το καυτό θέμα της προσφυγής του ΣΕΒ κατά του υπολογισμού 3ετιών επί του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται πως η προσφυγή κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 2 Ιουλίου και αναμένεται να εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου.

Η πλευρά των εργοδοτών ζητάει, στην ουσία, την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, στην οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Το σκεπτικό της προσφυγής στέκεται στον ορισμό του κατώτατου μισθού ως «μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» όπως είχε οριστεί με νομοθετική διάταξη το 2014 και υποστηρίζει πως ο νέος μισθός των 650 ευρώ πρέπει να είναι απογυμνωμένος από τις «παγωμένες» 3ετίες.

Η διαδικασία της διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια τον Οκτώβριο αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του συστήματος «Εργάνη».

 

πηγη :ethnos.gr