ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» που τραγουδούσαν οι φοιτητές, επίκαιρο όσο ποτέ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» που τραγουδούσαν οι φοιτητές, επίκαιρο όσο ποτέ

Αθήνα, 16 Νοέμβρη 2022

Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, αποτελεί σύμβολο αλύγιστου αγώνα και 49 χρόνια μετά, μας εμπνέει με το σύνθημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία».

Το Πολυτεχνείο με το εξεγερτικό πνεύμα, την ανυπακοή, το ξεπέρασμα του φόβου και τη δυναμική του, μας καθοδηγεί για να πάρουμε πίσω, η νέα γενιά και εργαζόμενοι, όλα όσα μας στέρησαν τα τελευταία χρόνια.

Τα αυταρχικά καθεστώτα πάντα έτρεμαν τους φοιτητές και την νεολαία επιδιώκοντας την αδρανοποίηση τους. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αυτοπροσδιορίζεται, εγκαθιστώντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καταργώντας το άσυλο, δέρνοντας την νεολαία και βάζοντας εμπόδια στην μόρφωση της.

Η εργατική τάξη που τότε αγκάλιασε και συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δίνοντας της ταξικά χαρακτηριστικά, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την πιο αντεργατική, αυταρχική και ανάλγητη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Ο εργασιακός μεσαίωνας που μας επέβαλε, η πρωτόγνωρη στέρηση ελευθεριών, η συρρίκνωση της Δημοκρατίας, η τραγική διαχείριση της πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς, η διάλυση του ΕΣΥ και της Παιδείας, η ακρίβεια με τις συνεχείς ανατιμήσεις, η ενεργειακή φτώχεια με την επιδότηση των καρτέλ, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας που εξαθλίωσαν μεγάλο κομμάτι του λαού, την καθιστούν πλέον και επικίνδυνη.

Η ακροδεξιά που συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΝΔ αλυχτά, ζητώντας την κατάργηση της επετείου του Πολυτεχνείου, και αμφισβητεί ακόμα και τους νεκρούς της εξέγερσης !!

Το όραμα, όμως, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το όραμα για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ισότητα, Δικαιοσύνη είναι αυτό που μας εμπνέει όλες και όλους μας.

Υποκλινόμαστε, λοιπόν, τιμώντας τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και όλου του αντιδικτατορικού αγώνα και αγωνιζόμαστε για το όραμά τους.

Όραμα που θα παραμένει πάντα επίκαιρο.

Γραφείο τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ