ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

Αγαπητές συναδέλφισσες / αγαπητοί συνάδελφοι,

η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε ως Σύλλογος στο θέμα της διασφάλισης και περαιτέρω διεύρυνσης των εργασιακών μας δικαιωμάτωνείναι σε όλους γνωστή.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση παρέμβασής μας προκάλεσε η άρνησημε ευθύνη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Δ.Α.Δ)χορήγησης της άδειας για την παρακολούθηση της σχολικής προόδου του παιδιού σε συναδέλφισσαμε το αιτιολογικό ότι ο σύζυγος είναι άνεργος (!).

Η συγκεκριμένη αντισυναδελφική πρακτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις των Κλαδικών Συμβάσεων ΟΤΟΕ – Τραπεζών, που ισχύουν και δεσμεύουν την Τράπεζα.

Υπενθυμίζουμε ότι, η τελευταία κλαδική Σύμβαση ΟΤΟΕ – Τραπεζών (2016 – 2018, άρθρο 4,2) προβλέπει σχετικά: «η ισχύουσα άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών που ορίστηκε σε έξι (6) ημέρες μετ’ αποδοχών, από την κλαδική ΣΣΕ Τραπεζών – ΟΤΟΕ του 1988, προσαυξάνεται κατά δύο (2) ακόμα ημέρες το έτος, για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου, μέχρι την αποφοίτησή τους από την υποχρεωτική εκπαίδευση ή/και το Λύκειο και πάντως μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους κατ’ ανώτατο όριο».

Η συναδέλφισσα, με τη στήριξη και προτροπή μας, και αφού εξαντλήσαμε τα όρια του καλόπιστου διαλόγου, προσέφυγε με τη νομική συνδρομή του Συλλόγου μας στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα στην υπεύθυνη ενημέρωση για τη σχολική πρόοδο του παιδιού της.

Μετά τη συζήτηση της εργατικής διαφοράς, παρουσία και εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, λόγω της σοβαρότητας της εξεταζόμενης προσφυγής, η Επιθεώρηση Εργασίας κατέληξε σε μία απόφαση – καταπέλτη (δείτε εδώ)δικαιώνοντας πλήρως την προσφεύγουσα συναδέλφισσα, με το αιτιολογικό ότι η επίδικη άδεια παρακολούθησης της σχολικής προόδου του παιδιού: «αποτελεί ατομικό δικαίωμα για κάθε γονέα, ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται».

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η συναδέλφισσα έκανε κανονικά χρήση του δικαιώματός της.

Η νέα αυτή νίκη της συναδέλφισσας και του Συλλόγου μας είναι νίκη όλων των εργαζομένων, καθώς σηματοδοτεί στην πράξη την απόδοση της άδειας για την παρακολούθηση της σχολικής προόδου των παιδιών σε όλους τους εργαζόμενους κατόπιν αιτήσεώς τους, ανεξάρτητα από το αν ο/η σύζυγος εργάζεται.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι με αποφασιστικότητα, συντονισμένη και καλά οργανωμένη παρέμβαση ΜΠΟΡΟΥΜΕ και έχουμε αποτελέσματα στη δράση μας.

Αξίζει, όμως, στο σημείο αυτό να αναδείξουμε και την υπερήφανη στάση της συναδέλφισσας, καθώς και η ίδια ήλθε αντιμέτωπη με αυτονόητα προσωπικά διλήμματα, όπως και ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του στους χώρους εργασίας.

Καλούμε τους επικεφαλής της ΔΑΔ, να προχωρήσουν άμεσα στις σχετικές διορθώσεις, και στη σχετική ανάρτηση στο HR Portal, προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον νέα προσκόμματα ως προς τη χορήγηση της επίμαχης άδειας.

Καλούμε τους συναδέλφους να αποστέλλουν ηλεκτρονικά, κοινοποιώντας και σε εμάς, το αίτημά τους για χορήγηση της σχετικής αδείας, προκειμένου να υπάρξουν από πλευράς μας άμεσα οι σχετικές διορθωτικές παρεμβάσεις, στην περίπτωση που διαπιστωθούν τυχόν νέες παρεκκλίσεις,.

Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι με την ίδια διαχρονική συνέπεια και δυναμική θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των συναδέλφων μας.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε το έγγραφο της Διεύθυνσης Όρων Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αναφορές στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η σχετική απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο Σύλλογός μας παραμένει εγγυητής των εργασιακών μας δικαιωμάτων

     Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) ,216 9001245 & 216 4001938 (εσ. 81398).

 

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

    Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

Πηγή: ΣΕΥΤΠΕ