24ωρη απεργία σήμερα, 8 Μάρτη, γιατί οι ζωές μας μετράνε

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 24ωρη απεργία σήμερα, 8 Μάρτη, γιατί οι ζωές μας μετράνε

Συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα

Η Τετάρτη 8 Μαρτίου, μια μέρα υψηλού συμβολισμού, καθώς συμπίπτει με μια μέρα – ορόσημο για τους αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση, είναι μέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα. Κύρια αιτήματα να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο 59 νέων ανθρώπων στο φρικτό δυστύχημα των Τεμπών και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. Δικαιοσύνη για τις ζωές που χάθηκαν από τις εγκληματικές παραλείψεις και τη συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΑΔΕΔΥ, πλήθος ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΟΣΜΕ, ΟΙΥΕ κ.ά.), πρωτοβάθμιων σωματείων και 30 Εργατικά Κέντρα -Αθήνας Αγρινίου, Άρτας, Βόλου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Έβρου, Ελευσίνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Λευκάδας – Βόνιτσας, Λιβαδειάς, Νάουσας, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων- καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλα τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας και για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ζητώντας παράλληλα την παραδειγματική τιμωρία του πολιτικού προσωπικού, που φέρει την ευθύνη για το θάνατο 59 ανθρώπων, κόντρα στις απόπειρες συγκάλυψης, που επιχειρεί το «σύστημα Μαξίμου», υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον εντολοδόχο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο γιος του οποίου ήταν μετακλητός νομικός σύμβουλος, που πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

ΠΟΣΠΕΡΤ

Αγία Παρασκευή 07/03/2023

Για τη γιορτή της γυναίκας.

Στις 8 Μάρτη τιμούμε τις γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης που το 1857 κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας ίση μεταχείριση, ίσες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή μεταξύ των δύο φύλων.

Σήμερα τα αιτήματα για ισότητα παραμένουν επίκαιρα μετά από τόσα χρόνια και οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται παρενόχληση, σεξισμό, κακοποίηση και άνιση μεταχείριση μέσα στον εργασιακό τους χώρο και όχι μόνο. Αρκετές φορές βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά δυστυχώς πολλές είναι οι περιπτώσεις καταγγελιών που δε δικαιώνονται.

Για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την απώλεια 57 νέων συνανθρώπων μας, διαδηλώνουμε μαζικά στις 8 του Μάρτη Ομοσπονδίες και Σωματεία ώστε όλα να βγουν στο φως, γιατί «δεν ήταν λάθος ήταν έγκλημα». Απαιτούμε άμεση λήψη μέτρων ασφάλειας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ).

Οι ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους συναδέλφους στο απεργιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 του Μάρτη και ώρα 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος να διαδηλώσουμε για τη γιορτή της γυναίκας και για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στις Συγκοινωνίες Σταθερής Τροχιάς, στην ΕΡΤ.
  • Αυξήσεις στους μισθούς με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία σε γυναίκες και άνδρες.
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας.
  • Ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών με:

Δημόσια δωρεάν ποιοτική υγεία.

Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης.

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ

Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τετάρτη 8 Μάρτη για την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και καλεί τα μέλη να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στη 1μ.μ. στην Πλ. Συντάγματος.
Η 8η Μάρτη είναι ημέρα τιμής και μνήμης των κοινωνικών αγώνων για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για την Ημέρα της Γυναίκας τα συνδικάτα είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις όμως το δυστύχημα έφερε στην επιφάνεια όλες τις ανεπάρκειες και τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών περικοπών και λιτότητας με τον πιο τραγικό τρόπο. Η οδύνη και η θλίψη για τους δεκάδες αδικοχαμένους συνανθρώπους μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε παλλαϊκό
αίτημα για απόδοση ευθυνών, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα που ζητά δικαιοσύνη.
Οι συνάδελφοι σιδηροδρομικοί συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα με αίτημα ασφαλείς συγκοινωνίες και το εργατικό κίνημα συμπαραστέκεται και διεκδικεί μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
∆υστυχώς, οι επανειλημμένες καταγγελίες των σιδηροδρομικών όχι μόνο δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των σιδηροδρόμων αλλά τους απειλούσαν με αγωγές ότι δήθεν δυσφημίζουν τις εταιρείες. Σήμερα όμως οι κυβερνώντες δεν έχουν απέναντι τους μόνο τους εργαζόμενους στα τρένα, έχουν απέναντι ολόκληρη την κοινωνία που κινητοποιείται και ζητά απαντήσεις και μέτρα γιατί οι ζωές μας μετράνε περισσότερο από τα κέρδη τους.
Συνάδελφοι, έχουμε όλοι χρέος να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην ξανασυμβεί άλλη τραγωδία, για να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν αυτές βρίσκονται, ως ελάχιστο χρέος στα θύματα του δυστυχήματος.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/3 ΣΤΗ 1ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΟΣΜΕ: ΟΧΙ στη λήθη!

Εμείς, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), μαζί με τα Σωματεία μέλη μας και τους εργαζόμενους στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές,

δηλώνουμε ότι,

δε θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε  και να αναδεικνύουμε, τα ζητήματα στη συγκοινωνία και στη μεταφορά.  

Δε θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε και να αναδεικνύουμε, τα σοβαρά ζητήματα τα οποία άπτονται της ασφάλειας του προσωπικού και των μετακινούμενων επιβατών. 

Δε θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε  και να  αναδεικνύουμε, την ασυδοσία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Δε θα σταματήσουμε ποτέ να αναδεικνύουμε και να μιλάμε, για την κατάρρευση και την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας. 

Δε θα σταματήσουμε ποτέ να αναδεικνύουμε και να μιλάμε, για τη στοχευμένη και μεθοδευμένη κατάργηση του θεσμικού πλαισίου και των κανόνων για την ασφάλεια στη συγκοινωνία και στη μεταφορά. 

Δε θα σταματήσουμε ποτέ να αναδεικνύουμε και να μιλάμε, για τη διαπλοκή, τα συμφέροντα και αλληλεξάρτηση τους με Κυβερνητικούς παράγοντες. 

Δε θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε  και να αναδεικνύουμε, τις επιπτώσεις εκποίησης και ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και του ξεπουλήματος των δημοσίων κοινωνικών αγαθών. 

Δε  θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε και να καταγγέλλουμε, τη προσπάθεια συσκότισης, απόκρυψης της αλήθειας και αλλοίωσης της πραγματικότητας από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, 

δε θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε, για το φρικτό έγκλημα, για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, για την απώλεια των συναδέλφων μας, για την αμέλεια και τις εγκληματικές  παραλείψεις της Κυβέρνησης και των στελεχών της, για τις προσπάθειες συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας, για την απόδοση ευθυνών και για τη παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων του ολοκαυτώματος στο σιδηρόδρομο. 

Δε θα σταματήσουμε να μιλάμε, ούτε θα  επιτρέψουμε ποτέ να περάσει στη λήθη και να ξεχαστεί ο άδικος χαμός των νέων ανθρώπων, των φοιτητών και όλων των θυμάτων της αναλγησίας και της εγκληματικής Κυβερνητικής αδιαφορίας.  

Στις αυριανές (8-3-2023), συγκεντρώσεις  των Συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, θα μιλήσουμε και θα αναδείξουμε όλα αυτά τα ζητήματα, θα απαιτήσουμε την αποκατάσταση της ασφάλειας στη συγκοινωνία, θα απαιτήσουμε την αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας και θα τιμήσουμε μνήμη των νεκρών μας. 

Να είστε όλοι εκεί.

Προσυγκέντρωση των εργαζόμενων και των Σωματείων μελών μας στη πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 12:00. 

Όλοι στο δρόμο!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

06.03.2023

Συνάδελφοι/ -ισσες,

Ο φετινός εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, έχει δυστυχώς σημαδευτεί από την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκλόνισε όλους και όλες. Η απροκάλυπτη αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές, η εμμονική προσήλωση στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, η εγκληματική περιφρόνηση στα δημόσια αγαθά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πως θα εισακουστούν οι φωνές των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότητα.

Ούτως ή άλλως, τα δικαιώματα των γυναικών μοιάζει να μην αφορούν κανέναν πλέον, καθώς η ανεργία στις γυναίκες το 2022 ήταν 3 μονάδες υψηλότερη από τον γενικό πληθυσμό και οι γυναίκες λαμβάνουν, κατά μέσον όρο, 15% μικρότερη αμοιβή για ίση εργασία με αυτήν των ανδρών. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν να ανταποκριθούν σε διπλό βάρος, με ατελείωτες υποχρεώσεις μη αμειβόμενης εργασίας στα οικιακά και στην φροντίδα παιδιών, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Και κάθε νόμος που καταργεί εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί δημόσιες υπηρεσίες, και διαλύει το κοινωνικό κράτος, προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τους.

Οι γυναίκες είναι τα συχνότερα θύματα παρενόχλησης και κακοποιητικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας, θύματα μιας κοινωνικής αντίληψης που τις θεωρεί υποδεέστερες. Η Ελλάδα είναι 103η από  187 χώρες ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στον Σύλλογό μας έχουμε επιτύχει, από ιδρύσεώς του, την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα όργανα, ωστόσο αυτό παραμένει ζητούμενο για τα συνδικάτα γενικά.

Παίρνουμε δύναμη από τις υφάντριες της Νέας Υόρκης που, 166 χρόνια πριν, ζητούσαν εξίσωση των συνθηκών, του χρόνου εργασίας και των μισθών τους με εκείνους των ανδρών. Παίρνουμε δύναμη από τον αγώνα των γυναικών στο Ιράν που, την χρονιά που πέρασε, τις είδαμε να εξεγείρονται ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς και να διαδηλώνουν μαζί με τους άντρες με το σύνθημα «Γυναίκα-Ζωή-Ελευθερία».

Συνάδελφοι/ -ισσες,

Συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, γιατί μόνο σε μια κοινωνία που τα έμφυλα δικαιώματα θα είναι σεβαστά, δεν θα μπορούν να παίζουν τις ζωές μας κορώνα γράμματα. Το απεργιακό μας ταμείο θα καλύψει το 75% της περικοπής μισθού λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία, για τα μέλη του Συλλόγου μας, ΣΕΕΤ.

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση των σωματείων στην Πλατεία Κλαυθμώνος γιατί το έγκλημα που συντελέστηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Όλοι και όλες, στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος!

8 Μάρτη, 12:30 μ.μ.

Το Δ.Σ.