ΟΣΜΕ: Καταδικάζουμε κάθε γεγονός βίας κατά συναδέλφων μας οδηγών στη συγκοινωνία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΣΜΕ: Καταδικάζουμε κάθε γεγονός βίας κατά συναδέλφων μας οδηγών στη συγκοινωνία

Aπερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, καταδικάζουμε κάθε γεγονός βίας κατά συναδέλφων μας οδηγών στη συγκοινωνία, οι οποίοι πάντα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, παρά τις αντιξοότητες,  υπεύθυνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσπαθούν και επιτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους. 

Κατά το ίδιο τρόπο καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την πρόσφατη, βίαιη επίθεση, την οποία δέχθηκαν οι δύο συνάδελφοι μας οδηγοί, εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΚΤΕΛ Ν. Αττικής.

Επίθεση η οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται, ακόμη και στις υπαρκτές περιπτώσεις καθυστέρησης δρομολογίων, έλλειψης πληροφόρησης ή μεγάλου συνωστισμού, ο οποίος παρατηρείται στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ τα οποία εκτελούν το δημόσιο αστικό έργο της συγκοινωνίας στην πρωτεύουσα, περιπτώσεις γενικής ανοργανωσιάς, για τις οποίες η  ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την πολιτεία και την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. 

Με την “ευκαιρία” όμως αυτή θα πρέπει να αναδειχθούν και άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις  ΚΤΕΛ, οι οποίες έχουν αναλάβει την εκτέλεση μέρους του έργου  της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας της πρωτεύουσας. 

Το ζήτημα  της συστηματικής παραβίασης των οδηγιών του ΕΟΔΥ, κατά της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Το ζήτημα της συστηματικής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, σχετικά με τα χρονικά όρια εργασίας, τις συνθήκες εργασίας, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, τα οποία έχουν ανατεθεί στους συναδέλφους μας αυτούς. 

Το  ζήτημα της αμοιβής αυτών των εργαζόμενων. 

Όπως αποδείχθηκε από τις δηλώσεις, ενός εκ των συναδέλφων μας, οδηγού με μεγάλη προϋπηρεσία,  ο οποίος ταυτόχρονα με τον ξυλοδαρμό του έπεσε και θύμα κλοπής, οι μηνιαίες αποδοχές του για την απαιτητική εργασία  την οποία προσφέρει, δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ. 

Τα περισσότερα βέβαια, εξ αυτών των ζητημάτων, επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί από την Ομοσπονδία μας, χωρίς καμία απάντηση και ανταπόκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία. 

Πέραν των προαναφερόμενων,  επιφυλάξεις επίσης εκφράζουμε και για την νομιμότητα απασχόλησης αυτών των συναδέλφων μας οδηγών,  σε αυτές τις επιχειρήσεις και ζητάμε για άλλη μια  φορά από την Πολιτεία να τις ελέγξει άμεσα.

Εκτός του ότι η Πολιτεία έχει αφήσει τους εργαζόμενους στη συγκοινωνία, απροστάτευτους και έρμαια παραβατικών συμπεριφορών, φρόντισε, αλλά  και κατάφερε, με την ανοχή και τη συνεργασία, όπως συχνά ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρει, των συνδικαλιστικών ηγεσιών του χώρου, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μέρους,  προς  το παρόν, της δημόσιας συγκοινωνίας της πρωτεύουσας, να  δημιουργήσει εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις αμοιβές και βεβαίως ένα έτοιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό για κάθε περίπτωση. 

Για όλους τους παραπάνω προαναφερόμενους  λόγους, καλούμε τους εργαζόμενους  των  ΚΤΕΛ, τα οποία δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, να επικοινωνήσουν και να έρθουν άμεσα σε επαφή με την Ομοσπονδία, προκειμένου, σε συνεργασία και από κοινού, απαιτήσουμε την αποκατάσταση της νομιμότητας και αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και την παραβατικότητα αυτών των επιχειρήσεων. 

Επίσης καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια συγκοινωνία, να μη διστάζουν να προσφεύγουν στην Ομοσπονδία σε κάθε περίπτωση αδράνειας, αδιαφορίας και μη αντιμετώπισης των ζητημάτων τους από τα Σωματεία του χώρου. 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΥΠΟΥ