Μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου ζητούν για την εργολαβική Action Line

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου ζητούν για την εργολαβική Action Line

Τη μετατροπή των συμβάσεων διακοσίων και πλέον εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας που προκύπτει από τις συνεχόμενες διαδοχικές συμβάσεις διεκδικεί ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) με την τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.

Η τριμερής αφορά προσωπικό που μισθώνει η εργολαβική Action Line στην Εθνική Τράπεζα, προσωπικό το οποίο απασχολεί «επί σειρά ετών, χωρίς ούτε μία μέρα διακοπής, στις ίδιες θέσεις» όπως αναφέρει ο ΣΥΔΑΠΤΤ.

Οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις διάρκειας ενός, τριών ή στην καλύτερη περίπτωση έξι μηνών, ενώ απασχολούνται σε πόστα όπως η εξυπηρέτηση πελατών, ο έλεγχος συμβάσεων και οι ρυθμίσεις δανείων σε διευθύνσεις όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής, Ψηφιακής Διαχείρισης, η Διεύθυνση Προμηθειών, η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών κ.ά., αποτελώντας συχνά τον βασικό κορμό, ακόμη και την πλειονότητα συγκριτικά με το τακτικό προσωπικό.

Βάσει νομοθεσίας, εφόσον η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου υπερβαίνει συνολικά τα τρία έτη, τεκμαίρεται ότι με αυτές επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, με συνέπεια τη μετατροπή αυτών σε συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Αν δε στο χρονικό διάστημα των τριών ετών ο αριθμός των ανανεώσεων, διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας υπερβαίνει τις τρεις τον αριθμό, συνεπάγεται ότι με αυτές επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, με συνέπεια τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Το βάρος της ανταπόδειξης σε κάθε περίπτωση φέρει ο εργοδότης.

Συναντήσεις

Διαδοχικές θεωρούνται οι συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που καταρτίζονται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας και δεν μεσολαβεί μεταξύ τους χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των σαράντα πέντε ημερών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μη εργάσιμες ημέρες.

Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με τη διευθύνουσα σύμβουλο όσο και με τη διευθύντρια της Action Line, όπου ζήτησε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για να λάβει την απάντηση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης συμβάσεων αορίστου χρόνου διότι πρόκειται για μία νέα και μικρή εταιρεία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις τέτοιας μορφής συμβάσεων.

Ομως «η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας δεν είναι προαιρετική», όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει ο ΣΥΔΑΠΤΤ.

Θυμίζουμε ότι το 2016, έπειτα από αντίστοιχη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις επί μακρόν διαπραγματεύσεις του Συλλόγου με την εταιρεία Mellon Technologies, επιτεύχθηκε η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με την παράλληλη αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας που προέκυπτε από τις συνεχόμενες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχαν συνάψει οι εργαζόμενοι.

 

Διαλεκτή Αγγελή

πηγή: .efsyn.gr