Η ΕΑΚ/ΟΙΥΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της, στη συναδ. Ρυια Πατσατζή

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΕΑΚ/ΟΙΥΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της, στη συναδ. Ρυια Πατσατζή

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα 22/3/2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΥΙΑΣ ΠΑΤΖΑΤΖΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ Ε.Κ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Κ.

Η ΕΑΚ/ΟΙΥΕ στηρίζει και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της, στη συναδ. Ρυια Πατσατζή (εργαζόμενης στο Ε.Κ. Κομοτηνής και εκλεγμένης στο Δ.Σ. του Ε.Κ., η οποία εχθές (21/3/2019) με μια ακατανόητη και κατά γενική ομολογία άδικη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ροδόπης, βρέθηκε «ένοχη» για συκοφαντική δυσφήμηση μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο γνωστός για την αντεργατική – αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά του, Πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός
Η συναδ. Ρυια Πατσατζή, εγκαλούνταν για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης για πράξεις που τέλεσε τον Δεκέμβριο του 2015 και ειδικότερα, για μια αναφορά της που αφορούσε καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και για όσα δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη αντίστοιχα.
Και ενώ αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία ότι η εργαζόμενη του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής μετέφερε σε συνέντευξη της μια αληθινή –καθ’ ομολογία και του ίδιου του εγκαλούντα- δήλωση εν τούτοις καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση!!!
Τον Ιούλιο του 2015 σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας παρουσία της Ρυίας Πατσατζή, της συνηγόρου της Ελένης Λαφτσή, του Παντελή Μαγαλιού, της συνηγόρου του Λευκής Κιοσσέ, του μέλους Δ.Σ. Νίκου Κλεισάρη και του ταμία Γεώργιου Χατζηαθανασίου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής απευθυνόμενος προς την εργαζόμενη δηλώνει ότι ηχογραφεί τις συνομιλίες της στον χώρο εργασίας της. Η δήλωση αυτή ύστερα από αίτημα της Ρυίας Πατσατζή καταγράφεται στο πρακτικό της Τριμερούς συνάντησης από την Επιθεωρήτρια Εργασίας.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η εργαζόμενη Ρυία Πατσατζή σε συνέντευξη της σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό μεταφέρει την παραπάνω ομολογία λέγοντας ότι «ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ηχογραφεί τις συνομιλίες μου».
Στην ακροαματική διαδικασία, ο ίδιος ο εγκαλών Παντελής Μαγαλιός παραδέχεται ενώπιον του δικαστηρίου ότι όντως έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας όμως, όπως δήλωσε, την έκανε αστειευόμενος.
Ο μάρτυρας υπεράσπισης Νίκος Κλεισάρης καταθέτει επίσης ότι όντως η συγκεκριμένη δήλωση ειπώθηκε αντικρούοντας ταυτόχρονα τον ισχυρισμό του Παντελή Μαγαλιού ότι την έκανε αστειευόμενος.
Εν κατακλείδι, η Ρυία Πατσατζή μετέφερε στη ραδιοφωνική της συνέντευξη μια αληθινή δήλωση – ομολογία, η οποία όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν αλλά αντιθέτως επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον εγκαλούντα, ασχέτως αν αυτή διατυπώθηκε ως δήθεν αστεϊσμός, τρία και πλέον χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.
Και όμως, παρ’ όλα αυτά το δικαστήριο καταδίκασε την εργαζόμενη και συνδικαλίστρια για συκοφαντική δυσφήμηση!!!

Τέλος, παραθέτουμε τη δήλωση της ίδιας της συναδέλφου Ρυιας Πατσατζή και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να σταθούν με αλληλεγγύη στο πλευρό της.

Ρυία Πατσατζή: «Άδικη, αναιτιολόγητη και αναπάντεχη απόφαση»
«Αθωώθηκα ως προς την κατηγορία της ψεύδους καταμήνυσης άρθρο 229 ΠΚ και της συκοφαντικής δυσφήμησης άρθρο 363 ΠΚ ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορούσε την ανάρμοστη και αλαζονική συμπεριφορά.
Καταδικάστηκα για συκοφαντική δυσφήμηση για την καταγραφή της συνομιλίας που ανέφερα στη συνέντευξη και για την αναφορά στο ΣΕΠΕ για τον εκβιασμό που μου έκανε για την άδεια.
Θεωρώ άδικη, αναιτιολόγητη και -κατ’ ομολογία όλων των παρισταμένων στη δικαστική αίθουσα- αναπάντεχη την απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Πλημ/κειο Ροδόπης, διότι παρότι με δικαίωσε και με απάλλαξε ως προς το ένα σκέλος της κατηγορίας, με καταδίκασε ως προς το σκέλος της κατηγορίας της δυσφήμησης.
Οι αποδείξεις της αθωότητας μου ενώπιον του δικαστηρίου κατά την ακροαματική διαδικασία είναι αδιαμφισβήτητες!
Αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς που επιβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι τα αναφερόμενα στη ραδιοφωνική συνέντευξη περί καταγραφής των συνομιλιών μου από τον Πρόεδρο ενώπιον της Επιθεωρήτριας Εργασίας ήταν απολύτως αληθή, ύπαρξη των πρακτικών της Τριμερούς που επιβεβαιώνει το γεγονός, καθώς επιπλέον και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος κατά την κατάθεση του στο δικαστήριο, στριμωγμένος αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι πράγματι δήλωσε ότι κατέγραφε τις συνομιλίες μου, αλλά το είπε αστειευόμενος.
Παρά την παρουσίαση όμως όλων αυτών των ισχυρών στοιχείων που δημιούργησαν σε όλους τη βεβαιότητα ότι το δικαστήριο θα οδηγηθεί σε απαλλακτική κρίση, η απόφαση ήταν καταδικαστική.
Σέβομαι την κρίση του και δεν θα υπεισέλθω στο γιατί, αν και αυτό πραγματικά δεν το έχω κατανοήσει.
Παρόλα αυτά έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη γι’ αυτό και αμέσως υπέβαλα ΕΦΕΣΗ κατά της μερικής καταδίκης μου και είμαι σίγουρη ότι στο Β βαθμό θα δικαιωθώ και θα αποκατασταθεί η αδικία που μου έγινε».

Η Γραμματεία ΕΑΚ/ΟΙΥΕ